Pagina's

24 november 2014

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas, de winkels liggen weer vol met allerlei lekkers. Ik maakte deze gevulde speculaas naar recept van een oud kookboek, een gezondere versie ervan gemaakt.

Het lekkerste is om de amandelspijs van te voren te maken en een paar weken te laten 'rijpen' in de koelkast.
Dat brengt de smaak te goede. Dit keer had ik geen amandelspijs meer op voorraad in de koelkast dus gemaakt en gelijk gebruikt, dat kan ook.


Ingrediënten:

Amandelspijs

Voor een iets goedkopere variant:

75 gram amandelmeel
25 gram maispolenta (tarwevrij) of griesmeel (wel tarwe)
100 gram (balsemien) honing

of

100 gram amandelmeel
100 gram (balsemien) honing
-----------------------------------------------------------------------------------------
Deeg

200 gram speltmeel
50 gram palmsuiker
50 gram appelstroop (suikervrij)
100 gram zachte roomboter
1 kleine eetlepel speculaas- of koekkruiden
1 theelepel wijnsteenzuur bakpoeder
mespuntje zout
1 ei, in een kopje geklutst, hou een klein beetje achter om de koek ermee te bestrijken
amandelschaafsel

Bereiding:

Amandelspijs: Roer alles door elkaar (met een lepel), maak een rolletje, rol in plastic of bakpapier en leg in de koelkast.

Deeg: Doe alle ingrediënten, behalve de speltmeel in een kom en mix door elkaar. Als het goed gemengd is voeg dan het speltmeel toe. Maak er een mooie bal van (het is een beetje plakkerig, doe eventueel wat speltbloem op je handen).
Laat het deeg minimaal 2 uur rusten in de koelkast, tot je een stevige bal hebt.

Verwarm de oven op 170 graden. Middelste richel, boven/ onderwarmte.

Verdeel het deeg in tweeën.
Rol twee lange smalle lange lappen. Gebruik eventueel wat speltbloem tegen het plakken.
Rol de amandelspijs uit, een iets kleinere lap, en leg op de onderkant:


Leg de tweede lap over amandelspijs. Druk zachtjes aan. Bestrijk met het overgebleven beetje
ei en bestrooi met wat amandelschaafsel:

Het kleine balletje deeg wat over was, ook meegebakken.
Een grote pepernoot volgens Jasmijn :)

Plaats de gevulde speculaas in de oven en bak gaar in ongeveer 25 minuten. Haal uit de oven.
Laat goed afkoelen dan word de buitenkant knapperig.





Eet smakelijk!!


4 opmerkingen:

  1. ohhh... mmmm, wat ziet dit er lekker uit!! Heb geen amandelmeel meer, anders ging ik het gelijk maken.. Maar misschien heb je een stukje over..dan kom ik proeven;)
    Liefs Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi zusje,

      Het was erg lekker ja. Helaas voor jou is het alweer op ;), we kregen visite die ervan
      meegesnoept heeft.

      Liefs Anita

      Verwijderen
  2. Ik heb het nog nooit zelf gemaakt. Lijkt me leuk om te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.