Regelmatig gebruik ik bouillon voor in soepen en sauzen. Als ik kippensoep of groentesoep kook trek ik echt bouillon van vlees en groenten. Dat is best veel werk dus dat doe ik alleen bij die soep. Voor andere soepen gebruik ik bouillonpoeder.
Bouillonblokjes uit de supermarkt zitten vol met e-nummers, vaak de beruchte E621. Ik heb een poosje kruidenbuiltjes van Honig gebruikt, maar dat vonden we niet superlekker.
Tegenwoordig maak ik zelf bouillon poeder, de smaak is prima! Het is makkelijk te maken alleen kost het veel oventijd omdat het groente-kruidenmengsel moet drogen.
Omdat er aardig wat kruiden/ uien ingaan ruikt het wel een beetje apart in huis als het mengsel gaat drogen in de oven. Manlief heeft liever niet meer dat ik het op zaterdag maak als hij thuis is, want die lucht blijft weken in z'n neus hangen....
Bouillonpoeder is makkelijk als je een klein beetje nodig hebt. Op 500 ml gebruik ik een kleine eetlepel.
Ik kook wat water in de waterkoker en meet de hoeveelheid af en een maatbeker en roer er een lepel
bouillonpoeder door. Zo kun je de hete bouillon gelijk gebruiken voor bijvoorbeeld championnesaus.
Aanvulling: er zijn bij de natuurwinkel e-nummer vrije en suikervrije bouillonblokjes te koop, die koop ik ook weleens.
Aanvulling: er zijn bij de natuurwinkel e-nummer vrije en suikervrije bouillonblokjes te koop, die koop ik ook weleens.
Ingrediënten
4 pakjes soepgroenten (200-250 gram)
3 uien in stukjes gesneden
1 bol knoflook in stukjes
Verse lavas (maggieplant), bieslook, tijm, munt, rozemarijn en peterselie.
2 eetlepels keltisch zeezout
2 eetlepels korianderzaad (malen)
2 eetlepels gemalen peper
3 uien in stukjes gesneden
1 bol knoflook in stukjes
Verse lavas (maggieplant), bieslook, tijm, munt, rozemarijn en peterselie.
2 eetlepels keltisch zeezout
2 eetlepels korianderzaad (malen)
2 eetlepels gemalen peper
Bereiding:
Snij de ui en knoflook in stukjes en snij de verse kruiden fijn. Maak de groenten en de kruiden hierna fijn met een staafmixer of keukenmachine. Verwarm de oven voor op 90 graden en verdeel de groenten over vetvrij papier op het rooster. Eerst een uur met de ovendeur dicht en erna een uur of 5 met de deur op een kiertje (houten pollepel ertussen bijvoorbeeld). Tussendoor regelmatig omscheppen. Als het mengsel geheel droog is kan het in de blender tot poeder gemalen worden.
Ik verdeel het over 2 bakplaten.
Ideaal he! moet het ook weer maken... ga het in mijn droogmachine proberen, maar dan wel in de zomer als alle kruiden wat goedkoper zijn ;)
BeantwoordenVerwijderenIk ga deze morgen maken. k Zie dat er 4 zakjes soepgroenten door heen gaan, maar van hoeveel gram doe jij? of maakt niet niet zo heel veel uit?
BeantwoordenVerwijderenGr.
Evelien
Ik gebruik zakjes van 200 gram, maar als je grotere zakjes hebt maakt het ook niet uit. Het komt niet heel precies wat je er allemaal in doet.
VerwijderenGroetjes Anita
De link werkt niet meer. Wat is het recept?
BeantwoordenVerwijderenIk zag het net, ik heb de tekst aangepast met het recept erbij.
VerwijderenGroetjes Anita
Super enthousiast was ik toen ik dit recept tegen kwam. Het toeval wil dat ik tijdelijk een slowjuicer te leen heb. Toen bedacht ik mij dat als ik al die groentes door de slowjuicer haal, ik de pulp kan gebruiken voor het bouillonpoeder. Voordeel is dat alles al zeer fijn vermalen is en er al veel vocht aan is onttrokken. Het werkt echt super en de pulp is in anderhalf uur droog. Ben blij met je recept en met de slowjuicer.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Marion Diemont
Ja dat is zeker een super idee!
VerwijderenHoi,heb echt zin om bouillonpoeder te maken maar de oven doet het niet als de deur een stukje open staat. Is dat echt noodzakelijk of kan je het ook op een andere manier doen?
BeantwoordenVerwijderenbijvoorbeeld een uur de oven aanlaten en dan een half uur de oven uit met de deur open en daarna de oven weer een uur laten verwarmen? Dank je wel voor het recept i.i.g. Groet Ineke
Hoi, zit er ergens een schakelaartje voor de deur? Anders kun je die foppen door die strak af te plakken of ergens mee in te drukken?
VerwijderenGeen idee of het op jouw manier gaat lukken. Anders gewoon proberen? Het vocht moet goed weg kunnen.
Groetjes Anita