21 september 2015

Sperziebonen met kip en roomsaus

Afgelopen seizoen had ik sperziebonen-staken in m'n mini groente tuintje. 
Het is nu wel een beetje afgelopen er zit nog een enkel boontje aan.

Dit jaar wat minder sperziebonen eraf gehaald als vorig jaar, 
ze kwamen laat op gang
door kou en best veel regen en 
minder zon als andere jaren.
Maar uiteindelijk toch best nog wat maaltjes 
eraf gehaald en zelf nog wat ingevroren.
Dat is het leuke met sperziebonen. 
Je hebt maar een klein stukje grond nodig
want ze groeien toch omhoog langs de stokken heen.

 Eerder plaatste ik al twee recepten met sperziebonen
die kun je hier vinden:





Wat heb je nodig (voor ongeveer 2-3 personen):

500 gram schoongemaakte sperziebonen
250 gram kipdijenvlees of kipfilet
1 klein kopje zilvervliesrijst 


Voor de roomsaus:
50 gram roomboter of kokosolie
50 gram speltbloem of speltmeel
water of (plantaardige) melk
half bouillonblokje van de natuurwinkel (bijv. your organic nature)

Bereiding:
Kook de sperziebonen met een klein beetje (keltisch) zout gaar en giet ze af.
Snij de kip in kleine stukjes. Bak de kip in wat roomboter/ olijfolie of kokosolie gaar. Schep de sperzieboontjes erdoorheen en verwarm nog even mee.

Kook ondertussen de rijst gaar.


Maak de roomsaus: smelt de roomboter in een pannetje, niet bruin laten worden. Dan de bloem erbij en goed roeren met een garde. Je krijgt een soort pasta deegje. Laat de bloem gaar worden in een paar minuten. Verkruimel het bouillonblokje erboven en roer nogmaals goed door. Giet nu voorzichtig water of melk toe en blijf goed roeren, anders gaat het klonteren. Als het water of de melk warm word word het vanzelf dik, laat het even doorkoken.

Roer alles door elkaar en klaar!

Eet smakelijk! 


==============================================================


Ik gebruik tegenwoordig water voor sausjes, dan heet het officieel blanke saus.

Gebruik je melk en/of room dan heet het roomsaus of bechamelsaus.
Een plantaardige vervanger voor melk gebruiken kan natuurlijk ook, maar met water smaakt het ook prima omdat je nog een bouillonblokje gebruikt. Om dan een duurdere plantaardige vervanger te gebruiken vind ik niet nodig.

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het recept! Hier ook de laatste sperziebonen uit de tuin. Dit recept ga ik deze week zeker maken, ziet er lekker uit met dat sausje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Errug lekker en lekker eenvoudig! Ik ga dit receptje eens proberen met gebakken tofu-blokjes. Dankjewel voor de inspiratie.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.