7 februari 2014

Keltisch zeezout

Zoals jullie misschien gelezen hebben gebruik ik Keltisch zeezout. Ik gebruik deze: http://www.gekruid.com/keltisch-zeezout-gemalen.html


Hieronder een uitleg waarom, komt vanaf deze site: http://levendenatuur.nl/index.php/keltisch-zeezout


Waarom Keltisch zeezout?
Keltisch zeezout is het meest natrium arme zout ter wereld, door de interactie van het Atlantische zeewater met de zure kleibodem in de Keltische kleimoerassen wordt het natriumgehalte teruggebracht tot net onder de 90 procent.
Keltisch zeezout is toch heel iets anders dan het zeezout dat je in de winkel koopt.
Zelfs het zeezout dat je in de natuurwinkel kunt krijgen: oerzout of Himalaya zout is niet hetzelfde als Keltisch zeezout, want het is landzout en dat maakt het verschil.
Het meeste zout dat vandaag de dag verkocht wordt, inclusief ‘zeezout’ dat in natuurvoedingswinkels verkocht wordt, is landzout.
Er worden soms misleidende namen aan gegeven, zoals bijvoorbeeld ‘oerzout’, maar het is gewoon landzout.
Helaas maakt de wet geen onderscheid tussen landzout en zeezout.
Het Keltische zeezout dat echt uit de zee komt het product is van zonlicht en water.
Landzout is zout dat opgesloten is geraakt in droog en donker land, dat is het grote verschil.
En hoewel er wel enkele ondernemers zijn die zeggen dat ze het echte Keltische zeezout verkopen is het toch slimmer om eerst even na te vragen of ze weten hoe de samenstelling is van het zout.
Meestal is het zeezout wat verkocht wordt in de winkel geraffineerd en gezuiverd en het ziet er mooi wit uit.
Helaas...maar het komt allemaal uit dezelfde bron.
Maar wanneer je écht zuiver zeezout wilt hebben dan kun je daarvoor niet in de winkel terecht.

Wat is precies Keltisch zeezout
Met Keltisch zeezout wordt bedoelt het zout uit het gebied Guérande, Bretagne, Frankrijk.
Daar ligt aan de kust een lagune (moeras) met een grijze kleibodem, deze geeft niet alleen de kleur aan het wereldberoemde Sel Gris.
Door de zuren in de kleibodem wordt het verse zeewater op een natuurlijke manier sterk gezuiverd.
Door de kleibodem neemt het zout ook meer mineralen op dan dat van bijvoorbeeld een zandbodem.
Het Sel gris is in de originele vorm, een grof, grijs en vers, dus vochtig zeezout!
De eigenschappen en invloed van ongeraffineerd zeezout op levende organismen zijn indrukwekkend.
Zeewater heeft van nature een natriumgehalte van 97 tot 99 procent, maar na de interactie van het Atlantische zeewater met de bodem in de Keltische kleimoerassen wordt het natriumgehalte teruggebracht tot net onder de 90 procent.
Dit maakt Keltisch zeezout het meest natrium arme zeezout ter wereld.
Bovendien vermengt het zeezout zich met de kleimineralen waardoor het een grijze kleur krijgt.
Dit komt de mineralen inhoud van het zout alleen maar ten goede!
De kleimoerassen hebben daarnaast ook een zuiverende werking.
Het zeewater wordt via kanalen van het ene moeras naar het andere geleid, waarbij de moerassen fungeren als een soort natuurlijke zuiveringsmethode, doordat microben in de klei onzuiverheden in het zeewater neutraliseren.
Het gehele proces duurt zo’n twee weken, waarna het zoute water verzameld wordt in een bassin waar het verdampt door de zon, zodat alleen de zoutkristallen overblijven.
De zoutwinner (‘paludier’) schept het zout daarna handmatig op.
Het zout wordt niet gewassen, niet gedroogd en niet geraffineerd, dus de mineralenbalans blijft volledig intact.
Het is gebleken dat het zout onvervuild is door deze aloude zuiveringsmethode.
Keltisch zeezout bevat vierentachtig mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan.
Dit is zichtbaar in de kristallen die van uiteenlopende grootte zijn en de zeer complexe, zachte smaak waarin behalve zouttinten ook zoet- en zelfs bittertinten proefbaar zijn!

