Pagina's

8 juli 2016

Zomerstop en recept aardbeientaart met banketbakkersroom!

Het is alweer bijna vakantie. De laatste weken niet zoveel geblogd als anders, soms ben je druk met andere dingen. Ik heb bijvoorbeeld digitale fotoboeken gemaakt voor de meiden waar veel tijd in gaat zitten, maar erg leuk om te doen! Ik hoop dat ze het later leuk vinden. Van elk jaar maak ik een boek die we af laten drukken. Voor Roos nu een klein boekje van de eerste drie maanden en later ook een een groter boek. 

Ik heb wel weer leuke recepten en foto's gemaakt maar die bewaar ik voor na de zomer. Dit jaar dus weer een zomerstop, zo eind augustus verwacht ik weer recepten of andere info te plaatsten.

Aardbeientaart met banketbakkersroom





Voor dit taartje gebruik ik een boterkoek bakblik die ik bekleed met bakpapier.

Bodem:

100 gram zachte kokosolie (of roomboter)
160 gram speltbloem
110 gram gemalen noten (bij cashew/ paranoten of amandel)
60 gram kokosbloemsuiker
1 ei

Kneed de ingrediënten voor de bodem tot een mooie bal. Is het iets plakkerig voeg nog wat speltbloem toe. Zet even in de koelkast om wat harder te laten worden (of vriezer als je snel wilt).

Druk het deeg uit in de vorm en druk de randjes aan de zijkant iets omhoog. Prik er een paar keer met een vork in. Bak in de oven in 15 minuten gaar, na 10 minuten prik je nog een keertje in de bodem met een vork.
Laat afkoelen. Vul de bodem met banketbakkersroom (zie recept hieronder), 
was aardbeien en verdeel deze over de taart.

Banketbakkersroom:
(recept eerder op blog aangepast, ik gebruik minder amandelmelk als eerder omdat de room soms wat dun werd.)

Nodig voor de room
3 eidooiers
- 200 ml (plantaardige) melk
- 25 gr speltbloem of speltmeel
- 1 theelepel vanille extract of vanille stokje
- 50 gr honing

Klop de eidooiers met de bloem en een scheutje melk tot een gladde massa. Kook in de tussentijd de melk op met de honing en het vanille extract. Je kan ook een vanille stokje toevoegen. Snij hem eerst even op zodat het merg in de melk verdwijnt. Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen. Giet het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten koken totdat het de gewenste dikte heeft bereikt. Laat het mengsel vervolgens al roerend afkoelen, dit om velletjes te voorkomen. 

Je kunt de banketbakkersroom ook in een lage platte schaal gieten en er een deksel op doen. Zo krijg je ook geen velletjes. 

Iedereen een fijne zomer toegewenst!


15 juni 2016

Snelle salade met aardappeltjes

Dit is een soort van huzarensalade 
maar dan een snelle versie.

Lekker bij een barbecue of 's avonds bij het eten.



Wat heb je nodig:

1/2 zakje voorgekookte aardappeltjes (mini's of schrijfjes)
1 appel
6 augurkjes (bio van AH)
kwart stuk komkommer
eventueel een klein uitje gesnipperd
1 blikje zalm
grote eetlepel mayonaise (tons)
eventueel verse bieslook (uit eigen tuin)

Bereiding:

Kook de aardappeltjes nog iets na, heel kort anders word het te zacht. Ik vind ze anders net iets te hard. Giet af en laat afkoelen.
Snijd de appel, augurk en komkommer in kleine stukjes.
Maak het blikje zalm open en giet het vocht eraf, eventuele graatjes verwijderen.
Meng alles door elkaar en klaar!



10 juni 2016

Hartige taart met courgette bodem

Deze hartige taart maak ik regelmatig in allerlei varianten. 
Als voorbeeld staan onderstaande groente maar andere kunnen ook. 
Ook handig om restjes in te verwerken.

Je kunt hem bijvoorbeeld 's morgens of 's middags al 
maken en 's avond in de oven schuiven. 
Wat over is kun je koud opeten of nog een keer opwarmen,
invriezen en nog een keer opwarmen kan ook prima.



