14 april 2014

Zelfgemaakte pizza van spelt

Zelf pizza maken, helemaal niet moeilijk. We eten het niet zo vaak, maar toch wel erg lekker!
Het rijzen van het deeg kost even tijd, maar je hoeft er niet naast te gaan zitten natuurlijk ;).

Reken even uit hoe laat je ongeveer wil eten en reken terug.
Ik begon om 3 uur met het deeg en zo rond half 6 konden we eten.



Dit is voor 1 plaat pizza, voor ongeveer 2 personen.
(er was een beetje over, wat koud ook lekker was).

Wat heb je nodig voor de bodem:

250 gram speltbloem
3,5 gram droge gist
100 gram lauw water
1 theelepel zout
2 eetlepels olijfolie (geel)
1/2 theelepeltje palmsuiker

Bereidingswijze bodem:

Los de gist op in het water, ik doe dit gelijk in de mengkom van de keukenmachine.
Voeg de overige ingrediënten toe, behalve het zout.

Meng alles 2 minuten door elkaar, voeg dan het zout toe en meng alles tot een mooi soepel
deeg. Dit duurde bij mij ongeveer 7 minuten. Door een vliesje te trekken kun je zien of het deeg goed gekneed is. (klik voor uitleg)

Vet een kom in, rol de bal deeg erdoor, dek de kom af en laat deze tot dubbel volume rijzen. (bij mij duurde dit 1,5 uur bij kamertemperatuur 19).

Vet je handen en werkblad iets in, druk de lucht uit het deeg en bol op. Laat deze 10 minuten rusten.

Rol dan met een deegroller het deeg dun uit in het formaat van je bakplaat. (Ik leg er een vel bakpapier onder.)
De randjes druk je een klein beetje omhoog. In de oven zal het deeg weer iets rijzen, zo krijg je een iets knapperige buitenkant en lekker zachte binnenkant.

Verwarm de oven nu voor op 220 graden, midden van de oven, boven-onderwarmte.

Pizza beleggen:

Smeer de pizza nu in met tomatenketchup of roomkaas.

Beleg de pizza nu, ik deed onderstaande, maar er zijn natuurlijk vele variatie's mogelijk!

fijngesneden champions
200 gram fijngesneden (soep)groente
ham
geraspte/ fijngesneden kaas
italiaanse kruiden

Bak de pizza nu in 15 minuten gaar, zodat de korst een lekker kleurtje heeft!



Eet smakelijk!



1 opmerking:

  1. Het is inderdaad lekker, maar door de SPELTBLOEM
    iets minder gezond als ik zou willen. Maar af en toe is
    het lekker ;). Het kan waarschijnlijk ook met SPELTMEEL
    maar alleen meel dat rijst minder goed dus dan heb je een minder
    luchtige pizza.

    Speltmeel is eigenlijk veel gezonder als speltbloem. Speltbloem is gezeefde meel en
    daardoor zijn er een hoop voedingsstoffen uit en dus eigenlijk witmeel.
    Maar dat wist je misschien al wel.

    Een pizza van amandelmeel is zeker een gezondere keuze!
    Ik heb het nog nooit geprobeerd.

    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.