15 februari 2014

Rozijnenbrood van spelt!

Na speltbrood wilde ik een krenten/ rozijnenbrood maken van spelt.Ik heb dit recept gebruikt: Klik hier voor het recept.

Dit heb ik veranderd in het recept:

Speltbloem i.p.v. tarwebloem
Palmsuiker i.p.v. suiker
Rozijnen i.p.v. krenten

Voor een mooi  soepel deeg moest ik nog 4 volle eetlepels speltbloem toevoegen.

Mijn keukenmachine mengt beter als ik eerst de vochtige ingrediënten erin doet. Dus alle vochtige ingrediënten in de kom gedaan. De roomboter heb ik even gesmolten voor een betere menging.
In een aparte kom de droge ingrediënten, behalve het zout (zie origineel recept) en daarna toegevoegd.

Ik gebruik de methode vliesje trekken om te kijken of het deeg goed gemengd is. Klik hier voor uitleg.
Het kneden duurde ongeveer 15 minuten, ik gebruik wel de laagste stand.

Spelt heeft voor een luchtig resultaat een lange rijstijd nodig. Langer als tarwe bijvoorbeeld. Dat klopt wel, de eerste rijs duurde ruim 2,5 uur en de tweede rijs zo'n 2 uur. Kijk altijd naar het deeg en niet naar de tijden in het recept!
Spelt heeft een lager eiwit gehalte dan bijvoorbeeld tarwe, daardoor rijst het wat minder hoog.
Als je goed kneed en spelt de tijd geeft om goed te rijzen, krijg je wel een luchtig brood, alleen wat minder hoog.

Resultaat een heerlijk rozijnenbrood van spelt! Helemaal blij dat het zo goed gelukt is.=====================================================================


  • Dit rozijnenbrood is van alleen speltbloem gemaakt, in speltmeel zitten alle voedingsstoffen. Bloem is gezeefde meel en een gedeelte van de voedingsstoffen zijn eruit gezeefd. Je kunt het vergelijken met wit-brood. Dus niet zo geschikt voor dagelijks gebruik, zo af en toe een sneetje.
  • Ik heb het brood gesneden en in kleine pakjes in de vriezer gedaan, zo kunnen we af en toe een sneetje krentenbrood eten. 
  • Brood bakken vind ik erg leuk, een nieuwe hobby erbij. In de planning staan zachte speltbolletjes en krentenbollen. Ik ga ook eens kijken/proberen of je kunt combineren met roggemeel en boekweitmeel. Het is belangrijk om te variëren in je voedingspatroon, dus niet alleen maar speltbrood eten.1 opmerking:

  1. Bedankt voor de sneetjes krentebrood die we kregen, Anita! Het was echt super lekker... We hebben allemaal gesmuld! De smaak was perfect...net of hij bij de bqkker vandaan kwam..;) Ga zo door..

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.