Hoe wordt het gewonnen
Vers zeewater stroomt bij vloed in de lagune.
Door het zeewater eerst in grote (natuurlijke) basis (vasiére) op te slaan kan het water zich ontdoen van zand, takjes en andere drijvende zaken.
Daarna wordt het reeds zouter geworden zeewater via kleinere basis (cobier) geleid naar de zoutpannen.
In de zoutpannen (fards) komt een laag van ongeveer een halve meter zeewater.
Wanneer het zeewater sterk is ingedampt door de krachtige zon, gaat het naar kleinere zoutpannen (oeilletes)  om uit eindelijk uit te kristalliseren tot zout.
Bijna elk land wat aan de kust ligt en voldoende zon uren heeft maakt zout van zeewater.
Derhalve kan het gebeuren dat door een lange periode van slecht weer een gehele oogst kan mislukken.

Welke mineralen bevat het
Voor 84% bestaat het uit:  (NaCl) Natrium Cloride
Voor 14% uit: Sulur, magnesium, calcium, potasium
Voor 1,99% uit:  Carbon, bromine, silicon, nitrogen, ammonium, fluorine, phosphorus, iodine, boron, lithium
Voor 0,0003% uit: Argon, rubidium, copper, barium, helium, indium, molybdenum, nickel, arsic, uranium, manganese, vanadium, aluminum, cobalt, antimony, silver, zinc, krypton, chromium, mercury, neon, cadmium, erbium, germanium, exnon, scandium, gallium, zirconium, lead, bismuth, noibium, gold, thulium, thallium, lanthanum, neodymium, thorium, cerium, cesium, terbium, ytterbium, yttrium, dysprosium, selenium, lutetium, hafnium, gadolinium, praseodymium, tin, beryllium, samarium, holmium, tantalum, europium.
Zeemineralen als bouwstoffen
Mineralen zijn de bouwstoffen van het leven.
De zee is de 'oersoep' van waaruit alle leven komt.
Er is geen plek op de aarde waar meer mineralen geconcentreerd zijn dan de zee.
Zeewater bedekt maar liefst 70% van het aardoppervlak.
Het dieren- en plantenleven gedijt in een onvervuilde zeeomgeving zo goed dat er met gemak een dubbele levensduur wordt bereikt ten opzichte van landleven in een volmaakte gezondheid.
Dit komt omdat ziekte het gevolg is van mineralentekort en verzuring en dit komt in een zeeomgeving van nature niet voor.
Indien dit wel het geval is, dan is de mens hiervoor verantwoordelijk, niet de natuur.


Zeemineralen en de mensOm je eigen geconcentreerde zoutwater oplossing te maken is heel makkelijk: doe 1/3 van een goede kwaliteit grijs zeezout in een afsluitbare fles of pot.
Gebruik hiervoor dus geen zeezout uit de supermarkt want dat is vaak gewoon geraffineerd tafelzout in grotere kristallen.
Natuurvoedingswinkels en toko's verkopen geen echt zeezout.
Vul de pot of fles af met goede kwaliteit water (gefilterd kraanwater of bronwater).
De fles of pot regelmatig schudden totdat het zout is opgelost.
Er kan wat zout op de bodem van de fles of pot blijven liggen, maar dat is oké.
Het water is dan verzadigd en je hebt geconcentreerd mineraalwater met 84 elementen erin in exact de juiste verhouding.
Het zal er een beetje grauwig van kleur uitzien, maar dat hoort zo want het zout ondergaat geen enkele bewerking en word dus zo van de bodem geschept.
Dit mengsel van water en zout noemt men ‘Sole’ of door sommige ook wel ‘Solé’ genoemd.

