Breekbrood met kruiden en knoflook
Dit recept komt uit
de nieuwste Hallo Jumbo, ik paste het recept aan naar een (volkoren) spelt
versie. (speltmeel is altijd volkoren, speltbloem is gezeefde speltmeel). Wij aten ze bij een barbecue, ze zijn goedgekeurd door de familie dus
ze komen online . Het is echt een broodje wat je bij een barbecue eet.
Lekker met een beetje roomboter erop. Er bleven wat broodjes over die heb ik
ingevroren voor een volgende keer.
Ingrediënten
2 eetlepels
knoflookpulp of 5 tenen knoflook fijngesneden
20 gram gedroogde
Italiaanse kruiden
120 gram olijfolie
(geel)
500 gram speltmeel
1 eetlepel Keltisch
zout
15 tot 20 gram gedroogde
gist
300 gram lauw water
1 eetlepel Keltisch
zout
Meng de knoflook
met de kruiden en de olijfolie. Doe de meel in een grote kom. Roer het zout
door de meel en voeg in een kuiltje de gist toe. Voeg langs de rand de
kruidenolie en het water toe. Als het deeg erg nat is voeg nog wat meel toe
(was in mijn geval wel zo), het deeg moet plakkerig blijven dus vet je handen
in met wat olie als je de bal uit de mengkom haalt. Kneed het deeg minstens 5
tot 10 minuten.
Leg het deeg in de
ingevette plastic kom. Dek het af met een theedoek of badmuts. Het deeg moet in
volume verdubbelen.
Verwarm de oven
voor tot 210 °C. Sprenkel wat olijfolie op het werkblad en leg het gerezen deeg
erop. Verdeel het deeg in 10 of meer gelijke stukken (ik maakte 24 kleine
bolletjes).Vorm met je handen kleine bolletjes. Leg ze naast elkaar op een met
bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met het zeezout. Laat het deeg nogmaals
tot bijna het dubbele rijzen.
Plaats de bakplaat
in het midden van de oven en bak het brood in ca. 30 min. goudbruin en gaar.
Haal het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.
Tip: Door op
de onderkant van het brood te kloppen kun je horen of het brood gaar is. Klinkt
het hol dan is het gaar. Bak het brood anders nog enkele minuten in de oven en
klop opnieuw.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.