23 juni 2014

BPA, andere weekmakers/ hormoonverstorende stoffen

Wat nu weer denk je misschien, BPA? Nog nooit van gehoord. Dat had ik voor een paar maanden geleden ook niet.

Het is allemaal best ingewikkeld dus wil het uitleggen in niet al te moeilijke termen en namen. Als laatst een aantal tips om hormoonverstorende stoffen te mijden.

Wil je na het lezen van deze blog er meer over weten dan kun je linken onder aan het artikel aanklikken en doorlezen.

BPA, ftalaten: DEH, DHEP, DiNP, DEHA, BBP en andere weekmakers zitten o.a. in plastic en zijn slecht voor de gezondheid. Ze verstoren je hormonale systeem. Het geeft diverse genitale afwijkingen bij jongens, toename van onvruchtbaarheid bij vrouwen, diabetes patiënten, gedragsstoornissen, overgewicht (vaak een verstoorde hormoonbalans) en borst- en prostaatkanker. Verstoringen worden genetisch doorgegeven.

Het is heel erg lastig om het te mijden want het zit tegenwoordig echt in heel veel verpakkingen, plastic, conservenblik en vruchten- en melkpakken, kassabonnetjes en in inkt van kranten, zelfs in kraanwater (waterleidingsstelsel is van pvc en dat lekt vele slechte stoffen).
Zo zie je dat al de vernieuwingen in deze moderne tijd echt niet allemaal goed voor je zijn. Terug naar vroeger kan niet meer. Vroeger was alles beter klopt in dit opzicht wel.

Met name tijdens kritieke fasen van de zwangerschap (foetale ontwikkeling), baby- en vroege kinderperiode en adolescentie kunnen zelfs kleine doses van deze stoffen schadelijk zijn voor de ontwikkeling. 
Gezondheidseffecten treden vaak pas later in het leven op. Bescherming tegen deze stoffen is in deze gevoelige fasen is dan ook erg belangrijk. 

Ook moeders die borstvoeding geven moeten opletten, de stoffen komen ook in hele kleine hoeveelheden in  de moedermelk terecht en zo bij de baby, peuter of kleuter. 
Maar zeker geen reden om geen borstvoeding te geven, in dit artikel dat heel duidelijk uitgelegd als het je interesseert: 
http://www.borstvoeding.com/aanverwant/milieu/jn1.html
Let wel op dat je afgekolfde melk eventueel in BPA vrije zakjes of flesjes bewaard. Slaan oudere flesjes wit uit: weggooien.

Flesjes en spenen voor baby's zijn tegenwoordig BPA-vrij (of koop glazen flessen). Maar plastic zonder weekmakers is keihard en valt kapot als je het laat vallen, er moet dus iets in zitten om het zachter te maken. Het kan dus BPA-vrij zijn maar nog wel andere weekmakers bevatten. Let dus altijd op dat je kunstvoeding niet te heet opwarmt. Lang niet alle flesspenen en speentjes zijn BPA vrij.
Aantekening: dr Brown flessen zijn geheel veilig.

Gelukkig heb ik geen gebruik te hoeven maken van flessen of speentjes. Heb af en toe moeten kolven maar dochterlief dronk de melk koud uit een bekertje. Een echte flesweigeraar.

Voor tuitbekers e.d. ook opletten. Ook drinkbekers voor oudere kinderen die je mee kunt geven naar school blijven opletten, lang niet altijd BPA-vrij.

In Denemarken word zwangeren geadviseerd om BPA te mijden! Zwangeren krijgen speciale folders mee. Vanaf 2011 zijn bepaalde stoffen daar verboden in (verzorgings-)producten voor baby's en kinderen onder de 3 jaar. Het effect is daar nu al duidelijk merkbaar, o.a. minder genitale afwijkingen bij jongetjes. Er is hier een uitzending over geweest op Zembla.

Naast BPA zijn er hormoonverstorende e-nummers: E216, E310/311/312, E319/320/321.
Ook zitten er hormoonverstorende stoffen in shampoo's, dagcrème's, zonnebrandcrème's e.d. vaak in de vorm van conserveringsmiddelen. Deze gaan door de huid, komen in je bloed terecht en worden opgeslagen in je lichaam.

