Allereerst een stukje uitleg waarom ik speltmeel en speltbloem gebruik. Naast spelt gebruik ik amandelmeel/ roggemeel/ boekweitmeel omdat het belangrijk is om te variëren.
Daarnaast uitleg in een losse blog over het ras Frankenkorn.
Daarnaast uitleg in een losse blog over het ras Frankenkorn.
Eigenlijk is
de vraag waarom je spelt zou moeten of willen gebruiken heel gemakkelijk te
beantwoorden:
Spelt is
zeer gezond.
Maar omdat je met dat antwoord vast geen genoegen neemt, geef ik je hieronder een meer
uitgebreide toelichting:
Spelt, een oergraan, heeft veel bijzondere eigenschappen die gunstig zijn voor het menselijk lichaam. De belangrijkste is misschien wel de 'bio-beschikbaarheid'. Dat wil zeggen dat spelt door de oplosbaarheid in water snel en makkelijk kan worden opgenomen door het lichaam. Spelt bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Daarover leest je verderop meer. Spelt is bovendien een smakelijke graansoort, met een nadrukkelijk andere smaak dan tarwe.
Om het voordeel van het gebruik van spelt uit te
kunnen leggen is het belangrijk eerst stil te staan bij de meest gebruikte
graansoort: Tarwe.
Tarwe
De
voedingswaarde van tarwe, het meest gebruikte graan, bevindt zich hoofdzakelijk
in de kiem en de zemel die bij het malen voor het grootste gedeelte uitgemalen
en uitgezeefd worden. Het meellichaam van tarwe bestaat voor het grootste
gedeelte uit gluten. In het meellichaam van de tarwekorrel bevinden zich
nauwelijks nog voedingsstoffen, waardoor een tarwe-witbrood eigenlijk
waardeloos wordt voor een goede voeding.
Daarom is het dus nodig om van tarwe altijd volkorenproducten te gebruiken. Helaas is echter uit onderzoek ook al duidelijk geworden dat tarwevolkoren ook schadelijk kan zijn voor een gevoelige darmwand.
Nog een nadelig aspect van tarweproducten is dat het in het lichaam een sterke stijging en daarna een sterke daling van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Eerst heeft men dus heel veel energie, maar plots zakt die energie ook helemaal weg en ervaart men een dip (en de behoefte om te 'snacken')
Daarom is het dus nodig om van tarwe altijd volkorenproducten te gebruiken. Helaas is echter uit onderzoek ook al duidelijk geworden dat tarwevolkoren ook schadelijk kan zijn voor een gevoelige darmwand.
Nog een nadelig aspect van tarweproducten is dat het in het lichaam een sterke stijging en daarna een sterke daling van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Eerst heeft men dus heel veel energie, maar plots zakt die energie ook helemaal weg en ervaart men een dip (en de behoefte om te 'snacken')
Spelt
Bij spelt
blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces wel behouden.
Het bloemlichaam van spelt bevat niet alleen maar gluten, zoals dat wel bij tarwe het geval is. Spelt bestaat uit een geniale mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten, evenals een voor een graansoort hoog eiwitaandeel en rijkelijk ballaststoffen.
Doordat spelt erg rijk is aan aminozuren, die in het lichaam de productie van vrolijk makende hormonen opwekken, weten we bovendien: spelt maakt gelukkig.
Het bloemlichaam van spelt bevat niet alleen maar gluten, zoals dat wel bij tarwe het geval is. Spelt bestaat uit een geniale mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten, evenals een voor een graansoort hoog eiwitaandeel en rijkelijk ballaststoffen.
Doordat spelt erg rijk is aan aminozuren, die in het lichaam de productie van vrolijk makende hormonen opwekken, weten we bovendien: spelt maakt gelukkig.
Bovendien
zijn de gluten die het spelt bevat van een andere samenstelling dan die in
tarwe. Daarom is spelt, en alle producten gemaakt van speltbloem of speltmeel
(zoals onze pastasoorten) veel makkelijker te verteren. Spelt zorgt voor een
gelijkmatige bloedsuikerspiegel, waardoor men minder de behoefte heeft om
tussendoortjes te eten. Door deze eigenschap is speltgraan ook bijzonder
geschikt voor mensen met diabetes (suikerziekte).
Spelt is dus voor zowel sporters als 'gewone mensen' een krachtige fitmaker.
Spelt is dus voor zowel sporters als 'gewone mensen' een krachtige fitmaker.
Daarom is speltgraan
dus voor de mens zeer gezond!
Het speltgraan is een centraal bestanddeel uit de Hildegard Geneeskunde.
De Duitse kloosterlinge Hildegard van Bingen schreef in haar werk "Physica" (Natuurkunde) het volgende over spelt:
"Spelt is de beste graansoort, het werkt verwarmend en vettend, is hoogwaardiger en milder dan alle andere graansoorten. Wie spelt eet, ontwikkelt goed lichaamsvlees.
Spelt leidt tot zuiver bloed, geeft een vrolijk gemoed en de gave van de blijmoedigheid.
