Pagina's

28 oktober 2014

Gastblog van Karin, bladerdeeg - appel rozen

Voor het eerst een gastblog! 
Deze is geschreven door m'n jongste zus Karin. 
Erg leuk dat ze dat wilde doen. Ik ben de oudste en heb 
drie zussen en een broer, alle zussen en ook mijn moeder 
zijn bezig met gezonder eten en leven. 
Erg gezellig om onderling 
recepten, ideeën en ervaringen uit te delen!

En de mannen vinden het niet erg om dit soort 
recepten uit te proberen J
.

====================================================================

Bladerdeeg/appel rozen
Onze hele familie is allemaal bezig met het gezonde eten, en zo kan ik ook echt niet achter blijven. Want komt er één van hen eten dan moet je toch iets op tafel kunnen zetten. Hieronder een recept van heerlijke suiker en e-nummer vrije roosje. Deze heb ik gemaakt als dessert, maar het is ook erg lekker als tussendoortje of voor bij een high-thea. Het is wel oefenen met het krijgen van mooie roosjes, maar de aanhouder wint.



Wat heb je nodig:
·         Appels (Rode zijn het mooiste)
·         Bladerdeeg
·         4 eetlepels (balsemien)honing
·         Kaneel

Stap 1:

Snij de appel in partjes, ongeveer van 2mm dik. Breng een pan  met 200ml water aan de kook. Voeg hier de honing aan toe, en vermeng dit met het water. Doe de appelstukjes in het water en kook deze maximaal 2 minuten.

Laat de appels uitlekken in een vergiet en dep ze eventueel nog droog met een doek of keuken papier.

Stap 2:
Kneed de bladerdeeg (let er op zorg dat het niet te warm wordt anders blijft het kleven). Rol deze uit tot een grote vierkante lap. Bestrooi het bladerdeeg met kaneel (doe dit naar eigen wens, ik zelf heb behoorlijk wat gedaan zodat je het ook na het bakken nog goed proef).

Stap 3:
Snijd de bladerdeeg in stroken van ongeveer 3 cm breed. Leg hier naast elkaar de appelpartjes op, laat deze net boven de rand van het bladerdeeg uit komen. Rol deze voorzichtig op zodat je een roosje krijg.

Stap 4:
Leg de roosjes in een ovenschaal of op bakpapier en bak ze ongeveer 30 minuten op 200 graden.


                                                                                                                        
                                                                                                                           Karin van Walsem

====================================================================

Het ziet er erg lekker uit! 
je kunt er eventueel een beetje slagroom bij doen, 
gezoet met een beetje honing.

Wil je tarwevrij bladerdeeg, bijvoorbeeld van spelt dan is dat te koop in de natuurwinkel. 
Ook glutenvrije bladerdeeg is daar te koop.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Je kunt ook bladerdeeg zelf maken:

Ingrediënten voor bladerdeeg
250 g speltbloem
250 g verse roomboter
125 ml ijskoud water
1/2 tl zeezout (ruim 4 gram)

Zet het benodigde water voor je begint alvast in de vriezer, zodat het echt ijskoud is. Weeg nu de overige ingrediënten. Doe de bloem, samen met het zout in een grote kom en meng even. Snijdt de boter in blokjes en voeg toe aan de bloem. Meng met je vingertoppen de boter door de bloem. Meng net zo lang tot het mengsel op broodkruim begint te lijken maar stop op het moment dat er nog genoeg kleine klontjes boter zichtbaar zijn. Haal het ijskoude water uit de vriezer en voeg het bij het boter- bloemmengsel. Doe dit eerst met bijvoorbeeld de achterkant van een botermes en breng het dan met je (koele) hand verder samen tot een bal. Wikkel in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Daarna rol je het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van maximaal 5 mm dik en vouw de lap in de lengte in drieën, breng eerst de bovenste helft naar het midden en vouw daar de onderste helft weer overheen. Draai het deeg nu een kwart slag en rol opnieuw uit tot een rechthoek. Vouw weer in drieën en wikkel weer in folie om nog eens 30 minuten in de koelkast te laten rusten.Neem het deeg weer uit de koelkast en rol het wederom uit tot een rechthoek, vouw het in drieën en draai het een kwartslag. Rol wederom uit tot een rechthoek. Houd hierbij een dikte aan van ongeveer 3 mm. Dit is ook afhankelijk van waarvoor je het wilt gaan gebruiken. Te dik deeg zal misschien niet zo mooi garen, vooral als je het met vulling gebruikt. Vouw de deegplak weer in drieën. Laat het deeg nog 20 tot 30 minuten rusten in de koelkast. Je bladerdeeg is nu klaar voor gebruik.

Je kunt het bladerdeeg maximaal 2 dagen, goed verpakt, in de koelkast bewaren. Je kunt het ook invriezen, het blijft dan minimaal 4 weken goed. Als je het wilt gaan gebruiken, leg het dan de nacht van tevoren in de koelkast.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.