8 december 2014

Mini speltbolletjes

Deze week ben ik van plan een aantal ideeën te plaatsen voor de komende Kerstdagen. Ik heb de laatste tijd al wat blogs voor elkaar gemaakt. Elke dag staat er een recept voor de kerstdagen op het programma.

Dit is een variatie op de witte speltbolletjes die ik al eerder plaatste.

Voor de feestdagen zijn deze minibolletjes leuk bij een uitgebreid ontbijt of met bijvoorbeeld gerookte zalm voor bij de lunch. Het lekkerste is het om zelfgebakken bolletjes dezelfde dag op te eten. Vind je het teveel werk om ze op een feestdag te maken dan kun je het goed eerder maken.
Zijn de bolletjes goed afgekoeld, dan vries je ze direct in. Ongeveer twee uur voor gebruik haal je ze uit de vriezer en laat je ze op kamertemperatuur ontdooien.




Wat heb je nodig voor de bolletjes:

300 gram spelbloem (witte bolletjes) 
- of 150 gram speltbloem en 150 gram speltmeel (voor een lichtbruine variant)
6 gram droge gist
130 gram karnemelk of lauwwarm water
theelepeltje honing
1/2 +1/2  losgeklopt ei
30 gram olijfolie (gele)
4 gram keltisch zeezout

Hoe maak je ze klaar:
Verwarm de karnemelk heel even in een pannetje zodat de kou eraf is. Of gebruik lauwwarm water.
Meng alle ingrediënten behalve het zout. Als het deeg goed gekneed is voeg het zout toe (na ongeveer 2 minuten). Kneed het tot een soepele bal, als je een vliesje kunt trekken is het deeg goed gemengd (handen vet maken, bolletje pakken en trek het voorzichtig los). Dit duurde bij mij ongeveer 5 minuten bij spelbloem. Bij de combinatie meel en bloem iets langer.


Laat het deeg rijzen tot het verdubbeld is (ongeveer 1 uur).

Vet een bakplaat goed in met olijfolie of gebruik bakpapier.
Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in 8 tot 12 bolletjes. Bol deze op en leg ze met de naad naar onderen op de bakplaat, iets uit elkaar.
Bestrijk de deegbolletjes met wat losgekopt ei of water, strooi er eventueel wat zaden of havermout overheen.

Laat de bolletjes een 2e keer rijzen tot bijna het dubbele.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.

Zet de bakplaat in het midden van de oven, boven/ onderwarmte.

Bak de bolletjes in ongeveer 10 minuten gaar. Controleer eventueel met een oventhermometer, 95 graden is goed.
Laat ze afkoelen op een rooster.



Vliesje trekken, zo kun je zien of het deeg goed gekneed is. Scheurt het deeg snel dan
moet je nog iets langer kneden.








Bolletjes met zalm

Pakje gerookte zalm op kamertemperatuur laten komen. Leg de plakjes op een mooie schaal. Versier met wat takjes peterselie en leg er wat bolletjes op.
Serveer eventueel met roomboter.




Eet smakelijk!!

2 opmerkingen:

  1. Dank voor het recept en leuk dat je deze week nog meer recepten plaatst voor de feestdagen!

    BeantwoordenVerwijderen