Wat heb je nodig:

grote springvorm / siliconenvorm

300 / 350 gram kipfiletstukjes of kipdijenvleesstukjes
1 courgette
1 grote broccoli
half bakje champions
1 (punt) paprika of een paar wortels
5 eieren
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel paprikapoeder
peper
keltisch zout

Was alle groente en snijd in de broccoli in kleine stukken en kook beetgaar Giet deze af en laat goed uitlekken.

Schil de courgette in plakken met een kaasschaaf en beleg de bodem ermee. Leuk om het in een ronde waaier te leggen. Het middelste (zachte) gedeelte hou ik apart en kook ik een soepje van samen met de stronk van de broccoli. Recept: brocollisoep (klik)

Bak de kip gaar en voeg de champions en paprika toe. Roer de broccoli er ook doorheen.

Breek de eieren in een kom en voeg de kruiden en wat zout toe. Mix even door elkaar met een vork.

Leg het groentemengsel op de courgette laag en verdeel het eimengsel eroverheen.

Oven voorverwarmen op 180 graden, bak gaar in ongeveer 30 minuten.Wil je de courgette bodem boven leg er dan een bord bovenop en draai om.

Ook lekker om bij een BBQ of buffet te serveren!




Deze variant maakte ik met mango stukje erdoor! 
Ook erg lekker.






28 april 2016

Aardbeien yoghurttaart (kan koemelkvrij)

Dit recept kan goed koemelkvrij als je wilt, zelf eet ik koemelkvrij 
en gebruikte geitenyoghurt van den Eelde.

De bodem is glutenvrij, het komt niet zo heel precies wat je daarvoor
gebruikt. Een gedeelte speltbiscuitjes (niet glutenvrij mee dan)
 is ook lekker
of andere soorten noten kan ook.

Je kunt natuurlijk ook gewone yoghurt of griekse yoghurt gebruiken.




Ik gebruik kleine bakvormen, dit keer springvorm 20 cm (6 tot 8 stukjes).
Verder een steelpan en keukenmachine.

Ingrediënten:
Voor de bodem:
  • 12 zachte dadels (gedroogde dadels even weken in heet water)
  • 5 eetlepels havervlokken of havermout
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel (biesbosch) honing
  • 5 eetlepels cashewnoten gemalen

Voor het yoghurtmengsel
  • 18 gram gelatine poeder (rund bijvoorbeeld van Natuurlijk Natuurlijk
  • 200 g schoongemaakte aardbeien, fijngeprakt/ gepureerd + 1 wat extra voor de garnering
  • ¾ dl perensap of sinaasappelsap
  • 500 gram griekse yoghurt / volle yoghurt of geitenyoghurt (den Eelde bijvoorbeeld)
  • 1 eetlepel (biesbosch) honing

Bereiding:

  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine en maal het fijn. Heb je geen keukenmachine, snijd de dadels heel fijn en mengen alles goed door elkaar met een vork of lepel.
  • Druk het mengsel uit op de bodem van de springvorm en druk het met de bolle kant van een lepel aan tot het een gladde, stevige bodem is.
  • Zet deze bodem in de koelkast terwijl je de vulling maakt. 
  • Doe de gepureerde aardbeien en de perensap in een (steel)pan en verwarm dit op laag vuur. 
  • Voeg de gelatinepoeder toe, roer goed door.
  • Voeg de yoghurt door en roer het mengsel goed door, voeg een eetlepel honing toe en roer nogmaals heel goed door. (proef eventueel of je het zoet genoeg vind, voeg anders nog honing toe).
  • Giet/schep de vulling op de deegbodem, strijk het glad en laat hem goed afkoelen. 
  • Zet de vorm minstens 2 uur in de koelkast.
  • Garneer eventueel met wat aardbeien.

Geniet ervan! 
Stukje over?  Dit taartje kan zelfs als ontbijt :-)

1 april 2016

Kerrie (spelt)pasta!

Een simpel en snel gerecht zonder pakjes of zakjes!

