3 maart 2015

Yoghurttaart met stoofperen (of ander fruit)

Kwarktaart op z'n tijd vind ik lekker fris. In de meeste kwarktaarten word naast kwark, slagroom of crèmefresh gebruikt. Deze yoghurttaart is lactose beperkt. Mn oma maakte vroeger weleens yoghurt taart dus ik bedacht dat ik dat weleens uit kon proberen.

Ik had ruim voldoende zelfgemaakte yoghurt (klik) in huis dus dat kwam mooi uit. Inmiddels laat ik de rauwe melk met een beetje yoghurt 24 uur in een koelbox me fleecedeken zitten, dan is de lactose in de melk zo goed als helemaal omgezet. Ik doe er één waterzak en twee kruiken met kokend water bij in om het zolang mogelijk op temperatuur te houden. Laat je het korter, bijvoorbeeld 12 uur, zitten dan zit er nog (teveel) lactose in de yoghurt, daar kregen we last van.





Op smulweb zag ik wat verhoudingen staan voor yoghurttaarten, het komt niet zo precies dus dit werd het:

Fijngemalen speltbiscuit
Voor de bodem:
- 150 gram speltbiscuit (suikervrij Ekoplaza)
- 75 gram roomboter/ gesmolten kokosolie

Voor het yoghurt mengsel:
- 560 gram yoghurt
- 360 gram uitgelekte gekookte stoofperen
- 1 theelepel kaneel
- eventueel mespuntje kardemom
- 100 gram stoofperen sap
- 2 eetlepels (runder)gelatinepoeder (merk: NatuurlijkNatuurlijk)
  (= 15 gram voor ongeveer liter)
Taartbodem
- balsemien honing.

Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Ondertussen maal je de biscuitjes fijn in de keukenmachine of doe ze in een plastic zak en rol ze kapot met een deegroller.
Roer de fijngemalen biscuitjes door de gesmolten roomboter.

Bekleed een bakblik met bakpapier (misschien kan het ook zonder, nog niet uitgeprobeerd).
Druk het bodemmengsel uit met een lepel.
Opgeloste gelatine in perensap


Maal de stoofperen fijn. Verwarm het perensap in een pannetje.
Roer de stoofpeertjes door de yoghurt. Maak het zoeter met honing, ik proef met een schoon lepeltje. Er zit zit veel verschil in smaak van yoghurt.

Als de perensap warm is los je de gelatinepoeder erin op. Goed doorroeren zodat er geen klontjes meer in zitten.
Schenk het gelatine mengsel bij de yoghurt er roer goed door. Schenk het over in het bakblik en
Meng de gepureerde stoofperen
door de yoghurt 
laat minimaal 3,5 uur stijf worden in de koelast.

In plaatst van yoghurt kun je ook kwark gebruiken. Ander fruit kan natuurlijk ook! Lekker als er weer aardbeien zijn. De aardbeien ga ik dan niet pureren, maar snijd ik in kleine stukjes. Gebruik bijvoorbeeld perensap of sinaasappelsap om de gelatine in op te lossen.
Uiteraard kun je ook gelatine blaadjes gebruiken.





Recepten stoofperen:
http://potjesenpannen.blogspot.nl/2015/02/serie-garen-in-een-fleecedeken-of.html
http://potjesenpannen.blogspot.nl/2014/10/stoofperen-zonder-suiker-met-zout-zo.html


Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. Wat een leuke blog zeg. Ik zet je in het rijtje van mijn favourite blogs kan ik nog eens wat leren :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankt je wel! Ik zag op je blog dat je een zwarte labrador hebben. Leuk, wij hebben er ook één van ruim 8 jaar.

      Groetjes Anita

      Verwijderen
  2. Wat een werk! Maar ik denk dat het erg lekker was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Valt mee hoor. Ik vind dit een simpele en snelle taart ;-)
      De rode bietjes chocolade taart bijvoorbeeld op m'n blog is veel bewerkelijker.

      Verwijderen