Plastics worden ingedeeld in groepen. Misschien heb je deze tekens weleens op een plastic zien staan.




Code 1 is veilig voor éénmalig gebruik! Dit zijn water- en frisdrankflesjes, PET flessen worden ze ook wel genoemd. Verpakkingen van nootjes, koekjes olieflessen en allerlei verpakkingsmaterialen vallen ook onder deze categorie.

Het probleem van dit plastic is dat ze op den duur giftige stoffen gaan lekken zoals bijvoorbeeld acetaldehyde. Stoffen die kankerverwekkend zijn en de hormoonbalans kunnen verstoren. 


Code 2, 4 en 5 veilig.

Code 3: Vermijden Gelukkig vrij snel te herkennen aan de sterke geur. 
Denk aan de geur van luchtbedden, opblaasbare boten, zwembandjes, zwembadjes en matrasbeschermers. 
Niet alle zwembadjes e.d. zijn verkeerd. Wij hebben het merk Jilong en valt onder de veilige categorie, bekijk de verpakking ze hebben een groot assortiment. Ik weet niet of 
alle producten van Jilong veilig zijn, dat moet je zelf nakijken.
Speelgoed wat stinkt zou ik gelijk in de prullenbak gooien, vooral als er weleens wat in de mond gestoken word. 
Ook heb je soms shirts met 'plastic' print, als het 'ruikt' niet kopen zou ik zeggen. Met name voor kinderen, dit word door de huid opgenomen. 

Code 6: Vermijden
Dat zijn plastic foambakjes waar je vlees op kunt vinden in de supermarkt. Ook plastic bekertjes/ bordjes zijn code 6. Wist je dat bekertjes bij verhitting schadelijke stoffen lekken als styreen en Benzeen. Styreen en Benzeen zijn kankerverwekkend en hormoonverstorend. 
Dus als je elke dag warme thee of koffie drinkt uit zo’n bekertje op je werk dan zet dat te denken. Polystyreen is ook erg belastend voor het milieu,m 71% van het plastic wat in de oceanen ronddrijft is van deze soort.
Neem gewoon een mok mee naar je werk, het scheelt ook veel afval als iedereen dat zou doen.

Code 7: Hieronder valt al het overige plastic. Het is erg lastig want de ene plastic is goed de andere heel slecht onder deze categorie. Bij twijfel mijden of navragen bij de fabrikant om welke soort plastic het gaat. En uitzoeken of het om een goede of slechte soort gaat. Een paar jaar geleden is het biologische plastic ook in deze groep ingedeeld. Deze is wel veilig, dat is een beetje verwarrend.

Probeer code 3,6 en 7 dus echt te vermijden! Staat er geen code op een verpakking en gebruik je het vaak kun je het navragen bij de fabrikant, bij twijfel koop ik zelf geen product meer waar het niet op staat.

Weekmakers komen vrij in warme stoffen, voornamelijk olie.
Zelf heb ik veel tupperware. Deze zijn veilig om voedsel in te bewaren. Ik wil er nog wel op letten om geen hete vloeistoffen in plastic bakjes te doen, dat deed ik nog weleens als ik een grote pan soep had gekookt, dan ging het in bakjes en liet ik het afkoelen. Eerst af laten koelen is dus beter.

Bovendien ben ik er erg voor om plastic te scheiden, zo kan het hergebruikt worden en komt het niet in de natuur terecht. Plastic wat bijvoorbeeld in zeewater komt word afgebroken, komt zo in het zeeleven en uiteindelijk zo ook weer bij ons. Of je plastic gebruik minderen, dat is natuurlijk nog beter.

Waar begin je?

100% mijden kan niet zoals je gelezen hebt maar ik probeer er wel op te letten! Vaak is er maar een kleine verandering nodig waar je ook zo aan gewend bent.
Yoghurt koop ik in pak (of ik haal verse melk bij de boer waar ik yoghurt van maak), maar je kunt er ook voor kiezen om naar een landwinkel te gaan en het in een glazen fles te kopen. Er zijn ook tandenborstels te koop van hout en varkenshaar, wij houden het nog bij een gewone tandenborstel. 

