17 april 2014

Rozijnenbrood met spijs (spelt)

Dit rozijnenbrood bakte ik al eerder (klik) . Nu een keer met amandelspijs, speciaal voor de paasdagen.
Met onderaan een aantal foto's hoe ik het amandelspijs erin 'rolde'.




Wat heb je nodig + bereidingswijze:
  • ± 475 gram speltbloem
  • 6 gram droge gist
  • 20 gram palmsuiker
  • 1 ¼ theelepel kaneel (optioneel)
  • 9 gram zout
  • 1 ei (middel)
  • 30 gram zachte ongezouten roomboter
  • 120 ml karnemelk
  • 180 ml/gram water, kamertemperatuur
  • 300 gram rozijnen
  • 150/200 gram amandelspijs (klik)

Meng bloem, gist, suiker en kaneel in de kom van een keukenmachine/ kneedmachine. Voeg het ei, boter, karnemelk en water toe. Mix met de klopper, laagste stand,  of grote lepel tot een samenhangend geheel. Voeg het zout toe.

Mix met de kneedhaak op stand 2 in ± 8 minuten tot een soepel deeg (controleer het deeg door een vliesje te trekken). Voeg nog wat bloem toe als het deeg te vochtig is of wat water als het deeg te droog is. Voeg tijdens de laatste twee minuten van het kneden de krenten toe. Eventueel nog met de hand de krenten er goed doorkneden.

Doe het deeg over in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek af met plastic folie en laat ± 2,5 uur rijzen of totdat het in volume is verdubbeld.

Haal het deeg uit de vorm en druk de lucht eruit en bol het deeg op. Laat het 10 minuten liggen.

Maak 1 groot brood (vorm van ± 30 cm) rol de amandelspijs erbij in en vorm er een brood van (zie de foto's hieronder. Vet de vorm(en) licht in met olie en leg het deeg erin. Dek af met ingevet plastic folie. Laat op kamertemperatuur in 2 uur tot bijna dubbele volume rijzen.

Verwarm intussen de oven voor op 180 ºC.

Bak het brood in het midden van de oven in 35 minuten gaar en bruin. Direct lossen uit het broodbakblik en op een rooster laten afkoelen.

Broodvormen:




Druk het deeg steeds aan.

Met de laatste lap knijp je de naad dicht.

De naad komt aan de onderkant in het bakblik.



Eet smakelijk!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het origineel komt van:


  • Dit rozijnenbrood is van alleen speltbloem gemaakt, in speltmeel zitten alle voedingsstoffen. Bloem is gezeefde meel en een gedeelte van de voedingsstoffen zijn eruit gezeefd. Je kunt het vergelijken met wit-brood. Dus niet zo geschikt voor dagelijks gebruik, zo af en toe een sneetje.
  • Ik heb het brood gesneden en in kleine pakjes in de vriezer gedaan, zo kunnen we af en toe een sneetje rozijnenbrood eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.