9 oktober 2014

Stoofperen zonder suiker ----met zout, zo haal je de zoete smaak omhoog----

Het is weer tijd voor stoofperen! Heerlijk vinden we ze hier, ik kocht zo'n 25 kilo biologisch geteelde winterrietperen. Dat is een oud ras stoofperen. Een wat grotere stoofpeer als de bekende gieser wilderman, wat best wat schilwerk scheelt :).
Het vruchtvlees is geelachtig wit, fijn en vrij vast. Voor een stoofpeer best wel sappig vind ik. Gestoofd rood van kleur, met veel smaak!
Ik schil de stoofperen en snijd ze in vieren. Als ze erg groot zijn gaan ze nog een keer doormidden anders gaat het lastig in een potje.

Op een grote pan van 5/6 liter gaat daarbij (4 kilo peren):

1 volle eetlepel kaneel
2 theelepels keltisch zeezout
5/6 lepels (balsemien) honing
water (halve pan) 

Breng de peren aan de kook en laat ze 2,5-3 uur zachtjes stoven.

Je kunt stoofperen goed invriezen of inmaken in (oude) glazen potten.
Voor inmaken:
Was de potten goed om met heet water en soda, spoel ze daarna schoon.
Ik zet de potten dan in de afwasbak en giet er kokend water in. Giet de potjes leeg en zet 
ze, op zijn kop, op een schone gestreken theedoek. De deksels laat ik zolang in het hete water liggen.

Vul de potjes de et kokend hete peertjes en voeg wat van het vocht toe. Eventueel m.b.v. een vultrechter speciaal voor inmaken, ik gebruik daarvoor nu een trechter waar je zout mee kan bijvullen in je vaatwasser...;) ik was opzoek naar zo'n ding en kon het nergens vinden en bedacht opeens dat ik dat ding nog had.
Draai de deksel om de potjes en zet op z'n kop terug op de schone theedoek. Als de potjes afgekoeld zijn zet ik ze weer andersom.

Terwijl ik dit schrijf is nog niet alles ingemaakt. Al wel een paar potjes weer leeggeten ;). Als je iets inmaakt zonder suiker of met heel weinig suikervervanger is het minder lang houdbaar. Ik hou 3 maanden aan, dat ging vorig jaar winter prima.
Stoofperen kun je gerust een poosje bewaren in een koude schuur. Dus voor een paar volgende potjes wacht ik nog even zodat we in februari/ maart ook nog wat hebben.
Oma Bl. natuurlijk weer bedankt voor de vele glazen potten sparen! Zelf koop ik bijna niets meer in pot, dus dan is dat wel handig zo'n oma :)
1 opmerking:

  1. Oh heerlijk, stoofperen!
    Ik heb ze ook pas nog gekookt, alleen doe ik er niets zoets bij in verder.
    En maar een beetje water.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.