  • Probeer zo min mogelijk of niets uit blik te kopen. Koop liever iets in glas, de deksels kunnen nog BPA bevatten maar nog altijd veel minder als iets uit blik. Schraap deksels daarom niet leeg.
  • Koop zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Liefst zoveel mogelijk vers. Biologisch of onbespoten bij een pluktuin o.i.d. als je portemonnee het toelaat. Groente en fruit vanuit het buitenland is vaak meer bespoten als vanuit Nederland, ik koop geen komkommers uit Spanje of kersen uit Griekenland bijvoorbeeld.
  • Eerder gebruikte (toen we dit nog niet wisten) nog weleens van die PET flesjes om na te vullen met water. Deze zijn dus echt voor éénmalig gebruik zoals je hierboven kunt lezen. Als alternatief gebruiken we nu veilige drinkflesjes van Tupperware.


  • Maak zelf je schoonmaak- of verzorgingsproducten of koop iets wat verantwoord is (o.a. natuurwinkel/ de Tuinen, wel navragen of iets zonder parabenen e.d. is). 
  • Zonnebrandcrème gebruiken we van dr Jetske Ultree. Deze is zonder gekke stoffen, te bestellen via internet. 
  • Er zijn diverse bewaarbakjes te koop met code 5. Deze zijn volledig veilig, BPA vrij en weekmaker vrij. Ook bij Action of Ikea zijn er genoeg bakjes te vinden met code 5.
  • Tupperware valt ook onder de veilige categorie. Alleen de nieuwste producten zijn gecodeerd. Heb je oudere producten van tupperware let dan op dat hier geen hete producten in doet (voor de zekerheid). Eerst af laten koelen in de pan. 
  • Gaan bakjes schilferen, komen er scheurtjes in of word het plakkerig dan zou ik het weggooien.
  • De binnenkant van pakjes gezeefde tomaten zijn van verkeerd spul als vervanger heb je passata of di pomodorie in glazen flessen. Ook de binnenkant van pakken sap bevat vaak een kunststof-aluminiumachtige laag. Als vervanger kun je sap in glas kopen. Bijvoorbeeld de biologische sappen van de Aldi. Peren- of appelsap in glas zijn er van verschillende merken, deze zijn zonder toegevoegde suikers. Of drink gewoon water. 
  • Koop geen frisdrank of bier in blikjes. 
  • Gebruik geen boterhamzakjes maar een broodtrommel van RVS of van een 'veilige' plastic.
  • Ik gebruik voor de vriezer diepvrieszakjes van de Aldi, deze zijn er in 1 en 3 liter en  zijn code 4. Deze gebruik ik voor zelfgebakken brood, je kunt ze ook wel een paar keer hergebruiken.
  • Gebruik geen wegwerp plastic bekertjes, bordjes en bestek, vind je het toch een keer makkelijk kies dan voor papieren bordjes. (zie hierboven plastic code 6). Neem een mok mee naar je werk en drink hier uit.
  • Waterkoeler op je werk? Ik zou lekker zelf water meenemen. Deze grote flessen lekken BPA, ook in koud water. In 2009 is er een onderzoek uitgevoerd onder studenten, dit onderzoek spreekt voor zich: 70% stijging van het BPA niveau in het bloed na één week drinken uit flessen van polycarbonaat (waar ook de waterkoelers van gemaakt zijn).
  • Vermijd lipton theezakjes. Thee met smaakjes bevat sowieso suiker, maar deze zakjes zijn van kunststof (PET verbinding). Doordat je heet water gebruikt voor thee komen de plastics los.
  • Ik gebruik geen aluminiumfolie in de oven maar bakpapier. Aluminiumfolie gebruik ik alleen nog voor koud gebruik.
  • Ik raad het gebruik van braadzakken voor de oven af, door de hoge temperatuur komen er weekmakers vrij. Gebruik liever een stenen of glazen ovenschaal.
  • Ik ben al helemaal geen voorstander van een magnetron, o.a. door de straling. Maar ook tijdens het opwarmen in vaak magnetronbestendige bakjes van plastic kunnen er dus weekmakers vrijkomen.
  • Pak alleen kassabonnen alleen aan als je echt wil bewaren. Of let op dat je ze niet op de inkt aanpakt. Kassabonnen van thermisch papier bevatten echt veel BPA, meer als in plastic. Door de inkt kom je direct in contact, was in elk geval thuis je handen en na het lezen van de krant ook.  
  • Doe geen plastic in de vaatwasser. Code 5 mag wel.
  • Ruik aan speelgoed voor je het koopt. Ruikt het raar of voelt het raar aan koop het dan niet/ gooi weg wat je niet vertrouwd. Veelal gaat het om goedkoper speelgoed.
  • Op Greenjump.nl kun je meer dan 2000 veilige artikelen vinden/ bestellen. Maar ook bij de Blokker of Action kun je bewaarbakjes kopen, als er code 5 op staat is het veilig.

