3 juli 2014

Ananas-jam, zonder suiker (met marmello)

Jam zonder suiker kun je makkelijk zelf maken! 
Jam uit de winkel bestaat voor minimaal 50% uit geraffineerde suiker, dat
is natuurlijk erg veel. Er zijn suikervrije jams te koop in de natuurwinkel.
Zelf maken is leuk om te doen en je proeft echt het fruit!Gelukkig bestaat er van het merk Marmello een geleermiddel op basis van citrus-pectine dat speciaal gemaakt is om lekker dikke suikervrije jam te maken. 
Er bestaan twee soorten, Marmello 2 voor jam met weinig suiker, en Marmello 1 voor suikervrije jam, ik kocht deze bij de ekoplaza.
Omdat suiker een conserverende werking heeft is suikervrije jam minder lang houdbaar dan 'gewone' jam. 
Als de jampotten goed afgesloten zijn en er weinig lucht in de pot zit, zou de suikervrije jam volgens Marmello toch meer dan een jaar houdbaar moeten zijn (het pakje bevat een bijsluiter met uitgebreide informatie over het maken van suikervrije jam).
Voor de zekerheid kun je de jam nog pasteurizeren door de gevulde potjes 10 minuten op 150 graden te verwarmen in de oven, tot er belletjes in de pot opstijgen. Zet een bakje heet water in de oven bij de potten, zodat de deksels niet uitdrogen. Of zet de potjes in een pan met water en laat deze 10 minuten koken bij 100 graden. (Ik heb dit niet gedaan.)
Geopende jampotten kun je het beste in de koelkast bewaren, zorg dat je er steeds met een schoon lepeltjes iets uithaalt. Dan blijft het het langste goed. Let wel, deze jam is sneller overstuur dan jam met veel suiker.
Als je geen zin hebt om potjes te steriliseren en dergelijke, kun je ook nog de jam in kleine porties in de vriezer bewaren en ontdooien als je er zin in hebt. Ook in de vriezer blijft hij ongeveer een jaar goed.

Wat heb je nodig:


  • 3 kleine glazen potjes met metalen draaideksels 
  • 1 grote ananas (schoongemaakt had ik 600 gram)
  • 12 gram Marmello type 1
  • 1 eetlepel balsemien honing 


Bereiding

Maak de potjes en deksels goed schoon in warm water met soda. Of zet ze in de vaatwasser.
Spoel ze om met kokendheet water en zet de potjes ondersteboven op een schone theedoek. Laat de dekseltjes in het hete water liggen, zodat de dunne rubberen afsluitrand aan de binnenkant van de deksels flexibel wordt.

Het mengsel nu goed roeren en aan de kook brengen.
Maak de ananas schoon. Pureer tweederde van het vruchtvlees met de staafmixer en snijd de rest in kleine stukjes. Doe de blokjes en de puree samen in een schone pan, roer de marmello en de honing erdoor en breng het geheel aan de kook. Als de massa kookt, moet je deze nog 1 à 2 minuten stevig laten doorkoken.


Je kunt controleren of de jam dik genoeg is door een druppeltje op een ijskoud bordje te laten vallen. Word de jam dik dan is het goed, blijft het dun voeg dan nog wat marmello toe.
Haal de jam van het vuur en schep hem in de potjes. Vul de potjes helemaal tot de rand. Neem de deksels uit het warme water en draai ze stevig vast op de potjes. Zet de potjes meteen ondersteboven op de aanrecht zodat de achtergebleven lucht door de hete jam bubbelt en steriel wordt. Laat de potjes afkoelen en voorzie ze van een labeltje (uit het pakje Marmello) met daarop de inhoud en de datum waarop je de jam gemaakt hebt.

Dan afvullen, deksel erop draaien en op z-n kop zetten.


Het is heerlijk!

2 opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.