28 mei 2015

Breekbrood met kruiden en knoflook. Spelt, zuivelvrij.

Breekbrood met kruiden en knoflook

Dit recept komt uit de nieuwste Hallo Jumbo, ik paste het recept aan naar een (volkoren) spelt versie. (speltmeel is altijd volkoren, speltbloem is gezeefde speltmeel). Wij aten ze bij een barbecue, ze zijn goedgekeurd door de familie dus ze komen online . Het is echt een broodje wat je bij een barbecue eet. Lekker met een beetje roomboter erop. Er bleven wat broodjes over die heb ik ingevroren voor een volgende keer. Ingrediënten

2 eetlepels knoflookpulp of 5 tenen knoflook fijngesneden
20 gram gedroogde Italiaanse kruiden
120 gram olijfolie (geel)
500 gram speltmeel
1 eetlepel Keltisch zout
15 tot 20 gram gedroogde gist
300 gram lauw water
1 eetlepel Keltisch zout

Meng de knoflook met de kruiden en de olijfolie. Doe de meel in een grote kom. Roer het zout door de meel en voeg in een kuiltje de gist toe. Voeg langs de rand de kruidenolie en het water toe. Als het deeg erg nat is voeg nog wat meel toe (was in mijn geval wel zo), het deeg moet plakkerig blijven dus vet je handen in met wat olie als je de bal uit de mengkom haalt. Kneed het deeg minstens 5 tot 10 minuten.

Leg het deeg in de ingevette plastic kom. Dek het af met een theedoek of badmuts. Het deeg moet in volume verdubbelen.

Verwarm de oven voor tot 210 °C. Sprenkel wat olijfolie op het werkblad en leg het gerezen deeg erop. Verdeel het deeg in 10 of meer gelijke stukken (ik maakte 24 kleine bolletjes).Vorm met je handen kleine bolletjes. Leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met het zeezout. Laat het deeg nogmaals tot bijna het dubbele rijzen.

Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood in ca. 30 min. goudbruin en gaar. Haal het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.


Tip: Door op de onderkant van het brood te kloppen kun je horen of het brood gaar is. Klinkt het hol dan is het gaar. Bak het brood anders nog enkele minuten in de oven en klop opnieuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.