15 oktober 2014

Uiensoep, makkelijk en gezond!

Wat veel mensen niet weten: uien zijn bijzonder gezond voor ons lichaam! Uien zitten vol goede voedingsstoffen, het is een groente. Zijn je darmen goed in balans dan heb je geen last van ongewenste ongemakken na het eten van deze soep.

In een ui zitten veel verschillende gezonde voedingsstoffen. Vitamine C zit rijkelijk in ui, 100 gram ui bevat zo'n 10mg aan vitamine C.



Tijd voor een lekker, gezond uiensoepje dus. Het recept komt uit een oud blue band boekje, soepen en sauzen. Wel wat aangepast. In oude kookboeken staan vaak recepten zonder onnodige toevoegingen. Vroeger maakte men ook gewoon uiensoep zonder pakje toch?
Wat heb je nodig:
4 grote uien, schoongemaakt, in ringen gesneden of wat fijner.
30 gram kokosolie/ roomboter
theelepel palmsuiker
eetlepel natuurazijn
beetje gedroogde tijm
laurierblaadje
1 liter gekookt water
blokje runderbouillon/ bouillonpoeder
keltisch zout/ peper

Smelt de boter in een pan, Voeg de uien toe, de palmsuiker, natuurazijn, laurierblaadje en de tijm.

Laat de uien in zo'n 10 minuten lekker bruin bakken. Voeg het bouillonblokje toe (verkruimeld het) en voeg langzaam 1 liter gekookt water toe. Laat het nu nog zo'n 10 minuten zachtjes door koken.
Breng op smaak met wat zout en peper (weinig nodig).




Gedroogde tijm uit eigen tuin, daar zit zoveel smaak aan!

Deze bouillonblokjes koop ik bij de Ekoplaza.
Soms wel handig om wat kant en klaar in huis te hebben.
Ik gebruik 1 blokje op 1 liter.





Je kunt de soep ook in een soepkom doen met een stokbroodje met kaas erop, dan
even in de oven... ik vind het alleen beetje 'sund' om daar de oven helemaal voor warm te maken ;) dus eten we het zo met een tosti-kaas speltbrood: ook erg lekker!

Eet smakelijk!!

-------------------------------------------------------------------------------------------

Glutenvrij- zuivelvrij

1 opmerking:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.