13 april 2015

Waterkefir!

Van Aafke kreeg ik waterkefir korrels, het is een probiotica-soort wat je zelf kunt maken. Het zijn korrels die groeien, dus je kunt ze delen met anderen.
Ze is er heel enthousiast over, het werkt o.a. heel goed bij eczeem. Voor meer energie, soepele en zachtere huid, minder last van de darmen, minder opgeblazen gevoel, geen last van prikkelbare darmsyndroom, geen last van chronische bijholte ontsteking, bijna nooit verkouden en griep, minder rimpels, voorkomt maagzweren. Verder positief bij bloedarmoede en auto-imuun verstoringen. 

Ik kreeg van haar een uitgebreid bestand gemaild met veel informatie, wat hieronder te lezen is. Klein beetje aangepast. Inmiddels staan de eerste twee flessen kefirdrank hier in de koelkast, het is leuk om het te maken, hieronder vind je de beschrijving. Er zit beweging in de potten, ook zo grappig!
Zelf vind ik het een lekker fris drankje, ik ga het opbouwen naar 1 glas per dag. Manlief vond het niet super, maar wel te drinken. Er zit een beetje prik aan, beetje sinas smaak zoals Aafke al vertelde. Jasmijn vond het niet lekker, maar ze drinkt ook eigenlijk alleen maar water en thee. Soms perensap, maar dat is ook niet superfavoriet. Je kunt de kefir ook mengen door een smoothie of mengen met sap.
Wil je ook kefir proberen? Laat het me weten, dan kan ik korrels voor je 'sparen'.Waterkefir

Waterkefir is een probiotische drank, lactosevrij (vol met vitaminen en probiotische melkzuurbacterien).

Basisrecept:
100 gram    Waterkefirkorrels
1 liter          Kraanwater
75 gram      Biologische rietsuiker
2                 Gedroogde biologische vijgen (ongezwaveld)
½ of ¼        Biologische citroen/limoen (bij niet biologische citroen schil eraf). Evt te vervangen
                   door 1-2 eetlepels vloeibare citroensap uit bol.

Benodigdheden:
 • Glazen weckpot, bv. Action 22cm. € 1,79 (ring event. eraf vanwege druk)
 • Glazen flessen bv. Action 1 liter € 0,99
 • Plastic zeef bv. trechter en zeef Hema € 2,00
 • Plastic maatkan bv. Action 2 liter € 2,79
 • Houten lepel om te roeren € 1,00
 • Evt. plastic spaghetti lepel om vruchten eruit te halen € 0,49 (kan ook met houten lepel)
 • Afwasborstel bv Action € 0,74 (geen afwasmiddel gebruiken, alleen heet water, evt zuiveringszout)
 • Deze keukenspullen alleen voor de waterkefir gebruiken.
 • Geen metaal gebruiken!Stap 1:  Suiker en 100 ml gekookt/heet water in de weckpot doen, zodat dit oplost.
Stap 2:  De rest van het water erbij.
Stap 3:  De korrels, vijgen en citroen erbij.
Stap 4:  24-72 uur laten staan, dagelijks deksel openen om te ontluchten. Lichte plek, maar niet
              in de zon, ongeveer 20°C is ideaal.

Na bv. 48 uur:
Stap 5:  Met spaghettilepel citroen en vijgen eruit halen, citroen uitknijpen boven trechter met 
             zeef en opvangen in een fles. Pitjes verwijderen en trechter omspoelen. Vruchten kun je
             weggooien.
Stap 6:  Korrels zeven boven dezelfde fles
Stap 7:  Fles een dag in de koelkast zetten om na te rijpen
Stap 8:  Korrels wegen, 100 gram gebruiken voor de volgende cyclus. Zie stap 1.
Stap 9:  Overtollige korrels met water en rietsuiker (20 gram suiker op 100 gram korrels) in de koelkast zetten. water tot iets boven de korrels. Dagelijks ontluchten. Wekelijks water verversen. 


