10 april 2014

Vruchtenbrood

Zo af en toe maak ik een lekker vruchtenbrood. Deze is van de site Gezond en Genieten van Paulien Visscher. Het fijne aan het recept is dat het uit 3 meelsoorten bestaat. Het is goed om te variëren in je voeding. Gebruik bijvoorbeeld niet alleen maar spelt, dat is te éénzijdig.

Het origineel staat vermeld als kerstbrood maar het is zeker ook gewoon een heerlijk vruchtenbrood of lekker als tussendoortje. Gewoon zo of met een beetje roomboter.
Ik snij het brood in plakken of punten en vries een gedeelte in. 






Klik hier voor het originele recept:

http://www.paulienvisscher.nl/blog/kerstbrood-suikervrij-zuivelvrij-e-nummervrij/

Het recept heb ik iets aangepast, boekweitmeel vinden we bijvoorbeeld niet zo lekker. 


Recept voor vruchtenbrood
Benodigdheden
  • 100 gram gedroogde zwavelvrije abrikozen
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram gedroogde vijgen
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram speltmeel
  • 100 gram volkoren roggemeel
  • 15 gram wijnsteenzuur (bakpoeder)
  • 4 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 3 theelepels kaneel
  • 100 gram kokosolie
  • 100 ml karnemelk
  • 75 ml balsemien honing (klik)
  • sap van 1 sinaasappel

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 175 graden. Ik gebruik de combi hetelucht onderwarmte, onderste richel.
Ik gebruik een siliconen bakvorm (hoeft niet ingevet) of een ingevet/ bekleed cakeblik.

Snijd de abrikozen en vijgen in kleine stukjes. Doe ze samen met de rozijnen in een schaaltje en giet er heet water overheen.
Doe het amandelmeel, speltmeel en volkoren roggemeel in een kom.
Voeg de wijnsteenzuur, gebroken lijnzaad en kaneel toe, en meng alles goed door elkaar.
Smelt de kokosolie in een pannetje.
Doe de kokosolie, karnemelk, honing en het sap van de sinaasappel bij het meelmengsel en roer het door totdat je een egaal beslag hebt.
Giet het water van de abrikozen en rozijnen en voeg de vruchten toe aan het beslag.
Roer het nog eenmaal goed door en doe je beslag dan in de vorm/ bakblik. Het beslag is een beetje dik.
Bak het brood in ongeveer 40 minuten gaar. Controleer dit door met een satéprikker te prikken. Is het gaar dan komt de prikker er schoon uit.


Als extraatje voor bijvoorbeeld feestdagen is het lekker om er amandelspijs (klik) door te doen.
Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Ik proef het bijna al als ik naar de smakelijke foto kijk :-)
    Vruchtbroden zijn zo heerlijk...
    Het lijkt mij een geweldig recept om voor het paasfeest te maken.
    Fijn dat je dit recept nu deelt,
    DANKJEWEL!

    Wij werken hier ook veel met de meelsoorten die jij in dit recept gebruikt.
    En zo grappig...
    wij zijn ook niet zo dol op boekweitmeel :-)
    Dat pakt vaak zo zwaar uit hè.

    Een hartelijke groet uit het Groningse land,
    Suzanne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, ik ben benieuwd wat je ervan vind! Van boekweitmeel moet je echt houden ja ;).

      Groetjes Anita

      Verwijderen