30 april 2015

Zeeuwse bolussen!

Op de blog van Willeke kwam ik een tijdje geleden een erg leuk recept tegen voor bolussen. Als we vroeger op vakantie waren in Zeeland dan kregen we vaak zo'n lekkere bolus! 

Het recept van Willeke vind je hier: mammatjevanalles. Mijn gedroogde gist was op en helaas niet meer te bestellen bij Pit-pit (Doves farm). Willeke had nog een potje gedroogde gist staan wat ze niet gebruikte en mocht het van haar hebben. Dank je wel nog daarvoor!
Ik paste het recept nog iets aan.




Wat heb je nodig:
  • 210 ml lauwwarme (plantaardige) melk. 
  • 35 gram ongezouten zachte roomboter
  • 2 eetlepels (balsemien)honing
  • 1 ei
  • 400 gram speltbloem
  • 6 gram gedroogde gist (bijv.merk Smaakt AH)
  • 4 gram keltisch zout
  • 100 gram palmsuiker
  • 5 gram kaneel
Hoe maak je ze:
  • Meng de bloem met de melk, boter, het ei, honing, het gist en het zout. Zorg dat het gist niet direct in aanraking komt met het zout en meng tot een mooi soepel deeg. Is het deeg te nat voeg dan nog wat bloem toe. Het deeg blijft een beetje plakkerig, dus handen en werkblad invetten met olijfolie, ook later met de verdere bewerking.
  • Zet onderin de oven een ovenschaal gevuld met een bodempje kokend water. Laat het deeg 15 minuten rijzen in de oven, terwijl de oven gewoon uit staat.
  • Meng ondertussen de suiker met de kaneel op een bakplaat of grote schaal of bord.
  • Na 15 minuten haal je het uit de oven en vorm je 10 tot 12 balletjes.
  • Rol de balletjes uit in strengen van ongeveer 15 cm en rol door het suikermengsel.
  • Leg de strengen naast elkaar op een groot bord of bakplaat
  • Vul de ovenschaal opnieuw met een laagje kokend water en laat opnieuw 15 minuten rijzen.
  • Haal de strengen weer uit de oven en rol opnieuw door het suikermengsel. Maak er strengen van ongeveer 30 cm van.
  • Daarna vorm je bolussen door de strengen op te rollen.
  • Laat het deeg nogmaals 35 minuten rijzen in de oven. Vooraf vul je de ovenschaal weer met een nieuw laagje kokend water.
  • Na 35 minuten haal je de bolussen uit de oven en laat je ze op het aanrecht onder een natte theedoek of stukje ingevet plastic nog ca 10 minuten staan.
  • In die tijd verwarm je je oven voor op 250 graden. (hetelucht, rooster middelste stand)
  • Als de oven op temperatuur is, bak je de bolussen 6 minuten. 
  • Leg een vel bakpapier over de bolussen, leg er een tweede bakblik bovenop en keer in een keer de bakblikken om, zodat de bolussen op z'n kop op het tweede bakblik liggen.
  • Laat de bolussen zo afgedekt afkoelen.
Je kunt de bolussen invriezen! De helft vroor ik in voor een andere keer.





Eet smakelijk!!

4 opmerkingen:

  1. ik kan speltbloem vervangen door gewone bloem? Hier hebben ze een cinnamon bun, ik vergelijk het met een bolus. Hier smeren ze er wel creamcheese icing over. Ook erg lekker hoor.
    Groet, Wilma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor dat kan, wij eten spelt i.v.m. allergie voor tarwe. Als je dat niet hebt geen probleem natuurlijk. Vaak moet je van spelt iets meer gebruiken omdat het meer vocht opneemt. Ik zou dus iets minder tarwebloem gebruiken (start met 350 gram bijv.), is het nog erg plakkerig het deeg dan wat bloem toevoegen.
      Klinkt ook lekker cinnamon bun :-)

      Groetjes Anita

      Verwijderen
  2. Heb ze vanochtend gelijk maar gemaakt. De kids hebben ervan gesmuld tussen de middag.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.