Kleding of stoffen met name uit Aziatische landen kan schadelijke stoffen bevatten. 
Was in elke geval alle nieuwe kleding voor gebruik. Koop geen shirts met een plastic print.

Er zijn genoeg onderzoeken te vinden
waaruit blijkt dat BPA en andere hormoonverstorende stoffen in je bloed zijn terug te vinden en erg slecht zijn. In sommige landen word er aan gewerkt, er zijn ook alternatieven maar die zijn te duur... Er zijn voorstellen en onderzoeken naar onze minister gegaan, maar die kaatst helaas alles af.

Twee voorbeelden:

  1. Uit een onderzoek blijkt dat een man van 85 kilo door het eten van één portie bonen uit blik meer dan 80x de hoeveelheid BPA binnenkrijgt die experts van Consumer Reports als limiet aangeven. 
  1. Een onderzoek werd uitgevoerd onder 114 zwangeren die al een geschiedenis van vruchtbaarheidsproblemen of miskramen hadden. De vrouwen die hoge concentraties BPA in hun bloed hadden, hadden 80 procent meer kans op een miskraam dan de vrouwen bij wie lage concentraties werden gemeten. Bij 68 van de onderzochte vrouwen eindigde de zwangerschap in een miskraam.
Heb jij nog een handige tip, dan hoor ik het graag. Als je een reactie achterlaat kunnen andere het ook lezen.

--------------------

Meer interessante informatie (en als je gaat googlen vind je nog veel meer):

http://www.warenwelenwee.nl/toevoegingen_kunststoffen.html




http://levenzonderafval.blogspot.nl/ (leuke blog met zeker goede tips!)





45 opmerkingen:

  1. Pfieuw, daar heb je een werk aan gehad! Bedankt hoor, het is echt heel duidelijk! Het wordt tijd dat de overheid in NL wakker wordt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan! Het is fijn dat ik andere er weer mee kan helpen, het is voor sommige mensen lastig om alles uit te zoeken.

      Groetjes Anita

      Verwijderen
  2. Veronique Allard25 juni 2014 om 09:51

    Dank voor deze duidleijke info. De overheid in België mag ook even meelezen, vinden wij. Had me hier al zeer grondig over ingelezen, maar het is fijn om een overzicht te hebben dat je kan consulteren. Na dit artikel toch nog eens even de kast gedubbelcheckt op plastic, en ik vond nog 2 potjes van hetzelfde merk, Rosti Mepal, die code 7 dragen. Op de site van Rosti Mepal staat dat de producten vrij zijn van BPA's. ..."De afkorting BPA staat voor Bisphenol-A. Voor de productie van de kunststof polycarbonaat wordt Bisphenol-A (BPA) gebruikt, een stof die ervan wordt verdacht schadelijk te zijn voor de gezondheid. Rosti Mepal gebruikt echter geen polycarbonaat en laat alle producten bovendien uitgebreid testen, voordat ze op de markt komen. Alle producten zijn gecertificeerd door onafhankelijke testlaboratoria en voldoen aan de EU-richtlijnen."..
    Of de overheid nu wel of niet zou controleren boeit niet echt, een potje voor voedingsmiddelen met code 7, wat zou jij daar mee doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo,

      Onder code 7 valt alle overige plastic, de meeste daarvan zijn slecht. Echter kunnen er ook 'goede' plastic soorten onder vallen. De biologische categorie bijvoorbeeld valt daar ook onder en is wel goed. Het kan dus erg verwarrend zijn.

