Pagina's

16 februari 2016

Yoghurt-taartje met appel

Dit is een winter-variant met appel die ik bedacht op de 
een recept wat ik al eerder plaatste.

Ik gebruikte hiervoor goudrenetten, 
ik heb nog steeds een voorraadje in de schuur liggen 
die ik in de herfst al onbespoten kocht. 
Ze zijn nog steeds goed, de schil is iets rimpelig,
 maar de smaak word alleen maar beter!
Een andere appelsoort kan natuurlijk ook.

Ik maakte hem met Turkse yoghurt, 
dat is een dikke yoghurtsoort.

Dit recept is voor een kleine springvorm van 20 cm (ongeveer 6 stukjes).


Wat heb je nodig + bereiding

Bodem:
100 gram havermeel (gemalen havermout)
8 grote dadels (medjoul)
1 eetlepel kokosolie
snuf kaneelpoeder
2 eetlepels water
1 eidooier

Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maal de dadels fijn in een keukenmachine. Week ze eventueel voor in heet water. Doe de overige ingrediënten erbij en meng door elkaar. Heb je geen keukenmachine, snijd de dadels heel fijn en mengen alles goed door elkaar met een vork of lepel.
  • Druk het mengsel uit op de bodem van de springvorm en druk het met de bolle kant van een lepel aan tot het een gladde, stevige bodem is.
  • Zet in de oven en bak in 15 minuten gaar. Zet in de koelkast en laat helemaal koud worden (of in de vriezer).
Bodem zonder oven? Dat kan ook, zie het recept voor: bananen yoghurt taart (klik).

Yoghurtlaag:
150 gram appelmoes (suikervrij cupje of zelfgemaakt: wat appels koken met scheutje water)
500 gram yoghurt, griekse/ turkse yoghurt of kokosyoghurt
1 eetlepel bieschbos/ balsemien honing
15 gram gelatine poeder (bijv. van het merk Natuurlijk/Natuurlijk, rund variant)

  • Doe de appelmoes in een (steel)pan en verwarm dit op laag vuur, het hoeft net niet te koken.
  • Voeg de gelatinepoeder toe, roer goed door met een garde.
  • Voeg de yoghurt toe en roer het mengsel goed door, voeg een eetlepel honing toe en roer nogmaals heel goed door.
  • Giet/schep het yoghurtmengsel op de deegbodem, strijk het glad en laat hem goed afkoelen. 
  • Zet de vorm minstens 2 uur in de koelkast.

Bovenlaag: 
2 grote appels geschild en in blokjes 
snuf kaneel
eventueel wat honing om te zoeten
halve eetlepel gelatine poeder 
  • Verwarm de appels met kaneel en zorg dat ze net niet helemaal gaar koken. Sommige stukjes zullen iets zachter worden, door deze iets te binden met gelatine poeder word het weer iets steviger.
  • Laat afkoelen in het pannetje en verdeel over de bovenkant van de taart.

Geniet ervan!




1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.