Ik snij lang niet altijd alle groente zelf, ik koop ook gerust
voorgesneden groente zoals een macaroni pakket voor als 
je een keer wat sneller klaar wilt wezen.
Vers gesneden is misschien wat beter, maar zo'n pakket
is ook weleens handig hoor ;-)



Wat heb je nodig:

450 gram macaroni groentepakket (kant en klaar of zelf snijden)
1 grote ui
1 volle eetlepel kerriepoeder
1 bouillonblokje (bijv. your organic nature/Ekoplaza)
300 gram rundergehakt
100 gram speltpasta
keltisch zout

Bereiding:

Snij de ui fijn en bak bruin in een beetje olie, voeg de rundergehakt toe en bak rul.
Breng water aan de kook voor de pasta.
Voeg de eetlepel kerrie toe en verkruimel het bouillonblokje boven het gehakt mengsel. Bak even mee en voeg het groentepakket toe.
Als het water kookt voeg de pasta toe en kook zolang als op de verpakking staat. Giet af en voeg toe als het gehakt-groente mengsel goed is. Breng eventueel nog iets op smaak met wat keltisch zout.

Ik gebruik meestal niet zoveel pasta in een gerecht, je kunt altijd meer pasta gebruiken natuurlijk.

Dit is ongeveer voor 3 personen, doe je meer pasta dan voor 4 personen.

25 februari 2016

Kapitein-koek of schoolkoek!

Voor de receptenruil van februari mocht 
ik koken van http://koekiesenzo.nl/!

Helemaal leuk want Kas, moeder van twee tieners, 
kookt net als ik zonder e-nummers, 
geraffineerde suikers en tarwe. 

Erg leuke recepten om uit te kiezen en 
ik koos voor de: 
Koekiesenzo ben ik gaan volgen op Facebook want ik
ben benieuwd naar nieuwe recepten die ze in de toekomst gaat plaatsten. 

Ik maakte één grote bakplaat ineens en deed onderstaand recept 2x.
Het grootste gedeelte heb ik ingevroren
en inmiddels al weer wat uit de vriezer gehaald
en dat kan prima.

De smaak lijkt erg veel op de ontbijtkoek
die op mijn blog staat. Alleen voor dit recept
gebruik je dadels om te zoeten.



INGREDIËNTEN:
  • 75 gram dadels
  • 225 ml warm water
  • 2 eetlepels balsemien honing
  • 1 ei
  • 250 gram roggemeel 
  • 1 eetlepel kaneelkruiden
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • 1 theelepel baksoda
  • 1 theelepel wijnsteenzuur
BEREIDING:
  • Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een brownieblik/ bakplaat of ovenschaal met bakpapier.
  • Leg de dadels een poosje in ongeveer 50 ml van het water. Maal daarna in een keukenmachine tot een pasta.
  • Voeg de rest van het water toe en roer door elkaar.
  • Doe de honing en het ei erbij en mix goed door.
  • Meng de droge ingrediënten, roggemeel, kruiden en rijsmiddelen in een aparte bak.
  • Voeg de droge ingrediënten schepje voor schepje toe en mix tot een mooi geheel. Is het deeg erg droog voeg dan wat water toe (sommige dadels zijn droger als de andere).
  • Schep je beslag in het blik, smeer plat uit en bak bruin en gaar in ongeveer 20/25 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de koek gaar is. Snij in repen als de koek afgekoeld is.

Speltmeel zou je ook kunnen gebruiken, al vind ik roggemeel in dit soort koeken een lekkerdere smaak geven. 
In het originele recept word dadelpasta gebruikt, het recept daarvoor kun je hier vinden: http://koekiesenzo.nl/het-ultieme-zoetmiddel-dadelpasta/

22 februari 2016

Mokka taart koemelkvrij!

Ik wilde graag een koemelkvrije mokkataart maken,
dit taartje maakte ik voor ons 12 jarig huwelijk.

Manlief vind mokka taart erg lekker en heeft het recept goedgekeurd.
Het ziet er iets anders uit als gewone mokkataart,
maar de smaak is echt mokka!
Ik vind het wel leuk dat het gelukt is, ik had een aantal recepten bekeken
en heb het één en ander gemixt voor de mokka-laag. 

In gewone mokkataart word roomboter en poedersuikergebruikt,
deze is met noten als botervervanger, dadels als zoet.




Voor een kleine vorm:

Cashew noten eerst een paar uur laten weken in een bak koud water! Zo worden ze zachter.

