Deze appelkruimel taart maakte ik een poosje geleden
en deelde ik op Instagram. Ik heb het daar kort even
opgeschreven omdat iemand erom vroeg,
nu de uitgeschreven versie ervan.
Het recept lijkt erg op de 'ouderwetse' appeltaart van spelt
alleen dan koemelkvrij en met een kruimellaag.
Wat heb je nodig:
Voor het deeg:
150 gram speltmeel
150 gram speltbloem
175 gram kokosolie
150 gram kokosbloesemsuiker/ palmsuiker
2 eieren
snufje keltisch zeezout
Voor het deeg:
150 gram speltmeel
150 gram speltbloem
175 gram kokosolie
150 gram kokosbloesemsuiker/ palmsuiker
2 eieren
snufje keltisch zeezout
Voor het kruimeldeeg, niet met het deeg mengen:
hand vol havermout + 40 gram kokosbloesemsuiker
Voor de vulling:
6 grote appels
75 gram rozijnen
2 theelepels kaneel
eventueel wat honing om te zoeten
Bereiding:
Zorg dat de kokosolie een beetje zacht is (niet gesmolten, zet even op de verwarming bijvoorbeeld) en doe het met de rest van de ingrediënten in een kom en meng er een deeg van, dat kan met een keukenmachine of de hand. Zet in de koelkast. Als het deeg een beetje kruimelig blijft voeg dan een klein scheutje water toe.
Deeg met kokosolie voelt iets brokkeliger aan als deeg met roomboter.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Boven en onderwarmte gebruik ik.
Week de rozijnen in heet water.
Schil de appels en snijd ze in blokjes, meng ze met de kaneel en wat honing. Knijp de rozijnen uit en doe ze bij de appels. Meng alles goed door elkaar.
De onderkant van een grote springvorm bekleed ik met bakpapier, de randen smeer je in met kokosolie.
Rol het deeg dun uit en bekleed de vorm ermee. Omdat het deeg best breekbaar is, kun je de randen er bijvoorbeeld met je handen indrukken.
Doe de vulling erin, met de restjes deeg maak je samen met de havermout en de kokosbloesemsuiker een kruimeldeeg en en verdeel je over de appeltaart.
Zet de taart in de oven en bak hem in 50 minuten gaar. Mijn oven is snel, wat langer kan ook nodig zijn.
=====================================================================
Je kunt ook alleen speltbloem gebruiken. Voor een echt volkoren variant kies je alleen speltmeel
als vind ik dat zelf iets minder lekker voor een appeltaart.
De slagroom op de foto is niet koemelkvrij, wel lactosevrij van MinusL (AH).
Wil je koemelkvrije slagroom kun je, als je van kokos houd ;-), een blikje kokosmelk kopen.
Zet deze minimaal een dag in de koelkast, de room gaat bovenin zitten. Dat kun je eraf lepelen en
er met wat honing een slagroom van kloppen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.