      Echter BPA vrij hoeft niet weekmaker vrij te zijn. Wil je meer zekerheid dan moet je iets kopen wat BPA vrij en ftalaten vrij is.

      Ik kreeg van nog iemand de vraag, want die had iets van Tupperware met code 7 (voor warm gebruik).
      Ik heb het advies gegeven om een e-mail te sturen naar de fabrikant met de vraag om welke soort plastic het gaat, de naam ervan. Misschien kun je dat doen?
      Dan is waarschijnlijk wel na te gaan of het goed of fout is. het is soms wel even zoeken op internet. In de reactie's van op artikelen van Greenjump is een hoop info te vinden.

      Of kijk op de site van Mepal of je bakjes erop staan. Er staat bij sommige producten van welk materiaal ze zijn gemaakt. Zo kun je het ook nagaan.

      Voor de zekerheid zou ik het even niet gebruiken met warm of zuur voedsel (zoals yoghurt).

      Ik hoop dat je er wat mee kunt,

      Groetjes Anita

      Verwijderen
    2. Hallo Veronique,

      Nog even een berichtje.
      Ik heb inmiddels een lijst met afkortingen en namen van plastic. Met uitleg of ze weekmakers bevatten of niet.
      Als je weet welke benaming het plastic heeft kan ik het voor je nakijken.

      Niet alles onder code 7 is slecht, alles wat niet onder code 1 t/m 6 valt gaat automatisch naar code 7.

      Vacuümzakken zijn bijvoorbeeld code 7,
      PE PA (code 7), maar deze twee stoffen bevatten geen weekmakers.

      Verwijderen
  3. Graag gedaan hoor, misschien heb je er wat aan.
    Ik heb de kasten nog maar even uitgezocht en een paar wegwerp plastic bordjes en bestek maar weggedaan.

    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bakpapier is ook niet goed. Het heeft een laagje plastic, want anders verbrand het `papier` in de oven.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo,

    Dat klopt niet helemaal,

    Bakpapier is gemaakt van papier pulp net als elk normaal papier , Het wordt echter gedompeld in zwavelzuur of zinkchloride (zuur behandeling). Na behandeling met een van deze oplossingen, verliest het papier de chemische stoffen en wordt het verstevigt of bedekt met siliconen met olie gebaseerde coatings. Dit wordt gevolgd door het drogen. Het resultaat is het perkament of bakpapier, wat extreem licht in gewicht is, het heeft een hoge dichtheid, en is warmte en temperatuurbestendig .Dit proces zorgt ervoor dat het bakpapier niet plakt en dat de voedingsmiddelen niet bederven.

    Siliconen is veilig om te gebruiken. Bakvormen van siliconen ook, alleen als ze bij een hoge temperatuur gaan schilferen heb je een slechte kwaliteit siliconen en moet je deze wegdoen omdat dat niet gezond is.
    Bakpapier schilfert niet bij hoge temperatuur dus veilig te gebruiken.

    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo Anita,

    Heb gisteren nieuwe plastic bakjes gekocht bij Giraffe code 5 en het voelt goed het was 15 euro en ik heb daarvoor 12 bakjes . Dus bedankt voor je artikel:-)

    Groetjes Gerdien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Gerdien,

      Dat is leuk! Bij de Action en Aldi kocht ik laatst ook pas wat bakjes met code 5, ook niet duur.

      Groetjes Anita

      Verwijderen
  7. Kan je dit ook in grootverpakking krijgen? Voor de horeca bijvoorbeeld?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Jack,

      Hoe bedoel je dat? Welke artikelen?
      Als er code 5 in het driehoekje op een artikel staat, is het safe.

      Via m'n werk weet ik dat er vacuümzakken en plastic zakjes zijn die
      ook veilig zijn.

      Wil je het weten, moet je bij de leveranciers navragen van welk materiaal het gemaakt is of het is op de verpakking al te zien door de code's.

