7 maart 2014

Zachte rozijnenbollen / krentenbollen van spelt

Lekkere zachte rozijnen bolletjes! Dit recept komt van Levine, ik heb het wel een beetje aangepast.





Rozijnenbollen/ krentenbollen, 12 stuks

  • 300 gram  rozijnen of krenten
  • 450 gram speltbloem
  • 7 gram droge gist
  • 25 gram palmsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 30 gram zachte roomboter
  • 295 gram karnemelk, lauw warm / scheut yoghurt met lauw water kan ook! 
  • 8 gram keltisch zout
  • zachte roomboter om de bollen mee te bestrijken na het bakken 

Bereiding:
De karnemelk verwarmde ik met de roomboter heel even in een steelpannetje, zodat het lauwwarm was.

De rozijnen 10 minuten wellen in gekookt water. Laat de rozijnen in een vergiet uitlekken. Laat de rozijnen op een stuk keukenpapier drogen, dep ze goed droog.

Deeg maken in een goede deegmixer: doe alle ingrediënten, behalve het zout en de rozijnen in de kom. Kneed het met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg, het mag nog een klein beetje plakken aan de bodem. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te nat is of wat water als het deeg te droog is. 

Rozijnen toevoegen: 
Vet je werkplek in met een klein beetje olie. Maak van het deeg een rechthoek met behulp van je vingers of een deegroller. Verdeel de helft van de rozijnen over het deeg, maar laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden dicht. Draai het deeg en herhaal het uitdrukken/-rollen. Verdeel de andere helft van de rozijnen erover, weer vouwen en naden dichtdrukken. Op deze manier worden de rozijnen mooi over het deeg verdeeld. Blijf net zo lang vouwen totdat de rozijnen goed door het deeg is vermengd.


1e keer rijzen: Maak van het deeg een bal en leg het in een licht ingevette kom (met olie invetten). Dek de kom af met een theedoek/ badmuts en laat het zo staan. Het deeg moet dan ongeveer in volume zijn verdubbeld. 
Dit duurde bij mij ruim 2 uur. Kijk niet naar deze tijd maar naar je deeg zelf.

Bolletjes maken:Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Druk de lucht eruit en verdeel het met bv. een deegsteker in 12 gelijke stukjes. 


Maak er bolletjes van en laat ze 5 - 10 minuten afgedekt liggen. 

Bol de bolletjes deeg nogmaals op. Leg ze ± 5 cm uit elkaar op een met een bakpapier bekleedde bakplaat (of verdeel ze over 2 bakplaten). Dek de bakplaat af met ingevet plastic folie. 

2e keer rijzen: Laat de rozijnenbollen tot bijna dubbel volume rijzen. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 ºC. Dit duurde bij mij ruim 2 uur. Kijk niet naar deze tijd maar naar je deeg zelf.

Bakken: 
Bak de krentenbollen in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct na het bakken met gesmolten roomboter. Hier gaan ze mooi van glanzen en krijgen ze geen harde korst.  Laat ze op een rooster afkoelen. Bak - als je het deeg over twee bakplaten hebt verdeeld - de tweede bakplaat direct na de 1e. De krentenbollen kunnen goed ingevroren worden. 




Rozijnen toevoegen:



Bolletjes verdelen en opbollen:




Nog een keer opbollen voor de 2e rijs:


Aan het einde van de 2e rijs voordat ze de oven ingaan:


 Afgebakken:



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------


  • Zachte bolletjes maak je van bloem. Met meel krijg je geen luchtige zachte bollen. 
  • Bloem is niet zo gezond als meel. In meel zitten alle vezels en voedingsstoffen. Bloem is gezeefde meel.
  • Een overdaad aan witte / bloem producten is 1 van de oorzaken van welvaartziektes.
  • Eerder aten we elk weekend zachte bruine bolletjes, daar zijn we vanaf gestapt omdat het alleen van bloem gemaakt is (we dachten gezond te doen, maar bruine bolletjes zijn net zo 'ongezond' als witte!)
  • Nu eten we in het weekend zo af en toe een rozijnenbolletje als extra.
  • Je kunt de bolletjes goed invriezen, ik maakte er nu 12 dus er zijn wat zakjes de vriezer ingegaan.
Ik gebruikte nog 9 gram gerstemoutmeel en 2 gram enzymenmix. Dit kun je ook weglaten, het zijn broodverbeteraars (degene die ik gebruik zonder e-nummers). 
Gerstemout maakt het deeg veel donkerder, voor de smaak maakt het niets uit! Vandaar dat mijn bolletjes er een beetje bruin uitzien! update: Inmiddels gebruik ik dit niet meer, vind het er niet langer houdbaar door.


4 opmerkingen:

  1. Hallo anita,

    Kan de krentenbollen ook half om half gemaakt worden half meel half bloem zo dat ze dan een beetje luchtig en zacht worden en gezonder. ?

    groetjes debby

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Debby,

      Sorry voor de late reactie, beetje druk ;)

      Je kunt het wel half half doen alleen worden ze niet zo luchtig als bijvoorbeeld zachte bolletjes uit de winkel.
      Dat is het vervelende met bolletjes. Die worden eigenlijk alleen goed luchtig met alleen bloem, ik maak ze ook maar heel af en toe.

      Het kan natuurlijk wel alleen heb je dan een stevigere krentenbol.

      Groetjes Anita

      Verwijderen
  2. Hoi Anita,

    Dit recept klinkt precies zoals ik ze wil. Alleen...ik houd totaal niet van zelf bakken. Ik ben al lang op zoek naar bakker die de krentenbolletjes zo ongeveer als dit maakt, maar ik kan het niet vinden. Weet jij misschien iemand? Of kan ik ze bij jou bestellen;)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi,

      Ik weet niet wie je bent? Familie soms? Daar wil ik ze nog wel een keer voor bakken.

      Voor de rest ben ik aardig druk om het moment dus heb er niet zo veel tijd voor om
      aan bestellingen te beginnen...

      Of gewoon toch zelf eens proberen? Deze krentenbollen zijn voor een beginner makkelijker als een brood bakken, vind ik dan ;)

      Groetjes Anita

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.