2 mei 2014

Vlees/ vis zonder e-nummers

Gekruid vlees uit de supermarkt of van de slager is eigenlijk allemaal met slechte e-nummers. Schnitzels, satéburgers, kant en klare gehaktballen etc. hoef je niet te gaan zoeken zonder e-nummers die zijn er niet.

Ongekruid vlees is vaak zonder e-nummers maar toch moet je verpakkingen (blijven) lezen in de supermarkt. Aan gehakt word bijvoorbeeld vaak wat toegevoegd om het er mooier uit de laten zien.
Koop je iets bij een goede slager dan is het naturel vlees eigenlijk altijd zonder e-nummers. Vraag het anders even na als je het zeker wil weten. Ook gekruid vlees bij een slager is niet e-nummer vrij. De kruidenmengsels waar ze mee kruiden bevatten vaak meer dan 70% aan zout en voor de rest wat kruiden en smaakversterkers.


Wij eten meest kip en vis. Weinig rundvlees en geen varkensvlees.

Veel rood vlees eten is ongezond: de verzadigde vetten in dit vlees verhogen je cholesterol, grotere kans op diverse soorten kanker en de kans op een beroerte neemt toe.
Magere soorten als rosbief en magere runderlappen bevatten minder verzadigd vet. De vettere soorten zijn bijvoorbeeld speklappen en schouderkarbonade.

Kies liever voor gevogelte of vis.

We eten vooral kip. Daarnaast twee keer per week vis. Eén keer daarvan verse vis, de andere keer gerookte vis.
Eén keer per week eten we rundergehakt, als gehaktbal of door een ovenschotel.
In de wintermaanden wel eens rookworst bij een stamppot of door een winterse soep of een stukje suddervlees ergens bij.

Kip:
Meest: kipfilet en kipdijenvlees.
Soms: drumsticks, vleugels, tv-sticks, kiproldijen, kippenpoten (voor soep), e-nummervrije gekruide kipdijenvleesrollade.

E-nummervrije kipdijenvlees rollade (gelijk voor vleeswaren )
Kipschnitzels, kipcordon blue's, kipsaté en kip-shoarma maak ik zelf.
  • Voor een kipschnitzel snij een op maat gesneden kipfilet dun open.
  • Voor een cordon blue snij je een op maat gesneden kipfilet in, en vul deze met een rolletje ham/kaas.

Dan kruid ik ze met wat paprika- en kerriepoeder en met een klein beetje Keltisch zeezout. Dat vinden wij zo lekker. Je kunt het eventueel nog door paneermeel halen.




Vis:
Zalm, kabeljauw, scholfilet.
Gerookte zalm, gerookte makreel, gerookte forel.
Bij de Aldi zijn deze varianten e-nummer vrij.

Let op: gerookte varianten zijn niet altijd e-nummer vrij dus verpakkingen (blijven) lezen.

Zelf roken is ook leuk om te doen, ik heb een rookoventje. Heel af en toe roken we zelf zalm of makreel, erg lekker!

Rundvlees:
(Biologisch) rundergehakt. Van de slager/ of sommige supermarkten hebben deze e-vrij.
In de wintermaanden runderrookworst of een keer sucadelappen of ander stoofvlees. Vraag eens bij je slager na of deze e-vrij is.

Kruiden:
Als je even zoekt zijn er wel kruidenmengsels te vinden zonder e-nummers.
Ik heb niet veel kant en klare mengsels, alleen kipkruiden e-nummer vrij.
De rest maak ik zelf van diverse soorten kruiden die ik heb staan.
Klik hier voor een overzichtje van de kruiden die ik gebruik.


Barbecueën: met bovenstaande kun je een hoop leuke dingen zelf maken voor op de bbq, e-nummer vrij en goedkoper als pakketten uit de winkel. Leuke spiesje van kip of gehaktballetjes met groenten/ ananas. Kipdijenvleesrolletjes, kipfiletlapje of kipsaté. Vis is ook lekker op de barbecue.

Hetzelfde geld ook voor gourmetten of fonduen, ik snij zelf vlees of vis in kleine stukjes en kruid het eventueel.


-----------------------------

Biologisch vlees eten is gezonder, al moet je op blijven letten, zelfs aan biologisch vlees voegen ze e-nummers toe. Deze dieren krijgen alleen antibiotica als ze ziek zijn, geen groeihormonen en eten biologisch voer.

Soms moet je een keuze maken, wat je wel/niet wil of kan betalen. Dat is soms lastig, wij houden van een stukje vlees maar vinden biologisch te duur. Zelf eet ik minder vlees maar manlief wil gewoon een normaal stuk(je) vlees op zijn bord.
Wij hebben de keuze gemaakt om 'gezonder' vlees te eten door geen varkensvlees te eten en weinig rundvlees.

Binnenkort een blog over vleeswaren!

------------------------------------------------------------------------------------------------

E-nummervrije/suikervrije kiprollade is verkrijgbaar bij Poeliersbedrijf Dokter in Putten.
Verkrijgbaar in kipfilet of kipdijenvlees, elk gewenst gewicht.
Je kunt een mailtje naar me sturen voor vragen of een bestelling.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.