7 februari 2014

E-nummers

Een aantal jaar geleden ben ik langzaam begonnen met het mijden van slechte e-nummers. Inmiddels mijden we zo goed als alle slechte e-nummers. E-nummers, je hoort er wel eens over, en dat de meeste niet zo goed voor ons zijn, maar wat betekenen ze nu eigenlijk? De E-nummers waar wij het over hebben gaan over een lijst van additieven, die door de Europese Unie zijn toegestaan in voor menselijke consumptie geschikte levensmiddelen. Het nummersysteem wordt wereldwijd gebruikt.  Als een additief in de EU is toegelaten wordt er de letter E aan toegevoegd maar ook additieven die inmiddels niet meer zijn toegelaten, behouden nog de letter E.
De supermarkt ligt vol met producten die E-nummers bevatten. Lees maar eens een etiket van een willekeurig product en je zult er vast één of waarschijnlijk een heleboel E-nummers op zien staan. Vaak zijn ze klein gedrukt en niet eens goed te lezen, maar bovenal, wat is de betekenis ervan, en waarom worden ze aan het product toegevoegd?Niemand verwacht dat de autoriteiten giftige stoffen toestaan in onze producten. Toch is het tegendeel waar. Er worden chemische toevoegingen en (synthetische) additieven gebruikt om de producten er mooier uit te laten zien en om het hongergevoel op te wekken, zodat we er nog meer van gaan eten. Zo kan er nog meer geld verdiend worden.
De laatste maanden heb ik nog meer veranderd in ons voedingspatroon, we mijden zo veel mogelijk geraffineerde suikers en zijn speltmeel en speltbloem gaan gebruiken in plaatst  van tarwe. Daarnaast gebruik ik amandelmeel/ roggemeel/ boekweitmeel/ quinoa. Daarover later meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.