Mokka crème laag:
170 gram geweekte cashew noten
100 gram dadels (harde/ gedroogde dadels even weken in heet water)
40 ml espresso koffie
1 eetlepel honing
1 eetlepel kokosolie

Doe alles in een keukenmachine en maal tot een egale massa. Dit kan even duren.

Cakebodem: (recept maal twee voor een grote vorm, de andere helft werd een andere taart)

1.5 ei
50 gram honing
55 gram speltbloem
1/2 theelepel baksoda


  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een kleine taartvorm in en bekleed met bakpapier (of bestrooi met bloem) of gebruik een siliconen vorm.
  2. Breek de eieren in een grote mengkom en voeg dan de honing toe. Mix dit in enkele minuten op hoge snelheid tot het bijna wit is en erg luchtig.
  3. Zeef de bloem, samen met de baksoda in een aparte kom, en zeef dan nog eens, beetje voor beetje, in de kom met de eieren en honing. Schep steeds elke toevoeging van de bloem met een (siliconen) spatel of pollepel door het beslag en zorg er daarbij voor dat je niet teveel lucht uit het beslag slaat. Zodra je alle bloem hebt toegevoegd, doe je het in de bakvorm.
  4. Bak 15/20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de cake goudbruin zijn. Laat de cake in de vorm afkoelen. Controleer met een prikker of de cake gaar is.



Nodig voor banketbakkersroom:

- 1.5 eidooier
- 100  amandelmelk
- 12.5 gr speltbloem
- 1/2 theelepel vanille extract of vanille stokje
- 25 gr honing (iets meer honing voor zoetekauwen).

Bereiden:
Klop de eidooiers met de bloem en een scheutje melk tot een gladde massa. Kook in de tussentijd de melk op met de honing en het vanille extract. Je kan ook een vanille stokje toevoegen. Snij hem eerst even op zodat het merg in de melk verdwijnt. Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen. Giet het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Het mengsel gaat binden, laat het 1 à 2 minuten doorkoken. Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal/ bord en dek af met plasticfolie (de folie moet direct op de room liggen, zodat er zich geen vel kan vormen). Laat de room eerst wat afkoelen en zet de schaal dan tot gebruik in de koelkast.

Opmaak:
Snij de cake doormidden. Vul met de banketbakkersroom, smeer af met de mokkalaag. Het beste werkt het als je de mokkalaag op kamertemperatuur laat komen, anders is het een beetje taai en smeert het niet makkelijk uit.
Voor de rand gebruikte ik iets pure hagelslag.





16 februari 2016

Yoghurt-taartje met appel

Dit is een winter-variant met appel die ik bedacht op de 
een recept wat ik al eerder plaatste.

Ik gebruikte hiervoor goudrenetten, 
ik heb nog steeds een voorraadje in de schuur liggen 
die ik in de herfst al onbespoten kocht. 
Ze zijn nog steeds goed, de schil is iets rimpelig,
 maar de smaak word alleen maar beter!
Een andere appelsoort kan natuurlijk ook.

Ik maakte hem met Turkse yoghurt, 
dat is een dikke yoghurtsoort.

Dit recept is voor een kleine springvorm van 20 cm (ongeveer 6 stukjes).


Wat heb je nodig + bereiding

Bodem:
100 gram havermeel (gemalen havermout)
8 grote dadels (medjoul)
1 eetlepel kokosolie
snuf kaneelpoeder
2 eetlepels water
1 eidooier

Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maal de dadels fijn in een keukenmachine. Week ze eventueel voor in heet water. Doe de overige ingrediënten erbij en meng door elkaar. Heb je geen keukenmachine, snijd de dadels heel fijn en mengen alles goed door elkaar met een vork of lepel.
  • Druk het mengsel uit op de bodem van de springvorm en druk het met de bolle kant van een lepel aan tot het een gladde, stevige bodem is.
  • Zet in de oven en bak in 15 minuten gaar. Zet in de koelkast en laat helemaal koud worden (of in de vriezer).
Bodem zonder oven? Dat kan ook, zie het recept voor: bananen yoghurt taart (klik).

