12 oktober 2015

Pepernoten! O.a. van roggemeel en appelstroop

Pepernoten in de winkels al weer volop verkrijgbaar. 
Leuk om samen met kinderen te maken en een veel
gezondere variant als de kant en klaar zakken.
Zelf ben ik in november jarig en hebben
we op een kinderfeestje weleens pepernoten gebakken!

Ik gebruik roggemeel en spelt. Je kunt ook alleen spelt of rogge gebruiken. 
Roggemeel is iets voordeliger als spelt en ik vind het erg geschikt voor 
recepten met koekkruiden zoals ontbijtkoek en speculaas cake'jes.
Met onderstaand recept maak je twee bakplaten vol. 
Je kunt er ook koekjes van het deeg maken.



Wat heb je nodig:

200 gram roggemeel
50 gram speltbloem
60 gram appelstroop (bijv. Canisius of landwinkel)
40 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker
100 gram zachte roomboter of kokosolie
1 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder
2 kleine eetlepels koekkruiden (bijv. pit-pit)

Hoe maak je ze:

Verwarm de oven voor op 180 - 200 graden. Boven/ onderwarmte.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Meng alle ingrediënten in een keukenmachine of met de hand tot een mooi deeg. Is het deeg droog voeg dan een klein beetje water toe.  Zet het deeg een poosje in de koelkast om te rusten zo word de roomboter weer iets harder.
Rol balletjes en leg ze op bakpapier. Duw ze een beetje aan.

Bak de pepernoten 10 minuten in de oven. Ze kunnen nog iets zacht zijn als ze uit de oven komen maar als ze afkoelen worden ze wat harder.

=====================================================================


3 opmerkingen:

  1. Ze zijn lekker! Vooral nu ze n halve dag oud zijn. Heb ze gemaakt met mn jongens (2,5 & 3,5)
    Alleen was het deeg denk ik nog te droog, was lastig balletjes maken. Maar ze hebben genoten!
    Groet, Maria

    (Wat zou ei doen in het recept?)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een ei toevoegen kan ook prima of een beetje water! Gezellig samen pepernoten bakken :-).
      Ze blijven ook best een poos goed. ik heb nog een bakje staan die nog prima smaken en die hebben we twee weken terug gemaakt.

      Groetjes Anita

      Verwijderen
  2. Dat je ze zolang kan bewaren ;)
    Ik heb het deeg laten maken door n logeetje, kwam dr bij het opruimen achter dat dr nog heel wat appelstroop in n bekertje zat (afgewogen en niet goed leeggeschrapt)
    Zelf nog maar x doen. De jongens vonden het geweldig, maar mis vaak het geduld en de tact om het net zn 3e te doen..

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.