30 januari 2019

Recepten met essentiële olien van Doterra ~ Wonderzalf


Sinds een paar maanden gebruik ik essentiële oliën van Doterra. Degene die me op Facebook en Instagram volgen zagen dat vast al voorbij komen. Ik was eerst een beetje terughoudend maar nu ik het een tijdje gebruik sta ik versteld van de werking ervan! 1 drupje is vaak al genoeg en heeft zoveel kracht! Meer is niet altijd beter, 30 of 40 glazen water voor je lichaam is niet slim en kan je zelfs ziek maken. Zo is het met de olie ook, het is zo sterk geconcentreerd dat 1-3 druppels per keer volstaat of zelfs minder (zeker voor kinderen altijd verdunnen).

Pure essentiële oliën moeten door stoomdestillatie verkregen zijn (of geperst uit de schil), niet door chemische extractie. Alles met het label extract of geurolie is niet hetzelfde als de essentiële olie van therapeutische kwaliteit.

Eén van de eerste dingen die ik uitprobeerde was een roller maken met Lavender met Wildorange voor onze oudste van 6. Ze heeft nog weleens hoofdpijn door de drukte van school (groep 3) en door met de roller over even over haar voorhoofd te gaan is de hoofdpijn 9 van de 10 keer binnen een half uur gewoon weg! Eerder gaf ik weleens een halve paracetamol, dat is nu eigenlijk niet meer nodig!
Zo fijn een natuurlijke apotheek!

Langzaam aan steeds meer ontdekkingen gedaan, zo fijn iets uit de natuur zonder toevoegingen.

Hierbij een receptje van wonderzalf, het beste bewaar je het op kamertemperatuur. Staat het koud word het harder en smeert het niet makkelijk uit.

Ik gebruik hierin 3 oliën:
Lavender: lavender is een ongelooflijke genezende olie voor de huid, het is anti-microbieel, met speciale eigenschappen die helpen bij weefsel herstel.
Lemon (citroen): reinigt en desinfecteert.
Melaleuca (tea/tree): staat bekend als een sterke anti-microbiële olie voor wondverzorging vanwege de virale eigenschappen (bijv. bij koortslip: 1/2 druppels puur erop smeren).
* anti-microbieel: tegen ziekteverwekkers met name bacteriën.

Wonderzalf:

50 gram biologische kokosolie
50 gram biologische olijfolie
5 gram bijenwas (korrels of ruw bij de imker vandaan)

8 druppels lavender
6 druppels lemon
4 druppels melaleuca

Ik heb een pan, een oude van m'n oma, die ik speciaal gebruik voor dit soort mengsels, de bijenwas laat een laagje achter waardoor het lastig schoonmaken kan zijn.  Je kunt er ook voor kiezen om het in een glas te smelten in een pannetje met een laagje water.

Doe de kokosolie, olijfolie en bijenwas in een pan en laat zachtjes smelten. Het hele mengsel laat ik dan iets afkoelen en dan doe ik de druppels olie erbij. Even goed doorroeren en je kunt blikjes of potjes afvullen! Na een paar uurtjes is de zalf goed afgekoeld en wat uitgehard. Klaar voor gebruik!

Deze zalf is te gebruiken voor schaafplekjes, wondjes, kloofjes, luieruitslag, droge voeten of handen (winter) en eczeemplekjes. Officieel 6 maanden houdbaar na opening, maar ik denk dat het dan al op is. Ik heb laatste 2 weken al regelmatig de zalf gebruikt. Tip bij brandwondjes: pure lavender erop! Trekt snel de brand eruit.

Let op met de lemon die erin zit als je de zon ingaat: vermijd blootstelling aan direct zonlicht gedurende 12 uur na gebruik. Dit kan leiden tot extreme huidirritatie.

Wil je de zalf bijv. op je gezicht gebruiken kies dan voor Frankincense i.p.v. lemon.
  • Af en toe maak ik een vooraadje van deze zalf. Heb je geen zin, tijd of mogelijkheden om het zelf te maken en wil je toch graag een blikje proberen stuur me dan een mailtje of (prive)berichtje via facebook of Instagram. Opsturen kan per briefpost, afhalen in Nijkerk bij mij thuis.
Ook kun je via mij oliën en andere producten van Doterra bestellen. Misschien heb je iets langs zien komen en wil je graag een flesje van het één of ander uitproberen dan kan ik het voor je meebestellen.

Ook maak ik bijvoorbeeld buikpijn- of hoofdpijnrollers voor kinderen zodat je kunt zien wat de oliën bij jullie doen. Kinderen hebben vaak onbegrepen buikpijn, in veel gevallen kan een dokter niets vinden, deze roller is dan erg fijn!

Wil je vaker een bestelling doen van Doterra producten of een wat grotere in één keer (bijvoorbeeld de family kit voor veelvoorkomende probleempjes zoals hoest, buik- en maagklachten, verkoudheid, spierpijn, wondjes, hoofdpijn)
dan kan ik je helpen en inschrijven bij Doterra zodat je zelf met korting kunt bestellen.

Tot de volgende keer, het bloggen wil ik weer op gaan pakken! Dan deel ik een recept voor Vicks en lippenbalsem!Geen opmerkingen:

Een reactie posten