23 september 2014

Muesli koekjes, 2 varianten. Gluten/ tarwe- en zuivelvrij.

Simpel om te maken deze koekjes en je hebt geen mixer nodig. Je kunt alles mengen in een schaal.
Voor dit soort recepten gebruik ik gedroogde dadels, dat vind ik makkelijker fijnmalen, niet zo plakkerig zijn ze. Het lijkt wel een beetje op muesli repen deze muesli koekjes!





Variant 1

Ingrediënten: 
250 gram dadels
60 gram kokosolie
125 gram havermout
50 gram palmsuiker of balsemien honing
1 ei
½ theelepel bakpoeder
1 theelepel vanille-extract
 snufje zout

Verwarm je oven voor op 180°C. 
Snijd de dadels in stukjes of maal ze fijn in een keukenmachine of bakje die bij staafmixers zit. 
Smelt de kokosolie in een pannetje. 
Meng de dadelstukjes met de havermout en de palmsuiker in een schaal. 
Klop een ei los in een glas en meng dit door het  havermoutmengsel samen met de bakpoeder, vanille-extract en zout. 
Voeg de gesmolten kokosolie toe aan de dadel-havermout-mix en meng alles goed. 
Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak van het mengsel kleine hoopjes, gebruik eventueel een bakring. 
Zet de bakplaat in de oven en bak de koekjes in 15 tot 20 minuten af.

Als je de oven open doet lijken de koekjes nog niet vast van structuur te zijn. Dit komt omdat de kokosolie is gesmolten en en dus nog zacht is, de dadels worden ook wat zachter. Als de eenmaal zijn afgekoeld is de kokosolie harder en zijn de koekjes stevig en knapperig.

---------------
Variant 2 

Ingrediënten: 
200 gram dadels
50 gram rozijnen
60 gram kokosolie
75 gram havermout
50 gram gemengde noten
50 gram honing
1 ei
½ theelepel bakpoeder
1 theelepel vanille-extract
 snufje zout

Verwarm je oven voor op 180°C. 
Snijd de dadels en noten in stukjes of maal ze fijn in een keukenmachine of bakje die bij staafmixers zit. 
Smelt de kokosolie in een pannetje. 
Meng de dadelstukjes, fijne noten, havermout en de honing in een schaal. 
Klop een ei los in een glas en meng dit door het mengsel samen met de bakpoeder, vanille-extract en zout. 
Voeg de gesmolten kokosolie toe aan de dadel-havermout-mix en meng alles goed. 
Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak van het mengsel kleine hoopjes, gebruik eventueel een bakring. 
Zet de bakplaat in de oven en bak de koekjes in 15 tot 20 minuten af.

Je kunt natuurlijk nog meer varieren, i.p.v. dadels ongezwavelde abrikozen of vijgen gebruiken. Of gebruik meer noten en minder havermout.





----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wij vinden de koekjes met honing i.p.v. palmsuiker het lekkerst. 
Met palmsuiker moet je uitkijken dat je het niet te lang in de oven doet, de palmsuiker brand snel een beetje aan, dat proef je.






2 opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.