      Ze moeten productspecificatie's hebben van de producten die ze leveren. Dus die kun je altijd opvragen.

      Groetjes Anita

      Verwijderen
  8. Hoi Anita,
    wat een mooi duidelijk en helder verhaal!
    Ik werk voor tupperware en krijg erg veel vragen over de bpa, ook van degene die jij had geadviseerd het na te vragen bij tupperware :-)
    Ik heb het daarom even nagevraagd bij mijn distributeur.
    de code 7 onder bepaalde producten van tupperware is volkomen veilig, alleen er zit een minimale hoeveelheid bpa in dus zijn ze verplicht het onderop te zetten. Zoals jij ook al zei is het soms helemaal zonder bpa te hard plastic, vandaar dat er een mini beetje in sommige producten zit, dit zijn dan ook producten die je niet of nauwelijks mag verhitten..
    de waterflesjes zijn inderdaad volkomen veilig, en ook nog eens gegarandeerd lekvrij :-)
    Ik zou dan ook willen zeggen heb je ze nog niet? Bestel ze zo snel mogelijk!
    Mijn mail is tupperware-marijke@outlook.com
    Ik zeg iedereen van de bpa af met veilige flesjes!
    Dankje wel Anita voor deze duidelijke blog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan! O.a. de soeplepel is code 7. Niet zo fijn dus als ik het zo lees want die gebruik je in een hete pan... dat vind ik een min-puntje. Gebruik zelf van Brabantia serie ( rvs of zoiets) dat vind ik veiliger als van plastic voor warm gebruik.

      Verwijderen
  9. waar kan je een bpa vrij zwembadje kopen ? (opblaasbaar voor in de tuin).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Weet niet zeker meer waar we hem gekocht hadden. Ik dacht bij de intratuin. Merk jilong, maar geen idee of alles van jilong bpa vrij is.

      Verwijderen
  10. ik vraag me af of kinderhorloges met siliconen bandjes wel oké zijn..? Die wil ik voor een verjaardag kopen, maar dat wordt natuurlijk elke dag gedragen op de huid. Wie weet raad?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. nog even over het horlogebandje, ik heb nog even verder gezocht, volgens mij zijn siliconen ook niet oké. Maar wat dan wel? het is bijna allemaal plastic, ofwel stof of leer dat ook bewerkt is met toegevoegde stoffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. emilie....schrijft ik probeer er al naar te leven, maar het is heel complex..bedankt..en ik moet bekennen dat ik sinds mijn doppertje is gestolen ik voor mijn dagelijkse water met keltisch zeezout in een flesje heb van een ex mineraal inhoud...is niet goed en een prettige zondag nog gewenst..

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb 6 miskramen gehad. Nooit veel uit blikken gegeten of iets dergelijks. Wel last van oestrogeen dominantie vanaf mijn 14e. Zou dat ook met de bpa te maken kunnen hebben

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is erg verdrietig, sterkte ermee. Een symptoom van oestrogeen domininatie kan zijn miskraam of te vroeg geboren baby.
      Weet niet of je onderzoek heb laten doen via een verloskundige/ gynaecoloog waarom je al zo vaak een miskraam hebt gehad?

      Een alternatief arts zoals een bioresonantie therapeut kan je doormeten en eventuele oorzaken
      achterhalen. Zij kunnen ook overbelasting van o.a. BPA meten en dat eventueel behandelen.

      Groetjes Anita

      Verwijderen
  14. Allereerst enorm bedankt voor de informatie op deze mooie website!
    Vandaag heb ik twee kleine flesjes zonnebrandmelk van de Hema gekocht (Sunmilk sensitive factor 50). Op de onderkant staat code 3. Kan ik de flesjes zeker maar beter gaan ruilen, c.q. geld terugvragen?
    Graag uw advies waarvoor hartelijk dank en hartegroet!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat gebeurd niet vaak dat zoiets in flesjes met code 3 zit. Ik zou ze terugbrengen.


      In de zonnebrand zelf zit waarschijnlijk ook veel troep/hormoonverstorende stoffen. ik zou eerder kiezen voor zonnebrand van bijv dr jetske ultree of lovea.

