24 februari 2017

Lekkerbekjes of kibbeling! Met speltbloem of tapiocameel (paleo)

We haalden eerder regelmatig een lekkerbekje bij de visboer. We lieten een stuk kabeljauw bakken omdat de lekkerbekjes bij onze visboer van pangasius/ tilapia gebakken worden. Die laatste twee zijn goedkope gekweekte vissoorten met hormonen erin. Dat hebben we liever niet. Niet alle visboeren gebruiken die vissoorten voor lekkerbekken, vraag er anders gewoon naar!

Laatste tijd bak ik ze zelf, zonder tarwe en melk, dat zit vaak in beslag van de visboer. Nu kunnen we er allemaal lekker van eten. Jasmijn en Roos zijn er gek!

Ik gebruik ook wel tapiocameel (cassavewortel) omdat ik zelf groot deel paleo eet op het moment. Pasgeleden deelde ik een foto op Instagram, dat ik lekkerbekjes aan het bakken was, en iemand vond dat een goed idee. Ze maakte er gluten en ei-vrije lekkerbekjes van door boekweitmeel, rijstmeel, water en viskruiden te gebruiken! Zo zie je dat je allerlei recepten makkelijk aan kunt passen naar je eigen wensen.

Wat heb je nodig:

Kabeljauw filets
Speltbloem of tapiocameel
Water of plantaardige melk
Ei
Viskruiden (zelf wat mengen)
Keltisch zout

Op gevoel maak ik een redelijk dik papje van bloem, een ei en wat water. Ongeveer 100 gram bloem, 1 ei, 100 ml water, het komt niet heel precies.  Met wat kruiden en zout. De kabeljauwfilets dep je even goed droog en haal je door het beslag.

In een pan laat je een flinke laag olie heet worden. Ik controleer met een keukenthermometer of de olie heet genoeg is, 170 graden. Aan beide kanten een paar minuten bakken zodat ze gaar zijn, controleer eventueel even door een filet iets los te snijden.

Op deze manier bak je ook kibbeling, de stukken snijd je dan in stukjes.

Ook lekker met andere vissoorten zoals scholfilet!

2 opmerkingen:

  1. Leuk recept, bedankt!
    Tapioca is glutenvrij, dus dit recept ook!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je!

      Ja klopt, paleo is o.a. zonder granen en dus gelijk ook glutenvrij.

      Verwijderen