Kwark, met een handje ongebrande noten, rozijnen en een lepeltje rauwe balsemienhoning.
- De laatste paar weken vul ik dit nog aan met vers fruit en een schep havermout! (4 juli)
Dat is 9 van de 10 keer m'n ontbijt. Eerder at ik 's morgens altijd brood maar dan had ik na een uur al weer trek, met een schaaltje kwark zoals deze zeker niet.
Kwark bevat eiwitten en dat zorgt ervoor dat je geen trek hebt na een uur. Het is niet zo dat ik er een hele morgen op doe: zo'n 2,5 uur. Dat is ook niet nodig, veel mensen waar het afvallen niet bij lukt (of later er weer bij aankomt zoals bij mij was) eten te weinig of verkeerd (te weinig voedingsstoffen). Je lichaam gaat in de spaarstand.
Gevarieerd eten is belangrijk. Zorg ervoor dat niet het grootste gedeelte van je dag uit granen bestaat. Dat is bij veel mensen wel het geval, 's morgens brood/ 's middags brood/ tussendoortjes met granen/ soms ook nog avondeten met granen (bami/pizza) veel te eenzijdig. O.a. veel te weinig groente, rauwkost, fruit, noten en gezonde vetten.
Granen als spelt, haver en rogge zijn zeker niet ongezond, ik eet ze gerust maar met mate. Eens per dag als tussendoortje zoals een plak ontbijtkoek en bij de lunch bijvoorbeeld 2 roggemeel crakers of een speltbroodje naast soep.
Eten we 's avonds een keer speltwraps dan zorg ik ervoor dat ik 's middags de granen oversla en bijvoorbeeld gebakken groente met ei eet. Probeer een verdeling te maken.
Ik eet 3x per dag (ontbijt, lunch, diner) en 2x een tussendoor en 's avonds bij de thee een stukje pure chocolade/ stukje notenreep o.i.d.
Het is niet zo dat de kilo's er op het moment in een sneltreinvaart vanaf vliegen, het gaat langzaam, maar het blijft er in ieder geval vanaf. Het is ook geen dieet wat ik volg. Je veranderd je eetgewoonte blijvend.
In het weekend neem ik gerust wat lekkers, en als ik een keer 's avonds zin heb ik een stukje kaas neem ik het ook gerust. Zou ik dat laten staan dan gaat het misschien wat sneller het afvallen, maar ja ik hou gewoon van lekker eten dat zal wel niet veranderen ;).
Om terug te komen op m'n omtbijt:
Bij de Aldi kun je voordelig ongebrande noten kopen. Gezond eten hoeft helemaal niet duur te zijn, voor sommige producten ben je wat duurder uit maar we zijn nu zeker goedkoper uit als eerder omdat je ook een hoop dingen laat staan. En we eten echt wel lekker!
Ze verkopen zakjes studentenhaver (ongebrand) met rozijnen erin, ook walnoten, paranoten, pecannoten en amandelen.
Welke noten zitten er in de studentenhaver? En waarom zijn ze zo gezond?
Amandelen: zijn zeer voedzaam, bevatten veel vitamine E, calcium, fosfor, ijzer en magnesium.
Walnoten: hebben een zeer hoge verhouding van hart-gezonde onverzadigde vetten in vergelijking met verzadigd vet. Bevatten veel antioxidanten tegen kanker.
Hazelnoten: bevatten stoffen als eiwitten, calcium, magnesium, fosfor, zink, foliumzuur en vitamine B1.
Paranoten: zijn zeer voedselrijk en bevatten eiwit, koper, niacine, magnesium, vezels, vitamine E en selenium.
Veel mensen hebben een tekort aan selenium, kortom een goede reden om deze noot te eten.
Cashewnoten: bevatten veel ijzer, magnesiu,, fosfor, zink en selenium.
Verder gaat er een dessertlepeltje rauwe honing door m'n kwark. Super gezond!!
Interessant om eens door te lezen:
Wat is/ doet rauwe honing?
Gedeeltelijk overgenomen vanaf: superleven. Deze informatie is op diverse sites te lezen.
De samenstelling van honing bestaat uit ongeveer 70% snelle suikers, glucose, sacharose en fructose die allemaal snel en gemakkelijk door ons lichaam op te nemen zijn. De overige 30% bestaat uit antioxidanten, mineralen (mangaan, ijzer, fosfor, koper), vitaminen (met name uit de B groep), eiwitten, vrije aminozuren, organische vetzuren (met conserverende eigenschappen), enzymen, koolhydraten, fyto-nutriënten, hormonen en probiotica, allemaal broodnodig voor onze algemene gezondheid en rauwe honing levert daarom een stevige bijdrage in het onderhouden en onderbouwen van ons immuunsysteem en onze fysieke conditie.
