Pagina's

10 mei 2014

Bouillonpasta - Suppengewürz; vervanger voor bouillonblokje

Dit is een goede vervanger voor een groentebouillonblokje. Ik maak ook wel bouillon-poeder, maar dit is sneller klaar. In Duitsland wordt het door oudere mensen nog vaak gemaakt, het heet suppengewürz. Het is een soort bouillonpasta, gemaakt van groenten en zout. Als je gaat googlen dan vind je Duitse recepten.
Een groentebouillonblokje bevat gemiddeld slechts 4,5% gedroogde groenten (en ook heel veel zout, en E621, E627, maltodextrine, E150d, gistextract, suiker, maiszetmeel). De zelfgemaakte bouillonpasta dus alleen maar zout en minimaal 80% verse groenten en kruiden. Het is net zo zout als een bouillonblokje, maar als het zout naar de achtergrond raakt, houd je een lekkere, frisse smaak en geur over.

Hier vond ik toevallig het originele recept: http://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/bouillonpasta/ Het is een leuke site over de groentetuin en er is ook een apart hoofdstuk over inmaken.
Zout is hier de conserverende factor en dus onmisbaar (omdat je de pasta niet verhit is er een ingrediënt nodig dat de groei van bacteriën remt). Je moet minimaal 10 gram zout per 100 gram groenten aanhouden om te zorgen dat er geen bacteriegroei is. Bewaar het in schone potjes, donker en koel, heb je geen koele plek dan zou ik de koelkast adviseren. De pasta is dan een jaar houdbaar. 
Als het potje open is bewaar je het in de koelkast. Gebruik steeds een schoon lepeltje om er iets uit te halen. Eénmaal geopend is de pot 3/4 maanden houdbaar. 
Gebruik het in sauzen, stoofschotels, pasta’s, en noem maar op. Bedenk dat het echt zout is, en je dus nooit veel meer moet gebruiken dan een theelepel of koffielepel van deze pasta, afhankelijk van het gerecht (voor hoeveel personen). Proeven!!
Ik heb het uitgeprobeerd, de smaak is zoals Diana schrijft: 'als die van een groentebouillonblokje, maar dan heel veel beter; zout uiteraard, maar zonder verdere toevoegingen, maar met minimaal 80% groenten, en dat geeft haar een frisse, pittige, lekkere, verse smaak.'
Ik gebruikte:
  • 500 gram gemengde soepgroente -prei, wortel, bloemkool, selderij-
  • 1 grote winterwortel
  • 1 teen knoflook
  • 2 kleine uien
  • 3 takken maggieplant
  • bosje kervel
  • bosje bladselderij
  • Keltisch zout 
  • Schone glazen potten
Alle groenten en kruiden wassen, indien nodig schillen en in stukken snijden.
Spoel de groenten nog even af en gooi ze dan in een vergiet, zodat ze goed uit kunnen lekken.
Doe alles in de keukenmachine (met het mes erin), of gebruik een staafmixer. Pureer de groenten zover als je wilt. Je kunt het wat grover laten maar voor een mooie menging van smaken pureer je het heel fijn.
Weeg nu pasta af. Neem een schone kom en voeg per 100 gram groentepasta 10 tot 11 gram keltisch zout toe, meng dit goed door de groente/kruiden pasta.
Was de potten goed af (ik laat potten vaak een rondje in de vaatwasser mee draaien), spoel ze na, en zet daarna de potjes rechtop in de gootsteen, en de deksels ernaast, met de binnenkant naar boven. Kook water in de waterkoker en giet dat in de potjes en de deksels. Giet de met kokendheet water gevulde potjes en deksels leeg en vul ze gelijk met de bouillonpasta en sluit ze direct af. 
Je kunt een bouillonpasta maken van de groenten van het seizoen. Het maakt dus niet zoveel uit welke soort je gebruik, als je gaat googlen (duits) vind je allerlei recepten. Het enige wat belangrijk is dat je niet al te veel natte/saprijke groenten (zoals tomaten) gebruikt, zodat het wel een pasta wordt.


1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.