27 november 2014

Heerlijk gevuld mueslibrood!

Mijn moeder gaf me de tip om dit brood te maken. Ze vonden het erg lekker. 
Inderdaad, dat is het!
Heel simpel te maken, het hoeft niet te rijzen.
 Geef je eigen 'draai' aan het recept 
door te variëren met noten en gedroogd fruit.
Ik had geen plantaardige melk of karnemelk meer in huis. 
Wel (dikke) yoghurt. Een fikse scheut yoghurt met water is ook 
karnemelk vond ik. Totaal 300 ml van gemaakt en het broodje smaakte heerlijk. 
Behoorlijk zoet vond ik. Je kunt gerust iets minder 
honing of appelstroop gebruiken als je dat wilt/ niet meer gewend bent.




Ingrediënten
  • 50 gram havermout 
  • 2 eetlepels havermout voor de topping
  • 300 ml karnemelk /scheut yoghurt met water
  • 240 gram speltmeel
  • 1,5 theelepel baksoda
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels (balsemien) honing
  • 1 eetlepel suikervrije appelstroop
  • 1 ei
  • 125 gram rozijnen
  • 50 gram gedroogd fruit bijvoorbeeld vijgen en/of abrikozen
  • 5 el grof gehakte ongebrande noten
  • cakeblik, bekleed met bakpapier of goed invetten met wat roomboter

Bereiding
  1. Doe de havermout in een (mixer)kom en schenk er de karnemelk over en laat het 30 min staan.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden
  3. Bekleed een bakblik met bakpapier of vet heel goed in met roomboter
  4. Voeg dus na 30 minuten alle andere ingrediënten in de kom  
  5. Meng alles door elkaar met een vork of laat je keukenmachine draaien
  6. Schep het mengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad en bestrooi het met 2 eetlepels havermout
  7. Bak het mueslibrood 45 minuten of tot het goed gaar (controleer met een prikker)
  8. Laat het brood wat afkoelen in de vorm, stort het brood dan op een rooster, verwijder het bakpapier en laat het brood helemaal afkoelen




Deze ga ik zeker vaker maken. Invriezen kan ook.

Eet smakelijk!!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Suikervrije appelstroop kun je kopen van Zonnatura of bij de natuurwinkel (etiket wel lezen). Ik koop er hier één bij onze Boni van het merk Canisius. Soms zijn er speciale aanbiedingen van appel/peren stroop bij de Lidl of appel/peren/dadelstroop bij de Aldi.
  • Vaak word er beetwortelsap aan appelstroop toegevoegd, dat is eigenlijk gewoon 'witte'/geraffineerde suiker. Het zijn vaak de goedkopere appelstropen waar het aan toegevoegd word.

5 opmerkingen:

  1. Oh lekker klinkt dit!
    Kan je ook speltbloem gebruiken ipv speltmeel?
    Dat eerste heb ik n.l in huis en dat andere niet....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja hoor dat kan!
      Speltmeel bevat de vezels nog. Dus het is voedzamer.
      Maar je kun het gewoon vervangen hoor.

      Groetjes Anita

      Verwijderen
  2. Heerlijk brood! Volgende week ga ik het met spijs erin proberen! gr Aafke

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.