Gelijk hoe het bereid wordt, als brood of als een andere spijs gekookt, spelt is in één woord goed en licht verteerbaar”.
Spelt heeft bovendien nóg betere bakeigenschappen dan tarwe. Bij het gebruik voor broodbakken zult je merken dat het speltdeeg voor een brood veel makkelijker te kneden is dan een tarwedeeg. Sterker nog, het speltdeeg moet juist ook minder lang gekneed worden, omdat u anders de kleefstoffen kapot kneed en het brood korrelig of te vast wordt. Kenners waarderen ook de bijzondere geur van dit graan. In steeds meer bakkerijen in Nederland wordt speltbrood gebakken. Maar meestal bestaat dat brood uit 70-80% speltmeel en 20-30% tarwemeel, waarmee het echte spelteffect verloren gaat en het bovendien niet geschikt is voor mensen met een tarweallergie. Informeer u dus goed bij uw bakker over de ingrediënten van het speltbrood dat hij verkoopt.....
Het speltgraan is een centraal bestanddeel uit de Hildegard Geneeskunde.
De Duitse kloosterlinge Hildegard van Bingen schreef in haar werk "Physica" (Natuurkunde) het volgende over spelt:
"Spelt is de beste graansoort, het werkt verwarmend en vettend, is hoogwaardiger en milder dan alle andere graansoorten. Wie spelt eet, ontwikkelt goed lichaamsvlees.
Spelt leidt tot zuiver bloed, geeft een vrolijk gemoed en de gave van de blijmoedigheid.
Gelijk hoe het bereid wordt, als brood of als een andere spijs gekookt, spelt is in één woord goed en licht verteerbaar”.
Spelt heeft bovendien nóg betere bakeigenschappen dan tarwe. Bij het gebruik voor broodbakken zult je merken dat het speltdeeg voor een brood veel makkelijker te kneden is dan een tarwedeeg. Sterker nog, het speltdeeg moet juist ook minder lang gekneed worden, omdat u anders de kleefstoffen kapot kneed en het brood korrelig of te vast wordt. Kenners waarderen ook de bijzondere geur van dit graan. In steeds meer bakkerijen in Nederland wordt speltbrood gebakken. Maar meestal bestaat dat brood uit 70-80% speltmeel en 20-30% tarwemeel, waarmee het echte spelteffect verloren gaat en het bovendien niet geschikt is voor mensen met een tarweallergie. Informeer u dus goed bij uw bakker over de ingrediënten van het speltbrood dat hij verkoopt.....
Zuivere spelt en spelt gekruist met tarwe
Voor mensen met een tarweallergie was spelt tot voor enkele jaren een voor de hand liggend alternatief. Dit geldt intussen nog maar gedeeltelijk. Waarom?
Omdat een onvervalst graan in ons tijdperk niet langer zomaar zuiver is.....
Door de onbegrensde mogelijkheden van genetische manipulatie en kruisingen worden boeren en productontwikkelaars geprikkeld om de schone speltrassen vanwege opbrengstverhoging of betere hanteerbaarheid (kortere aren) te kruisen met tarwe. Daarom bestaan er intussen meer speltkruisingen (met tarwe) dan zuivere speltsoorten.
De
"Demeter" bond (Vereniging voor Biologisch Dynamische Voeding) gaf
enige tijd geleden een lijst uit en heeft daarin voor de volgende soorten
aangegeven in hoeverre ze nog uit zuiver spelt bestaan. Voor wie er in
geïnteresseerd is hebben zij ook de afstamming van de diverse speltrassen
weergegeven.
Speltsoort
|
Afstamming
|
Tarwepercentage
|
Bauländer
Spelz
|
Selectie
uit landelijke soorten
|
niet
gekruist met tarwe,
dus zuiver
spelt
|
Schwabenkorn
|
Selectie
uit Tiroler Spelz
|
niet
gekruist met tarwe,
dus zuiver
spelt
|
Oberkulmer
Rotkorn
|
Selectie
van Zwitserse landrassen
|
niet
gekruist met tarwe,
dus zuiver
spelt
|
Ebners
Rotkorn
|
Selectie
van Zwitserse landrassen
|
niet
gekruist met tarwe,
dus
zuivere spelt
|
Franckenkorn
|
Rouquin x
Altgold
|
bevat 6,25
% tarweaandeel door kruising
|
Rouquin
|
(Lignee24
x Ardenne) x Altgold=Vitue x Ligennee24
|
12,25 %tarweaandeel
|
Kunz
94/26#
|
RR84818 x
Oberkulmer =Oberkulm3/3/Mnimain/Ms/M0
|
33%
tarweaandeel
|
Alkor
|
Avalon x
Altgold
|
50%
tarweaandeel
|
Kunz
94/39#
|
Avalon x
Altgold
|
50%
tarweaandeel
|
Kunz
94/40#
|
Avalon x
Altgold
|
50%
tarweaandeel
|
Hubel
|
ALB62a x
Uniplan.80-23
|
50%
tarweaandeel
|
Astron
|
Kronjuwel
x Monopol
|
100% tarwe
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.