Yoghurtlaag:
150 gram appelmoes (suikervrij cupje of zelfgemaakt: wat appels koken met scheutje water)
500 gram yoghurt, griekse/ turkse yoghurt of kokosyoghurt
1 eetlepel bieschbos/ balsemien honing
15 gram gelatine poeder (bijv. van het merk Natuurlijk/Natuurlijk, rund variant)

  • Doe de appelmoes in een (steel)pan en verwarm dit op laag vuur, het hoeft net niet te koken.
  • Voeg de gelatinepoeder toe, roer goed door met een garde.
  • Voeg de yoghurt toe en roer het mengsel goed door, voeg een eetlepel honing toe en roer nogmaals heel goed door.
  • Giet/schep het yoghurtmengsel op de deegbodem, strijk het glad en laat hem goed afkoelen. 
  • Zet de vorm minstens 2 uur in de koelkast.

Bovenlaag: 
2 grote appels geschild en in blokjes 
snuf kaneel
eventueel wat honing om te zoeten
halve eetlepel gelatine poeder 
  • Verwarm de appels met kaneel en zorg dat ze net niet helemaal gaar koken. Sommige stukjes zullen iets zachter worden, door deze iets te binden met gelatine poeder word het weer iets steviger.
  • Laat afkoelen in het pannetje en verdeel over de bovenkant van de taart.

Geniet ervan!




11 februari 2016

Bananenbrood / bananencake

Dit recept voor bananenbrood had ik nog niet gedeeld zag ik,
en zo af en toe bak ik deze. 
Jasmijn noemt het bananencake want het is 
geen brood zegt ze ;-). Je kunt jonge kinderen al best laten helpen 
als ze dat leuk vinden, de schillen van de bananen aftrekken 
bijvoorbeeld en het meel er schepje voor schepje bij laten doen.

Dit recept is voor twee grote bananenbroden. Mijn beslagkom is 4,2 liter en het beslag past er net in, hou daar rekening mee! Anders het recept delen voor  één bananencake of twee keer mixen.

Ik ben m'n vriezer aan het vullen met voorraad, maaltijden en tussendoortjes voor na de bevalling. Handig als ik dan niet gelijk van alles hoef te bakken, dus een groot gedeelte van deze is daarvoor bedoelt. Ik snijd het in plakjes en doe ze in afsluitbare zakjes van de Aldi in de vriezer (die zakjes kun je best een aantal keer hergebruiken).

Ik gebruik hier twee cakeblikken voor die ik vooraf bekleed met bakpapier.



Wat heb je nodig:

8 grote bananen
5 eieren
240 gram zachte roomboter of kokosolie
100 tot 200 gram (bieschbos) honing
500 gram speltmeel
snuf keltisch zout
3 theelepels baksoda
1 theelepel wijnsteenzuur poeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Ik gebruik de combinatie hete lucht met onderwarmte (speciaal voor cake's).

Klop de boter met de honing, mix de eieren er één voor één doorheen.
Ondertussen pel je de bananen en maal je ze fijn in een keukenmachine. Met mijn keukenmachine/foodprocessor moet dat in twee keer.
Voeg de gepureerde bananen toe (als er wat kleine stukjes inzitten is dat niet erg) en mix het beslag.
Voeg dan lepel voor lepel de meel toe, samen met het zout, de baksoda en en wijnsteenzuurpoeder.

Zet in de oven en bak gaar in ongeveer 45 minuten. Test met een satéprikker of de cake gaar is, anders nog iets langer.

Eetse!




19 januari 2016

Havermoutkoekjes! Zonder suiker, met appel en rozijnen, zuivelvrij.

Dit recept komt uit de laatste Allerhande van Albert Hein, er staan weer leuke recepten in dit nummer. Fijn dat de supermarkten ook steeds vaker gezonde recepten plaatsten in hun maandelijkse tijdschrift.
Het zoete van deze koekjes komt van de appels en rozijnen! Ik vind ze erg lekker, ik heb vaker havermoutkoekjes gemaakt en niet altijd alles viel in de smaak, deze zijn lekker fris. Ik gebruikte kokosolie i.p.v. boter. Je kunt het deeg met je handen kneden, voor de koekjes rol je balletjes en druk je plat. Het is een recept wat ik zeker vaker ga maken, de koekjes vullen goed! Ik had toevallig nog wat amandelschaafsel in huis, maar zonder kun je ze ook prima maken.