      Groeten Anita

      Verwijderen
    2. Dat gebeurd niet vaak dat zoiets in flesjes met code 3 zit. Ik zou ze terugbrengen.


      In de zonnebrand zelf zit waarschijnlijk ook veel troep/hormoonverstorende stoffen. ik zou eerder kiezen voor zonnebrand van bijv dr jetske ultree of lovea.

      Groeten Anita

      Verwijderen
    3. Bedankt hoor en ik ga ze terugbrengen. Ik kocht de kleine flesjes voor onderweg, niet dus.. Gelukkig heb ik nog een andere spray in een metalen fles, is dat wel ok? En hoe zit het eigenlijk met cremes (zonnebrand- en gezichtcremes) in tubes? Op de tubes die ik ik gekocht heb, staan geen code in ieder geval.. ik verneem het graag :)

      Verwijderen
    4. RVS is veilig.

      Gezichtscrèmes/shampoos/vloeibare zeep e.d, bevatten van zichzelf al veel slechte/hormoonverstorende stoffen niet alleen de verpakking. Je kunt het beste kiezen voor de 'natuurlijke'merken zoals Urtekram/Weleda.

      Of je kunt ook kokosolie als dagcrème gebruiken. Zelf handcrème e.d. maken kan ook. Recepten hiervoor kun je vinden op m'n blog onder het kopje verzorgingsproducten bovenaan. Ik gebruik bijvoorbeeld olijfoliezeep (blok) en shampoo van urtekram.

      Verwijderen
  15. Hoe zit het met een airopress koffie maker? De kunststof cilinder zit door het kokende water volledig vol met barstjes en krassen van de gemalen koffiekorrels.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen idee. Je zou de fabrikant een e-mail kunnen sturen en vragen van welk plastic soort het gemaakt is.

      Verwijderen
    2. Geen idee. Je zou de fabrikant een e-mail kunnen sturen en vragen van welk plastic soort het gemaakt is.

      Verwijderen
  16. Beste,

    Bedankt voor de interessante blog. Ik heb drie kleine kinderen en probeer hormoonverstorende stoffen zoveel mogelijk te mijden. Ik heb 2 vraagjes :
    1. Weet je van welk plastic de meeste tandenborstels gemaakt zijn, wat zijn min of meer
    veilige merken ?
    2. Ik gebruik soms broodzakken opnieuw o.a. voor het bewaren van groenten in de koelkast, doe ik dit beter niet ?

    Alvast bedankt !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 1. Eigenlijk heb ik me in tandenborstels nog niet verdiept. Het is wel een hardere plastic soort dus ik denk redelijk veilig maar ik weet het dus niet zeker.

      2. Veel van dat soort zakken zijn van veilig plastic. Wil je het echt 100% zeker weten dan moet je bij de winkel navragen welk plastic soort het is.

      Verwijderen
  17. Beste,
    ik ben op zoek naar bpa-vrije zakjes om afgekolfde melk in te bewaren (diepvries). tot nu toe gebruikte ik zakjes van de aldi maar ik zie niets vermeld op de doos.... nu schrijft u hierboven dat u deze ook gebruikt... Hoe weet ik nu of die bpa-vrij zijn en of ik die moedermelk kan/mag gebruiken?

    Met vriendelijke groeten,
    Lieselot

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. extra info : het zijn vershoudzakjes (1liter) van het merk folia. Er staat op de doos geen code, maar wel een 3hoekje met 3 pijlen en binnenin de letters 'pe'

      Verwijderen
    2. De zakjes die ik van de Aldi heb zijn van Wrapitti er staat code 4 in het driehoekje. Het zijn hersluitbare zakjes ze zijn er in 1 en 3 liter.

      Er bestaan ook speciale zakjes voor afgekolfde melk van Medela of Nuk die zijn sowieso BPA vrij. Er zijn misschien nog wel meer merken.

      Ik gebruikte altijd kleine bakjes/potjes met code 5 voor gekolfde melk (bij de jongste hoef ik nu niet te kolven). Er zijn ook duurdere bakjes van Avent bijvoorbeeld. Maar bij Blokker of Action kun je ook kleine bakjes kopen met code 5.