Bijzonderheden:
 • Gebruik biologische ingrediënten. Pesticiden tasten (net als metaal) de kefir aan.
 • De vijgen hoeven niet worden gesneden.
 • Gebruik geen honing, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of agavesiroop. Al deze natuurlijke suikers doen de kefirkorrels geen goed. Honing heeft zelfs een antibiotische werking en we willen graag pro-biotica maken. De suiker zorgt juist voor het fermentatie-proces en is in dezen onmisbaar. De suikers zorgen ervoor dat de bacterien zich ontwikkelen. Ze eten het allemaal op zeg maar. Dus zonder suiker geen probiotische werking! 
 • Je kunt experimenteren met andere gedroogde biologische vruchten. Bijvoorbeeld: abrikozen, dadels, rozijnen, pruimen, diksap, limoen, sinaasappel, appel, peer, bosbessen. Zorg voor een reservevoorraad korrels, voor het geval ze onbruikbaar worden. Smaakjes uitproberen tijdens de 2e fermentatie is ook een idee. Bijvoorbeeld: aardbeien.
 • In de weckpot kan een schuimlaag ontstaan, de korrels gaan zweven en je ziet bubbels.
 • Kennelijk is het zo dat als je bij stap 4 de drank maar 24 uur laat fermenteren, de kefir laxerend werkt. Na 48 uur werkt het normaliserend op de darmflora en na 72 uur werkt het stoppend bij diarree.
 • De korrels kunnen afgespoeld worden met koud water, maar niet teveel (na stap 6).
 • Als de fles (dichtgeschroefd) in de koelkast staat voor de 2e fermentatie (stap 7) zullen de enzymen en probiotica de overige suikers verder “opeten” om het een nog duidelijker smaak en ‘prik’ te geven. Wel dagelijks ontluchten. Hoe langer dit proces duurt, hoe meer alcohol en minder suiker er in de drank zit.
 • De drank bevat ca. 0,5% alcohol (zit ook in een rijpe banaan).
 • De smaak kan per keer verschillen.
 • Begin met een klein beetje per dag en bouw dit op naar 1 glas per dag. Dit is voldoende voor een goede probiotische werking.
 • De drank is buiten de koelkast minder lang houdbaar, het gistingsproces gaat door en de smaak verandert.
 • In de koelkast maximaal 2-3 weken bewaren. Dagelijks ontluchten om een knal te voorkomen.
 • De korrels zelf kun je beter niet opeten.
 • De kefir groeit aan, deze kun je weer uitdelen.

Wat zijn de positieve werkingen van waterkefir?
De drank bevat na bereiding vitamine B1 (Thiamine), B2, B6, B12, C, D en H. Het bevat ook mineralen en essentiële aminozuren, waaronder Tryptofaan. Dit stofje werkt rustgevend op het zenuwstelsel. Al met al gezond dus. Het leuke is dat je met het krijgen van een portie waterkefirkorrels eindeloos (levenslang) jezelf en anderen kunt voorzien van deze heerlijke en gezonde drank (mits je er met zorg en liefde mee omgaat). Je zou bijna zeggen dat het een must is voor iedereen die zijn spijsvertering lief is en ze wil vertroetelen met goede bacteriën en gisten.
Meer energie, soepele en zachtere huid, minder last van de darmen, minder opgeblazen gevoel, geen last van prikkelbare darmsyndroom, geen last van chronische bijholte ontsteking, bijna nooit verkouden en griep, minder rimpels, voorkomt maagzweren, eczeem verbetert. Verder positief bij bloedarmoede en auto-imuun verstoringen.

Uit onderzoek blijkt verder dat kefir helpt om de verstoorde darmbalans weer in balans te krijgen, bijvoorbeeld na een antibioticakuur (Rodrigues et al., 2005). Ook blijkt uit verschillende onderzoeken dat kefir een gunstige werking heeft op diarree als gevolg van het gebruik van antibiotica (Merenstein D, Foster J et al., 2009). Kefir kan mogelijk bloeddruk- en cholesterol verlagend werken, aldus onderzoek in 2004 (Maeda et al.). Het drinken van kefir is ook zeer geschikt bij een detox, om de ontgiftende werking (Belen, 2005). Onderzoek in Canada (Vohra S, Kemper K et al., 2006) spreekt van toenemend bewijs dat het gebruik van probiotica helpt bij het behandelen en voorkomen van gastro-intestinale ziektes als prikkelbaar darmsyndroom, ziekte van Crohn. Kefir heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen (Cevikbas A, Yemni E et al., 1994) (www.jessevandervelde.com).

Interessante websites:

Waterkefir.net
Waterkefir.wordpress.com (onder kopje ‘dranken’ te vinden)
Facebook pagina: Waterkefir NL/BE3 opmerkingen:

 1. Deze ga ik bewaren onder mijn favorieten. Ik lijd aan een auto-immuunaandoening en wil dit echt weleens proberen.

  Verder nog een vraagje. Waar haal jij je bloginspiratie vandaan, Anita? Misschien wil je daar weleens iets over schrijven, want ik heb je ervoor getagd. Kijk HIER maar eens. Ben benieuwd of jij deze tag ook gaat invullen, maar voel je nergens toe verplicht. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je tag, leuk! Ik ga het uitwerken, het kan even duren voordat het online staat.

   Groetjes Anita

   Verwijderen
 2. Bedankt voor je blog. Net mijn korrels besteld en deze link doorgekregen van Willeke. Hope
  lijk kan ik dinsdag aan de slag.

  BeantwoordenVerwijderen