Ingrediënten:
2 friszoete appels
200 g havermout (bijv. bio van de Aldi)
50 g rozijnen
50 g amandelschaafsel
50 g kokosolie of roomboter (op kamertemperatuur)
¼ tl keltisch zout
bakpapier


Hoe maak je ze:
1. Verwarm de oven voor op 170 °C. Rasp de appels. Meng met de havermout, rozijnen, en ⅘ van het amandelschaafsel, de kokosolie en het zout en kneed tot een samenhangend geheel (zorg dat de kokosolie goed verdeeld word, hardere stukjes even goed kapot knijpen).
2. Rol met natte handen 12 balletjes en druk plat. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met de rest van het amandelschaafsel. Bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 30 min. goudbruin en gaar.
Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen. Bewaar in de koelkast.

Geniet ervan!


13 januari 2016

Pannenkoekjes met rode biet / roze pannenkoeken!

Op Instagram zag ik dit recept voorbijkomen, ik heb het wat aangepast. Pannenkoekjes met rode biet erdoor! Ze worden er mooi roze van, wat Jasmijn helemaal geweldig vond. Ze wil 's avonds slecht eten, ze is sowieso niet zo'n grote eter (of het moet hele pure chocola zijn...).

Ideaal dat er in deze pannenkoekjes groente verwerkt zitten, heeft ze dat alvast binnen. Ideaal recept voor kinderen. Ik heb ook weleens groene pannenkoeken langs zien komen met spinazie of courgette maar nog niet uitgeprobeerd. Deze gaan we in elk geval vaker eten.

Je proeft heel iets de rode biet, maar het is niet overheersend, Jasmijn en ik vonden ze erg lekker, voor manlief hoef ik zoiets niet te maken ;-) die lust geen rode bieten dus dan eten we ze tussen de middag.
Ze zijn tarwevrij en koemelkvrij. Wil je ze glutenvrij gebruik dan iets van boekweitmeel of gemalen havermout i.p.v. speltmeel.




Wat heb je nodig:
Voor ongeveer 4 personen (ik deelde het recept doormidden)

300 gram gekookte bietjes (bijv. zakje bio bietjes v/d Aldi)
180 gram speltmeel
100 ml plantaardige melk (bijv. amandelmelk)
3 of 4 eieren
2 theelepels wijnsteenzuur bakpoeder
1 theelepel kaneel

Kokosolie of roomboter om de pannenkoekjes in te bakken
Honing/ appelstroop voor erop.

Voor PALEO roze bietenpannenkoekjes neem bananenmeel ipv speltmeel.

Bereiding:
Snij de bieten in grove stukken. Doe ze in een keukenmachine met de andere ingrediënten en draai tot een glad beslag. Is het erg dik voeg nog een scheutje amandelmelk toe. 

Verwarm een koekenpan met een klontje kokosolie en schep er twee of drie lepels beslag in. Het beslag is een beetje dik (anders dan gewoon pannenkoekenbeslag), smeer het met een lepel of spatel een beetje uit. Bak de pannenkoekjes op laag/ middelhoog vuur gaar, draai voorzichtig om.


Eet smakelijk!

28 december 2015

Appelflappen!

Alweer bijna einde van het jaar,
tijd voor appelflappen van bladerdeeg!

Maar ook op een ander moment lekker natuurlijk.
Zeker met kant en klaar bladerdeeg is dit snel gemaakt.

Speltbladerdeeg is lastig kant en klaar te koop, de Ekoplaza is de enigste bij ons in de buurt die het verkoopt. Ik kocht het een tijdje geleden, helaas aardig aan de prijs. Een pakje van 6 plakjes kostte iets van € 3,80. Helemaal precies weet ik de prijs niet meer.

Zelf bladerdeeg maken kan ook, vorig jaar heb ik dat gedaan, alleen vond ik dat veel werk. 
Daar heb ik niet altijd zin in. Bij de Aldi verkopen ze bladerdeeg zonder e-nummers en suiker
maar wel met tarwe. Voor een heel enkel keertje geeft dat geen problemen bij ons. 