      Wat PE precies is kan ik niet zo snel vinden ik denk polyetheen (van code 2 en 4) dat is veilig maar dat weet ik niet zeker.

      Verwijderen
  18. Nog een vraag over bakpapier. Ik heb gehoord voor de coating teflon gebruikt wordt. Lijkt me ook niet bepaald gezond toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hallo Anita.

    Goed artikel over o.m. BPA in plastics. Momenteel aan het uitpluizen hoe we het best het drinkwater tot ons kunnen nemen. We wonen namelijk in het gebied van Chemours en er is GenX in het drinkwater gesignaleerd. Het RIVM stelt dat dit flink beneden de norm ligt en er nog niets bekend is over of dit in het lichaam wordt vastgehouden. Zo kwamen je op je blog uit. Wat zou jij doen? Alvast dank hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb ik me (nog) niet heel goed in verdiept. Er zijn speciale filters die in je keukenkastje geplaatst kunnen worden voor drinkwater.

      Zoiets zou ik graag willen maar het is behoorlijk prijzig.

      Verwijderen
  20. Hoi Anita, zeer interessante blog. Ik ben voor mijn zoontje van 2.5 op zoek naar een tuitbeker (anti-lek), hij drinkt nog steeds uit Avent flessen met een groter gemaakt gat ivm anders knoeien. En op het consultatiebureau begonnen ze dat hij niet meer uit een fles moest drinken om slissen te voorkomen. Prima, maar verse sinaasappelsap ga ik 'm dus nog niet uit een glas geven, heel jammer van glas en sap en rommel.. Vandaar op zoek naar zoiets. Tussen haakjes, siliconen is nog weinig over bekend denk ik? Ik wantrouw het eigenlijk ook, maar onze kids drinken allemaal uit zulke spenen.. Zijn tuitbekers van Avent okee?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je!

      Geen idee. Dan zou je avent moeten e-mailen. Hier nooit flessen of tuitbekers gebruikt dus me nooit in verdiept.

      Een rietje zou je ook nog kunnen proberen . Ze zijn er eventueel van papier (action zag ik laatst).

      Siliconen gebruik ik zelf wel. Zolang het niet verkleurd of schilferd is het veilig wat ik toen kon vinden.

      Verwijderen
  21. Hoi Anita,

    Ik heb de herbruikbare en hersluitbare diepvrieszakjes die je voorstelde van Wrappit(Aldi)gehaald, maar ik vind er eerlijk gezegd nogal een sterke plasticlucht aanzitten. Vooral bij het openmaken van een zakje ruik je dit. Dit gaat dan natuurlijk ook in je eten trekken.. Er staat iid code 4 op de verpakking, maar ik weet niet hoor of we dit moeten geloven, dit hoort dan toch reukvrij te zijn? Als de zakjes een dag uit de verpakking zijn, is de geur wel nagenoeg weg..

    Vriendelijke groet,
    Fiona

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Fiona,

      Een poosje terug heb ik nog nieuwe zakjes gekocht en ik vind er geen plastic lucht aan zitten. Misschien zijn ze inmiddels vernieuwd? Dat zou kunnen. Je zou de Aldi even kunnen mailen met de vraag welk plastic-soort? Ze geven snel antwoord op vragen.

      Groetjes Anita Dokter

      Verwijderen
  22. Hoi Fiona,

    Dank je wel voor dit duidelijke verslag.

    Wat ik mij afvraag:
    Bestaat er een onderzoek onder, en misschien een voorlichtingscampagne voor kassameisjes, want een week opletten heeft mij geleerd dat zij geen flauw benul hebben.
    Zo niet, wie zou de wenselijkheid hiervan onder de aandacht van de betreffende autoriteiten weten te brengen?

    Dikke virtuele :) knuffel,

    Cas Lenaerts.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Hoi Anita,

    Wij drinken vaak Barleduc water.
    In deze pakken zit ook een soort coating aan de binnenkant. Is deze ook schadelijk?
    Groetjes Ed

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.