9 december 2014

Aspergesoep 2.0 (eventueel zuivelvrij)

Dit is een tweede versie van de aspergesoep die ik al eerder plaatste. Daarbij pureerde ik met de staafmixer een gedeelte van de asperges. Bij dit recept doe ik dat niet, uiteindelijk vinden we het zo lekkerder. Het is nog wat simpeler ook.

Een makkelijk en smaakvol soepje voor bij het kerstdiner. Kies je voor een meer-gangen menu, dan zou ik kiezen voor kleine kommetjes.

Aspergesoep maak ik altijd van asperges uit een potje, 
zo kun je het wat vaker eten dan alleen in het
aspergeseizoen. Een favoriet hier, wij eten de soep in het weekend
meestal als lunch, samen met een speltbolletje of -broodje.

Potten asperge bevatten E330, dat is citroenzuur. 
Een groen e-nummer wat niet schadelijk is.
Let op: er zijn varianten die meerdere e-nummers bevatten.



Wat heb je nodig:
voor 3 grote borden soep of 4/5 kleinere kommetjes

Potje asperges
450/550 ml water, inclusief vocht uit de pot
40 gram roomboter of kokosolie

40 gram speltbloem of speltmeel
1 gesnipperde ui

keltisch zeezout
gedroogde tijm


Bereidingswijze:

Haal de asperges uit de pot, laat het vocht erin zitten. Dit kun je gebruiken voor de soep, zo heb je een soort aspergebouillon doordat er nog veel smaak aan het vocht zit.
Snij de asperges in stukjes.

Smelt de roomboter in een pan, voeg de ui toen en laat even sudderen. Voeg dan de speltbloem toe en laat de roux even garen, ongeveer 4/5 minuten. Voeg nu scheutje voor scheutje het koude vocht toe. Gebruik net zoveel vocht totdat je de gewenste dikte van de soep hebt. Blijf ondertussen goed roeren met een garde zodat je geen klontjes krijgt. Voeg dan de stukjes asperges toe en laat even mee verwarmen.

Breng op smaak met wat zout en gedroogde tijm.







Eet smakelijk!


6 opmerkingen:

  1. Nooit geweten dat dit kon, ga ik als soepliefhebber dus een keer proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er heerlijk uit!
    Kun je deze soep ook invriezen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is ook lekker! Geen idee of het ingevroren kan worden, dat heb ik nooit geprobeerd.
      Als er wat over is dan warmen we het vaak de volgende dag op.

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.