Gevulde speculaas, de winkels liggen weer vol met allerlei lekkers. Ik maakte deze gevulde speculaas naar recept van een oud kookboek, een gezondere versie ervan gemaakt.
Het lekkerste is om de amandelspijs van te voren te maken en een paar weken te laten 'rijpen' in de koelkast.
Dat brengt de smaak te goede. Dit keer had ik geen amandelspijs meer op voorraad in de koelkast dus gemaakt en gelijk gebruikt, dat kan ook.
Amandelspijs
Voor een iets goedkopere variant:
75 gram amandelmeel
25 gram maispolenta (tarwevrij) of griesmeel (wel tarwe)
100 gram (balsemien) honing
of
100 gram amandelmeel
100 gram (balsemien) honing
-----------------------------------------------------------------------------------------
Deeg
200 gram speltmeel
50 gram palmsuiker
50 gram appelstroop (suikervrij)
100 gram zachte roomboter
1 kleine eetlepel speculaas- of koekkruiden
1 theelepel wijnsteenzuur bakpoeder
mespuntje zout
1 ei, in een kopje geklutst, hou een klein beetje achter om de koek ermee te bestrijken
amandelschaafsel
Bereiding:
Amandelspijs: Roer alles door elkaar (met een lepel), maak een rolletje, rol in plastic of bakpapier en leg in de koelkast.
Deeg: Doe alle ingrediënten, behalve de speltmeel in een kom en mix door elkaar. Als het goed gemengd is voeg dan het speltmeel toe. Maak er een mooie bal van (het is een beetje plakkerig, doe eventueel wat speltbloem op je handen).
Laat het deeg minimaal 2 uur rusten in de koelkast, tot je een stevige bal hebt.
Verwarm de oven op 170 graden. Middelste richel, boven/ onderwarmte.
Verdeel het deeg in tweeën.
Rol twee lange smalle lange lappen. Gebruik eventueel wat speltbloem tegen het plakken.
Rol de amandelspijs uit, een iets kleinere lap, en leg op de onderkant:
Leg de tweede lap over amandelspijs. Druk zachtjes aan. Bestrijk met het overgebleven beetje
ei en bestrooi met wat amandelschaafsel:
Het kleine balletje deeg wat over was, ook meegebakken. Een grote pepernoot volgens Jasmijn :) |
Laat goed afkoelen dan word de buitenkant knapperig.
Eet smakelijk!!
ohhh... mmmm, wat ziet dit er lekker uit!! Heb geen amandelmeel meer, anders ging ik het gelijk maken.. Maar misschien heb je een stukje over..dan kom ik proeven;)
BeantwoordenVerwijderenLiefs Helma
Hoi zusje,
VerwijderenHet was erg lekker ja. Helaas voor jou is het alweer op ;), we kregen visite die ervan
meegesnoept heeft.
Liefs Anita
Hmmmmmm, lekker lekker....
BeantwoordenVerwijderenIk heb het nog nooit zelf gemaakt. Lijkt me leuk om te proberen!
BeantwoordenVerwijderen