De toepassing

Elke dag 1 of 2 theelepels van dat water oplossen in water,  en opdrinken.
Het beste is ’s morgens bij het ontwaken als eerste een glas met sole te nemen en ’s avonds voordat je gaat slapen.
Een betere, goedkopere en effectievere manier om jezelf natuurlijke mineralen toe te dienen is er niet.

Het geconcentreerde zoutwater niet bewaren in de koelkast, maar gewoon op kamertemperatuur op een koele plek uit het zonlicht.
Op deze manier is het oneindig houdbaar.

Bij  psoriasis, eczeem of uitslag, kan het Keltische zeezout er mede aan bijdragen dat uw huid tot rust komt!

  • Gebruik in bad geeft positief effect van rust.
  • Werkt verlichtend voor: eczeem, psoriasis en schimmels.

Het zout nooit wassen.
Spoel nooit van te voren het zout met water, want dan spoel je een waardevol mineraal weg.
Namelijk magnesium. Magnesium is goed voor het hart en het bloed.
Dat is ook juist het grote verschil met ‘gewoon’ zout of zeezout.
Gewoon keukenzout of zeezout wordt gewonnen en daarna in de fabriek bewerkt, alles wordt er uit gehaald, er blijft alleen natrium over en daarna wordt er weer jodium toegevoegd. Hoe vreemd?



Mineralen en water zijn de bron van leven.
Mineralen werken als activators, als sleutels. Iedereen die een tekort heeft aan mineralen mist dus 'sleutels' die op bepaalde plekken in je lijf het 'contact' in werking zetten.
Met alleen vitamines kom je er niet.
Je kunt het meest vitaminerijke voedsel tot je nemen en toch ziektes en kwalen krijgen, omdat je een mineralentekort hebt. De vitamines zullen dan voor een deel letterlijk niet hun weg vinden in je systeem.
Mineralentekort wordt vaak gezien als de bron van alle ziekte.
Kijk naar de kwaliteit van groente en vlees uit de commerciële industrie en de alsmaar verslechterende gezondheid van mensen en je ziet het belang in van mineralen als activators.
Door dagelijks zeemineralen in verdunde vorm te drinken, vul je je mineraalhuishouding aan en onderhoud en verbeter je daarmee je gezondheid en vitaliteit

3 opmerkingen:

  1. Hoi anita,
    Een vraagje; ik heb al een tijdje keltisch zeezout in huis, maar gebruik het zelden. Vaak staat er bijv. In een recept: gebruik 1/4 tl keltisch zeezout. Maar ik vind de zout er grof (grote korrels) en ik weet dus niet goed hoe ik het fijn moet maken. Heb het al in een kopje met een lepeltje geprobeerd, maar niet erg praktisch. Heb jij nog tips? Hoe gebruik je het zout in recepten en hoe maak je het fijn?
    Groetjes helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma,

      Ik heb Keltisch zeezout gemalen, dat is niet zo heel grof, maar niet zo fijn als gewoon zout. Deze: http://www.gekruid.com/keltisch-zeezout-gemalen.html Dat gebruik ik dus zo zonder te malen of fijn te maken. Je hebt van die zoutmolens waar je het in kan malen, misschien is dat iets? Dat kan alleen met gedroogd keltisch zeezout. Je hebt ook keltisch zeezout vochtig, dat is niet geschikt voor zoutmolens. Of met een vijzel fijn maken.

      Groetjes Anita

      Verwijderen
  2. Ga op vakantie naar de Vendee: heerlijk warm en altijd mooi weer in juli/augustus.
    ga naar het eiland Nior-Moitier en koop gewoon dit zeezout in 10 kilo zakken aan de stalletjes van de mensen die het zout dagelijks scheppen.... het is daar spotgoedkoop en je doet wel 5 jaar met die zak. Koop nooit de WITTE kleur zout, maar altijd de "vieze" , ietwat donkerder kleur, want dat is het echte Keltische zout, die goed is voor een mens.
    gek gezegd maar, het is ook niet zo "zout" .... ik ga volgend jaar weer daar op vakantie en koop weer 10 kilo.

    BeantwoordenVerwijderen