14 januari 2015

Chocolade taart met bietjes, frambozen- en cacao botercrème

Chocolade taart met rode bietjes. Het grappige is dat manlief echt geen rode bieten lust, maar hij ze nu wel op heeft...  je proeft het niet.
Voor de kerstdagen heb ik deze taart gemaakt, ik bak niet zo vaak zo uitgebreid taart. Maar met iets speciaals is het leuk om te doen! De taart is heel erg machtig, dus een klein stukje is voldoende. Het is geen hele luchtige cake, maar meer brownie-achtig. Ik gebruikte een springvorm van 20 cm, hier sneed ik zo'n 10/11 stukjes uit.




Wat heb je nodig:

Voor de chocolade cake:

250 gram rode bietjes, gekookt en geschild
200 gram pure chocolade (minimaal 70%)
4 eetlepels hete espressokoffie (bijv. lepel nescafe original oplossen in een kop kokend water)
200 gram roomboter in blokjes
150 gram speltbloem
3 eetlepels cacaopoeder (bijv. Blooker)
1 theelepel bakpoeder (wijnsteenzuur)
150 gram palmsuiker of 100 gram palmsuiker en 50 gram honing
5 eieren, gesplitst
snufje zout

Topping:

150 gram zachte ongezouten roomboter
50 gram balsemienhoning
50 gram frambozen
1 eetlepel cacaopoeder

(diepvries) frambozen

Springvorm 24 cm
of zoals ik deed springvorm 20 cm + 4 cupcakes

Bereiden chocolade cake:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pureer de rode bietjes.
Smelt de chocolade au bain-marie.
Voeg als de chocolade bijna gesmolten is de koffie en boter toe en roer goed door, totdat als goed is opgenomen.
Zeef de bloem, cacao, bakpoeder en snufje zout boven een aparte kom.
Roer van de warmtebron af de palmsuiker en/of honing door het chocolade mengsel en laat het wat afkoelen.
Roer de losgeklopte eidooiers en de bietjespuree erdoorheen.
Klop de eiwitten stijf en spatel deze door het chocolademengsel.
Schep er luchtig het bloemmengsel doorheen.

Giet het beslag in een springvorm en bak de taart in 30/40 minuten gaar. Laat de oven eerst 5 minuten open staan, haal dan de cake eruit en laat goed afkoelen.

Topping:
Klop de roomboter met de honing romig. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Haal ongeveer de helft van de boter uit de mixerkom. Voeg hier de frambozen bij en mix nog een poosje door.
Mix de andere helft met de cacaopoeder.

Opmaak:

Snijd de taart twee keer doormidden. Smeer er een laagje frambozen botercrème tussen.
Besmeer de bovenkant en zijkanten van de taart met de cacao-botercreme.

Versier de taart met wat frambozen, bepoeder met wat cacaopoeder.




Geniet ervan!

3 opmerkingen:

  1. Dankjewel zus:) ik ga hem maken en dan kom je maandag maar een lekker stukje proeven...(als er nog wat over is).
    Hij ziet er zoooo lekker uit..jammie! Wim zegt: hmm, je moet er van houden...dus voor hem dan nog maar een ander taartje maken. Hij is niet zo'n chocoladefan...maar ik...ik lust elke dag wel zo'n taart!
    Liefs Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan.. Ik kom wel een stukje proeven, als je niet alles opgegeten hebt ;-)

      Verwijderen