Honing is daarnaast zeer licht verteerbaar en bestaat uit zachte en natuurlijke suikers, die hierdoor, in schrille tegenstelling tot de chemische varianten, een positieve influx hebben op ons lichaam en onze geest. Honing helpt bijvoorbeeld bij de opname van calcium in ons lichaam, is een uitstekende bloedbouwer (helpt bijvoorbeeld tegen bloedarmoede), heeft een verwarmend en verzachtend effect op onze luchtwegen, helpt tegen hyperactiviteit (vaak veroorzaakt door synthetische suikers), ontgift ons lichaam, en helpt het tegen diarree, spastische darm en andere spijsverteringsproblematiek, maagzweren, infecties (o.a. abcessen, stafylokokken, steenpuisten, oor, huid, bindvlies, urine- en luchtwegen), tuberculose, tandbederf, migraine, slapeloosheid en ook kanker.
Tevens helpt rauwe honing helpt het tegen alle soorten infecties van de luchtwegen (chronische bronchitis, astmatische bronchitis, chronische en allergische rhinitis en sinusitis), werkt het als een subtiel laxeermiddel, helpt het tegen allerlei soorten allergieën, bedwateren en zwaarlijvigheid (omdat het de eetlust afremt op een gezonde manier) en verhoogt het onze alertheid, versterkt het onze lichamelijke en geestelijk reflexen en heeft volgens sommige onderzoeken zelfs een positief effect op ons IQ!
Ook heeft rauwe of wilde honing een sterk antibiotische, antischimmel, antivirale en anti parasitaire werking.
De antibiotische werking van honing heeft tevens een verlichtend en positief effect op een enorme waslijst aan meer en minder bekende ziektes zoals: miltvuur, difterie, sinusitis, longontsteking, tuberculose, tyfus, dysenterie, karbonkels, impetigo, kraamvrouwenkoorts, roodvonk, keelpijn en cholera. Ook heeft honing een zeer positieve uitwerking op onze lichaamshuid, dit omdat het zeer sterke vochthoudende eigenschappen bezit en hierdoor een jongere, gezondere en elastischere huid wordt behouden tot op zelfs zeer hoge leeftijd. Mensen die veel honing en andere bijenproducten consumeren zien er dan ook over het algemeen jonger uit dan hun leeftijdsgenoten ;) die dit middel niet in hun dagelijkse voeding nuttigen.
Naast deze kwaliteit is honing een middel wat ook uitwendig op de huid kan worden aangebracht voor het bestrijden van huidinfecties, dit omdat het ook sterke antiseptische kwaliteiten bezit. Het heeft een verlichtend en helend effect op bijvoorbeeld schaafwonden, abcessen, brandwonden, winterhanden- en voeten, tepelkloven, snijwonden, diabetische voet ulcera, fistels en grote septische- en chirurgische wonden. Veelal is rauwe honing gemakkelijk met een zwachtel aan te brengen op het desbetreffende huidprobleem. Er zijn zelfs fantastische resultaten geboekt in ernstige gevallen, waarin bleek dat er geen permanente huidbeschadiging werd opgelopen, er geen plastische chirurgie aan te pas hoefde te komen en de wond puur en alleen door het aanbrengen van dagelijks verse honing zwachtels gedesinfecteerd werd en compleet genezen was. Rauwe honing bleek de pus, korsten en dood weefsel uit wonden te verwijderen en stimuleert tevens nieuwe weefsel groei.
Met andere woorden, dit wondermiddel is een must voor elk huishouden en ook een uitstekende vervanger voor alle chemische suikers. Dit speciaal ook voor kinderen, dit toch vaak sterk neigen naar het consumeren van veel zoetigheid. Een ideale oplossing dus voor een stuk problematiek waar vele ouders mee kampen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voordelig rauwe, koudgeslingerde honing kun je bij mij in een voordeelemmer kopen! Kan ook opgestuurd worden.
Balsemien honing 4 kilo voor 30 euro (klik).
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voordelig rauwe, koudgeslingerde honing kun je bij mij in een voordeelemmer kopen! Kan ook opgestuurd worden.
Balsemien honing 4 kilo voor 30 euro (klik).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.