16 maart 2015

Mini stolletjes, spelt - geraffineerd suikervrij

Deze stolletjes bakte ik afgelopen kerst, maar natuurlijk ook leuk voor de komende paasdagen, daarom plaats ik hem nu.
Je kunt ze heel goed van tevoren al bakken, zijn ze afgekoeld kun je ze direct invriezen. Direct opeten of invriezen, zo blijven ze het lekkerste. Op de dag dat je ze wilt opeten haal je ze uit de vriezer.

Het originele recept kun je hier vinden, ik paste het een beetje aan. Het komt van de blog Uit de keuken van Levine http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/


Ministolletjes, 12 stuks


Sponge
37 gram speltbloem
190 gram warme (karne)melk of plantaardige melk , 40 – 45 °C
9 gram (balsemien) honing
10 gram droge gist (doves farm is e-vrij)


Deeg

360 gram speltbloem
57 gram zachte roomboter
37 gram ei
57 gram palmsuiker
5 gram keltisch zout
1 theelepel kaneel
de sponge


Vulling:

140 gram rozijnen
80 gram krenten
25 gram geschaafde amandelen
± 180 gram amandelspijs (klik)
1/2 ei, losgeklopt
Laat de rozijnen en krenten minstens enkele uren weken in water of vanille extract/ rum. Voor gebruik uit laten lekken, droogdeppen met keukenpapier en bestrooien met wat speltbloem.

Meng de amandelspijs met het halve losgeklopte ei en zet op een koele plaats weg tot gebruik. Maak er rolletjes van 15 gram van om de stolletjes mee te vullen.
Sponge: los de gist op in de warme (karne)melk en voeg de bloem en honing toe. Met een garde/houtenlepel omroeren. Afgedekt 30 - 40 minuten laten staan. De sponge rijst dan tot 3 - 4 keer het oorspronkelijke volume.Deeg: doe de speltbloem in de kom van een mixer, voeg de zachte boter in klontjes toe en mix de boter met de hand of paddle/platte haak door de bloem. Voeg ei, palmsuiker, zout en kaneel toe en roer door elkaar. Voeg dan de sponge toe. Met de deeghaak op lage stand kneden totdat alles goed gemengd is. Op een hogere stand kneden tot een soepel deeg. Voeg als laatste de rozijnen en krenten. Eventueel met de hand nog nakneden totdat de vulling goed door het deeg gemengd zijn.1e rijs (totaal ongeveer 2 uur): doe het deeg over 
in een ingevette kom. Vouw het deeg na 1 uur voorzichtig (platdrukken en dubbel vouwen, bol weer ietsje op) en laat verder rijzen tot dubbele volume.

Vormen: verdeel het deeg met een deegsteker in 12 gelijke stukjes. Opbollen, dan uitdrukken tot lapje, rolletje spijs erop leggen en dubbelklappen. Randje goed aandrukken.

Op een bakplaat leggen. Laat ruimte tussen de stolletjes zodat ze niet aan elkaar bakken. Bestrooi ze eventueel met geschaafde amandelen. Afdekken met ingevet plastic folie.2e rijs: 1 - 2 uur laten rijzen op warme plaats. Verwarm tijdens de rijstijd de oven voor op 220 °C.
Bakken: bak de stolletjes in 10 - 12 minuten gaar en bruin op de middelste richel. Bestrijk de stolletjes direct na het bakken met zachte boter. Roomboter erop en smullen maar.....


Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.