23 februari 2015

Mini appeltaartjes, geraffineerd suikervrij, spelt.

Zoals misschien wel vaker is opgevallen vind ik het leuk 
om recepten uit boodschappen blaadjes
aan te passen naar een gezondere versie. 

Zo ook deze mince pies, ik noem ze mini appeltaartjes
Ze komen uit boodschappen van december 2014.

Boodschappenboekjes vind ik leuk om door te bladeren, 
de recepten die me wat lijken knip ik eruit.
Bij ons in de stad zijn aardig wat supermarkten, 
de boodschappenboekjes van de AH, Jumbo, 
Boni en de Ekoplaza neem ik altijd mee.

Ik vind het voor mezelf handig dat ze op deze manier online staan, 
scheelt weer een map met losse knipsels.

Voor ca. 10-12 stuks

Voor het deeg:
150 gram koude roomboter in blokjes
275 gram speltbloem of spelmeel
50 gram palmsuiker of honing
1 ei
eetlepel water

Voor de vulling:
500 gram appels in kleine stukjes
2 eetlepels citroensap (vers of uit een bolletje v/d natuurwinkel)
150 gram rozijnen (gemengd met krenten kan ook)
3 eetlepels (balsemien) honing
1 theelepel kaneelpoeder
1/4 theelepel kruidnagelpoeder 
1/4 theelepel gemberpoeder
scheutje vanille extract
snufje keltisch zeezout
losgeklopt ei of abrikozenjam om de appeltaartjes te bestrijken

Muffinbakvormpjes, steker (glas o.i.d.) van 10 cm doorsnee.

Bereiding:

Meng de boter, speltbloem met de palmsuiker tot een kruimelig deeg. Voeg het ei en het water toe en kneed tot een mooi deeg. Verpak het in vershoudfolie en laat het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast. (in de vriezer gaat sneller)
Verwarm de oven voor op 180 graden. 
Meng alle ingrediënten voor de vulling.

Rol het deeg uit op een met (spelt)bloem bestoven werkblad. steek rondjes uit het deeg en bekleed hiermee de bakvormpjes. 

Vul de bakjes met het appelmengsel. Steek rondjes uit de rest van het deeg en leg er als kapje bovenop. Druk de randjes goed aan met een vork.
Steek er eerst eventueel nog een klein rondje uit en leg ze bovenop. 
Bestrijk de appeltaartjes met losgeklopt ei. Bak ze in de oven in 25 minuten goudbruin en gaar. Neem uit de oven, laat afkoelen.

Omdat ik ze dit keer niet bestreken had met ei, heb ik er iets bloem over gestrooid nadat ze afgekoeld waren, ipv poedersuiker.



Een appeltaart of de
ze mini appeltaartjes kun je ook heel goed bestrijken 
met abrikozenjam (losgeklopt ei kun je dan eventueel weglaten).
Doe dat als ze net uit de oven komen. 
Deze soort is suikervrij:




Fijne dag!


3 opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.