15 april 2014

100 % speltbrood voor broodbakblik 30 cm

Omdat mijn andere recept een beetje onduidelijk is met veel info heb ik
nog een nieuwe gemaakt voor alleen een 30 cm brood bakblik. Het brood komt niet helemaal boven het bakblik uit. Ik heb het ook berekend hoeveel mijn keukenmachine aankan qua hoeveelheid meel. (voor de mijne de kenwood MX 271 is dat 600-650 gram meel.)Wat heb je nodig:

135 gram water, lauwwarm
6 gram droge gist
kleine theelepel palmsuiker
220 gram karnemelk, lauwwarm
18 gram roomboter, kamertemperatuur
1,5 eetlepel honing
12 gram keltisch zeezout
260 gram speltmeel
375 gram speltbloem

eventueel:
2 vitamine C tabletjes van 50 of 60 mg, deze fijn drukken tussen 2 lepeltjes voordat je het toevoegt
(hierdoor rijst het iets sneller en blijft het brood iets langer vers)

Er bestaan ook capsules vitamine c, deze kun je los halen en je hebt poeder.

Werkwijze:
Lost eerst de gist en de palmsuiker op in het water en laat het 10 minuten staan.

Doe de karnemelk, boter, honing en het gistmengsel in de kom en roer door elkaar. Voeg 190 gram speltbloem en het zout toe. Meng op hoge stand met de platte klopper door elkaar. Voeg op lage stand de resterende bloem en het meel in gedeelten toe. Verwissel de platte klopper voor de kneedhaak en kneed in 8-10 minuten, laagste stand, tot een soepel deeg dat van de wand loslaat. Controleer tussendoor of het deeg al voldoende gekneed is door een vliesje te trekken. Voeg als het deeg te nat is nog wat bloem toe of als het te droog is wat water.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af (een douchemuts werkt hiervoor goed). Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is, dit duurt bij mij ongeveer 2,5 uur op kamertemperatuur 19/20 graden. Ik zet het deeg niet op de verwarming.

Stort het deeg op een licht ingevette werkplek. Druk de lucht eruit  (doorslaan) en bol het deeg op. Laat het deeg ± 15 minuten afgedekt rusten (het is daarna makkelijker te vormen). Druk beide stukken deeg uit tot een rechthoek, even breed als het broodbakblik. Rol vanaf een lange kant stevig op en druk de naad dicht. Leg het deeg met de naad naar beneden in de bakblikken.

Dek af met ingevet folie en laat op kamertemperatuur in ± 2,5 uur rijzen tot bijna dubbel volume. Verwarm intussen de oven voor op 200 ºC.

Bak het brood in ± 30 minuten gaar en bruin. Het is gaar als de interne temperatuur van het brood ± 95 °C is en het hol klinkt als je op de bodem klopt. Stort het brood op een rooster, bestrijk ze direct met zachte/gesmolten roomboter en laat volledig afkoelen voordat je ze gaat snijden.


Link naar het originele recept:

http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2009/04/100-speltbrood.html


Vliesje trekken: vet je handen in met wat olie, pak een klein bolletje deeg. Trek het voorzichtig uit, trek je het deeg kapot dan moet je nog iets langer kneden.
Kun je een mooi vliesje trekken zoals hier onder dan is het deeg voldoende gekneed.

De rijstijd is van aan aantal factoren afhankelijk. Kijk niet naar de tijd die in het recept staat maar naar het deeg zelf. Je kunt deeg gewoon op kamertemperatuur laten rijzen. Het deeg moet tijdens de 1e rijs verdubbelen. Deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en er een gat in laat staan.Als het brood goed afgekoeld is, snij ik het gelijk met een elektrisch mes en de sneden die niet nodig zijn voor de volgende dag gaan gelijk in zakjes de vriezer in. Zo blijft het het lekkerste.

Voor 1 broodbakblik van 21 cm: http://potjesenpannen.blogspot.nl/2014/02/100-speltbrood.html (klik).

Succes! 4 opmerkingen:

 1. Graag gedaan!

  Er zijn ook mixen van speltmeel (vast ook wel in Duitsland en goedkoper als in Nederland waarschijnlijk). Ik gebruik ook weleens en mix voor het gemak, alleen water en gist erbij. Er staan er nu 2 te rijzen :)

  Groeten terug!  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zou ik het ook in een bakblik van 25 cm kunnen doen zodat hij wat hoger word? Of heb je dat zelf misschien al een x geprobeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zou ik het ook in een bakblik van 25 cm kunnen doen zodat hij wat hoger word? Of heb je dat zelf misschien al een x geprobeerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja hoor dat kan prima, dan word hij hoger!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.