Onderaan deze blog een recept om zelf speltbladerdeeg te maken.
Vind je het lastig, kijk dan eens op YouTube voor filmpjes hoe je bladerdeeg moet maken.



Wat heb je nodig:
1 pakje bladerdeeg
4 friszure appels (Goudrenet, Elstar of Jonagold)
snufje kaneel
kokosbloesemsuiker/ palmsuiker
1 ei (losgeklopt) of water
eventueel handje rozijnen


Hoe maak je Appelflappen?

Haal de bladerdeegplakjes van elkaar en laat ze ongeveer 10 minuten ontdooien.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).
Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine blokjes. 
Bestrooi de appelblokjes naar smaak met kaneel en kokosbloesemsuiker.
Meng hier eventueel rozijnen door.
Leg op elk plakje bladerdeeg een klein bergje met het appelmengsel.
Vouw de appelflappen dicht en druk de randen goed aan.
Bestrijk de bovenzijde van de appelflappen met het losgeklopte ei of met water en strooi er kokosbloesemsuiker over.
Bak de appelflappen in ongeveer 15 minuten goudbruin.


Wil je meer appel in de appelflappen vouw ze dan zo,
dat vind ik zelf iets lekkerder:




Voor iedereen een goede jaarwisseling en
een gezond, voorspoedig nieuwjaar!

======================================================


Recept om zelf bladerdeeg te maken:

Ingrediënten voor bladerdeeg
250 g speltbloem
250 g roomboter
125 ml ijskoud water
1/2 tl zeezout (ruim 4 gram)

Zet het benodigde water voor je begint alvast in de vriezer, zodat het echt ijskoud is. Weeg nu de overige ingrediënten. Doe de bloem, samen met het zout in een grote kom en meng even. Snijdt de boter in blokjes en voeg toe aan de bloem. Meng met je vingertoppen de boter door de bloem. Meng net zo lang tot het mengsel op broodkruim begint te lijken maar stop op het moment dat er nog genoeg kleine klontjes boter zichtbaar zijn. Haal het ijskoude water uit de vriezer en voeg het bij het boter- bloemmengsel. Doe dit eerst met bijvoorbeeld de achterkant van een botermes en breng het dan met je (koele) hand verder samen tot een bal. Wikkel in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Daarna rol je het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van maximaal 5 mm dik en vouw de lap in de lengte in drieën, breng eerst de bovenste helft naar het midden en vouw daar de onderste helft weer overheen. Draai het deeg nu een kwart slag en rol opnieuw uit tot een rechthoek. Vouw weer in drieën en wikkel weer in folie om nog eens 30 minuten in de koelkast te laten rusten.Neem het deeg weer uit de koelkast en rol het wederom uit tot een rechthoek, vouw het in drieën en draai het een kwartslag. Rol wederom uit tot een rechthoek. Houd hierbij een dikte aan van ongeveer 3 mm. Dit is ook afhankelijk van waarvoor je het wilt gaan gebruiken. Te dik deeg zal misschien niet zo mooi garen, vooral als je het met vulling gebruikt. Vouw de deegplak weer in drieën. Laat het deeg nog 20 tot 30 minuten rusten in de koelkast. Je bladerdeeg is nu klaar voor gebruik.


Je kunt het bladerdeeg maximaal 2 dagen, goed verpakt, in de koelkast bewaren. Je kunt het ook invriezen, het blijft dan minimaal 4 weken goed. Als je het wilt gaan gebruiken, leg het dan de nacht van tevoren in de koelkast.

7 december 2015

Gezonde twix

Dit recept heb ik van 
degezondemama
Een leuke site, waar ik nog weleens
op rondneus er staan interessante artikelen op.

Het is niet veel werk 
deze twixen en ze zijn erg lekker J
Leuk om het recept dus een keer te delen,
want deze maak ik toch wel zo af en toe! 

Ik gebruik ontgeurde kokosolie omdat 
ik echt niet van kokossmaak hou.

De twixen zijn koemelkvrij, 
glutenvrij en geraffineerd suikervrij.



