Pagina's

8 januari 2015

Shoarma kruiden zelf maken

Inmiddels heb ik behoorlijk wat kruiden in m'n keukenkastje staan, het leuke is dat je zo makkelijk zelf kruidenmengsels kan maken. Kant en klare mengsels bevatten vaak e-nummers, ze zijn er wel e-nummer vrij maar dan moet je net weten welke. 
Ik zag diverse kruidenmengsels op internet en shoarma kruiden stonden nog op m'n lijstje om zelf te maken. Leuk om te maken, zo gebeurd, en toch een beetje van jezelf. En belangrijk, je weet wat erin zit.


 
Dit mengsel is voor een klein potje vol, ik gebruik een maatlepeltje waarmee je een theelepel af kunt strijken.


4 tl. paprikapoeder

4 tl. piment
4 tl. Keltisch zout
4 tl. gemberpoeder
4 tl. knoflookpoeder
4 tl. djinten = gemalen komijn
4 tl. ketoembar
2 tl. cayennepeper
2 tl. kurkuma = koenjit = geelwortel
2 tl. nootmuskaat
2 tl. kaneelpoeder
2 tl. zwarte peper

Meng alles in een bakje en doe eventueel over in een potje.

Gebruik bij 400 gram vlees ongeveer 1 kleine eetlepel, let op het is behoorlijk sterk, dus ik zou geen volle eetlepel gebruiken.
Wil je dat de smaken goed in het vlees trekken, marineer het vlees dan een paar uur voor gebruik.

Ik gebruikte kipfiletreepjes, voeg eventueel een eetlepel water of olie toe zodat de kruiden
beter mengen met het vlees. Kipdijenvlees reepjes zijn ook lekker om te gebruiken.





Fijne dag!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tip:

Kruiden die ik veel gebruik koop ik wat groter in bij pit-pit. Een stuk voordeliger als de kleine potjes uit de supermarkt. Ik koop de potten van ongeveer 700 gram, gewichten staan op de site.
De potjes uit het keukenkastje vul ik ermee aan. Of wat grotere weckpotten die ik heb staan van kruiden die ik veel gebruik.

Mijn basislijst kruiden:
Basislijst kruiden

7 opmerkingen:

  1. Dank je wel. Echt handig. Ik kwam hier via een andere blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha mooi, zelf shoarmakruiden maken. Dankje voor het recept.
    Ik koop ook kruiden bij P&P, scheelt echt wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tip: zet achter de kurkuma ook geelwortel. Bij de natuurwinkel hangt dit onder geelwortel namelijk. Ben benieuwd naar de kruidenmix ga hem zeker uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gebruik je afgestreken theelepels of met een kop.
    Ik wil je nassikruiden ook gaan proberen
    Leuke blog
    Mieke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Mieke,

      Ik heb een speciaal maatlepeltje waarmee je theelepels af kun meten/ afstrijken. Verkrijgbaar bij kookwinkels. Vaak zijn dat setjes met diverse maten.

      Je kunt ook een gewone theelepel gebruiken met een kop erop.

      Groetjes Anita

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.