2 april 2015

Granola, van o.a. zelfgepofte quinoa, 100% suikervrij.

Granola zelf maken stond al lang op m'n lijstje maar wat ik jammer vind is dat in veel recepten honing gebruikt word. Het word dan mee verwarmd in de oven. Nou gebruik ik wel vaker honing in bakrecepten zoals jullie weten, maar elke dag een lepeltje rauwe (onverhitte) honing is juist heel gezond. Honing in combinatie met kaneel stabiliseert je bloedsuikerspiegel. Zo eten we elke morgen een schaaltje (rauwmelkse) yoghurt met o.a. een lepeltje rauwe (balsemien)honing.

Gekookte quinoa vinden we niet zo lekker en ik had nog wat liggen dus ik maakte onderstaand recept, ik vind het erg lekker! Normaal schepte ik los wat noten, lijnzaad en havermout bij mn yoghurt, maar dit bevalt goed ik ga het zeker vaker maken! Ik gebruikte een eetlepel limoensap (biologisch knijpbolletje v/d Aldi), het geeft iets fris, hou je daar niet van dan laat je het weg.



Wat heb je nodig:

130 gram gepofte quinoa
100 gram havermout
150 gram (gemengde) noten
3 eetlepels gebroken lijnzaad
eetlepel kaneel
1 eetlepel kokosolie
1 eetlepel citroen of limoensap (weglaten kan ook)

Bereiding: 
Verwarm de oven op 180 graden.

Om quinoa te poffen verwarm je een pan goed en voordat je de quinoa er in doet, zet je het vuur iets lager. Plaats de quinoa in de pan, sluit af met een deksel en houd de pan een beetje in beweging. Je hoort de quinoa zachtjes poffen, het duurt even dan is het lekker knapperig geworden.

Meng de quinoa in een kom met de havermout en de kaneel. Hak de noten grof en voeg deze ook aan het mengsel toe, samen met de eetlepel citroensap en lijnzaad.
Smelt de kokosolie in een pannetje op laag vuur en roer dit door de granola. Roer alles goed door elkaar heen, verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de granola in 25 minuten af. 
Laat goed afkoelen en doe over in een pot. 



==================================================================

Het recept is makkelijk aan te passen naar je eigen wensen! Denk aan gerstevlokken of gepofte spelt.
Je kunt ook cranberry's of rozijnen na het bakken erdoor roeren.


4 opmerkingen:

  1. Lijkt me lekker!
    Zag het recept al staan gisteren maar was nog niet aan reageren toegekomen.

    Fijne Paasdagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik gebruik ook die biologische citroensapbolletjes van Aldi, maar na het lezen van het etiket (20% is maar sap, de rest is water, en ze vonden het kennelijk nodig er aroma aan toe te voegen :-S) koop ik zo nu en dan volgens aanbiedingen een netje biocitroenen die ik eerst -na ze schoon te hebben geboend- rasp voor toekomstige baksels en vervolgens pers, en dat sap vries ik in, in ijsblokjestrays.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de tip! Ga ik ook doen.

      Die bolletjes koop ik dan ook niet meer.... zonde van je geld inderdaad als er 80% water inzit.

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.