Ingrediënten:

Voor de onderste laag:
100 gram gemalen havermout / havermeel
40 gram kokosbloesemsuiker/ palmsuiker
60 gram gesmolten kokosolie
snufje (keltisch) zout

Voor de middelste:
200 gram dadels
40 gram kokosolie

Voor de chocoladelaag:
100/ 125 gram pure chocolade minimaal 70%
2 eetlepels kokosolie

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden, onder-boven warmte.
Neem een kleine ovenschaal en bekleed deze met bakpapier
Meng in een kom de ingrediënten voor de koek
Doe het in de bakvorm en druk het aan
Zet het 12-15 minuten in de oven en laat het afkoelen in de koelkast.

Week gedroogde/ hardere dadels een klein poosje voor in kokend water en giet af. Medjoul dadels kun je zo pureren.
Pureer samen met de kokosolie voor de middelste laag en verdeel over de koek. Zet in de koelkast en laat iets harder worden.

Smelt de chocolade en kokosolie in een pannetje en verdeel over de middelste laag.
Laat hard worden in de koelkast en snijd in blokjes of repen.

======================================================================

Wil je 100% glutenvrij gebruik dan havermout
uit de natuurwinkel waarop staat glutenvrij.

Havermout uit bijv. de supermarkt kan sporen bevatten van gluten,
voor ons maakt dat niet uit.
Ik gebruik biologische havermout van de Aldi.
In een keukenmachine maal je dit fijn tot havermeel, 
ook ideaal om in gehaktballen te gebruiken i.p.v. paneermeel. 



3 december 2015

Appeltaart, koemelkvrij

Deze appelkruimel taart maakte ik een poosje geleden 
en deelde ik op Instagram. Ik heb het daar kort even 
opgeschreven omdat iemand erom vroeg,
 nu de uitgeschreven versie ervan. 

Het recept lijkt erg op de 'ouderwetse' appeltaart van spelt
alleen dan koemelkvrij en met een kruimellaag.



Wat heb je nodig:

Voor het deeg:
150 gram speltmeel
150 gram speltbloem
175 gram kokosolie
150 gram kokosbloesemsuiker/ palmsuiker
2 eieren
snufje keltisch zeezout

Voor het kruimeldeeg, niet met het deeg mengen:
hand vol havermout  + 40 gram kokosbloesemsuiker

Voor de vulling:
6 grote appels
75 gram rozijnen
2 theelepels kaneel
eventueel wat honing om te zoeten


Bereiding:

Zorg dat de kokosolie een beetje zacht is (niet gesmolten, zet even op de verwarming bijvoorbeeld) en doe het met de rest van de ingrediënten in een kom en meng er een deeg van, dat kan met een keukenmachine of de hand. Zet in de koelkast. Als het deeg een beetje kruimelig blijft voeg dan een klein scheutje water toe. 
Deeg met kokosolie voelt iets brokkeliger aan als deeg met roomboter.


Verwarm de oven voor op 175 graden. Boven en onderwarmte gebruik ik.
Week de rozijnen in heet water.
Schil de appels en snijd ze in blokjes, meng ze met de kaneel en wat honing. Knijp de rozijnen uit en doe ze bij de appels. Meng alles goed door elkaar.

De onderkant van een grote springvorm bekleed ik met bakpapier, de randen smeer je in met kokosolie.
Rol het deeg dun uit en bekleed de vorm ermee. Omdat het deeg best breekbaar is, kun je de randen er bijvoorbeeld met je handen indrukken.
Doe de vulling erin, met de restjes deeg maak je samen met de havermout en de kokosbloesemsuiker een kruimeldeeg en en verdeel je over de appeltaart. 

Zet de taart in de oven en bak hem in 50 minuten gaar. Mijn oven is snel, wat langer kan ook nodig zijn.

=====================================================================

Je kunt ook alleen speltbloem gebruiken. Voor een echt volkoren variant kies je alleen speltmeel
als vind ik dat zelf iets minder lekker voor een appeltaart.

De slagroom op de foto is niet koemelkvrij, wel lactosevrij van MinusL (AH). 

Wil je koemelkvrije slagroom kun je, als je van kokos houd ;-), een blikje kokosmelk kopen.
Zet deze minimaal een dag in de koelkast, de room gaat bovenin zitten. Dat kun je eraf lepelen en
er met wat honing een slagroom van kloppen.