11 november 2015

Spelt soezen/ moorkop, koemelkvrij

Dit recept kun je aanpassen naar eigen wensen. 

De soezen bakte ik koemelkvrij. Je kunt ook roomboter gebruiken i.p.v. kokosolie.
De banketbakkersroom is ook koemelkvrij, maar je kunt ook melk gebruiken als je dat wilt.

Ik vulde er een aantal met (lactosevrije) slagroom zo heb je een moorkop. Slagroom kun je prima zoeten met honing.
Kies banketbakkersroom voor een koemelkvrije versie



===============================================
Soezen:
85 gram kokosolie (of roomboter)
175 ml water
110 gram speltbloem
1/4 theelepel keltisch zout
snufje nootmuskaat
3 eieren

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de bloem met het zout en de nootmuskaat.
Breng in een steelpannetje het water met de kokosolie aan de kook.
Neem de pan van het vuur en voeg in één keer de speltbloem toe.
Roer goed door met een houten lepel tot je een egaal mengsel krijgt.
Zet de pan weer op laag vuur en roer het deeg nog ca. 2 minuten door.
Haal weer van het vuur en meng één voor één de eieren erdoor. Voeg telkens pas een nieuw ei toe als het vorige volledig is opgenomen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Leg met behulp van twee lepels 24 bergjes van het deeg op de bakplaat.
Laat de soesjes in 20-25 minuten gaar worden in de oven.
Laat ze afkoelen voor je ze gaat vullen. Knip ze dan met een schaar doormidden. 

Soezendeeg iets aangepast van: http://lovemyfood.nl/
 Nodig voor banketbakkersroom:

- 3 eidooiers
- 200 ml amandelmelk of gewone melk
- 25 gr speltbloem
- 1 theelepel vanille extract of vanille stokje
- 50 gr honing (iets meer honing voor zoetekauwen).

Bereiden:
Klop de eidooiers met de bloem en een scheutje melk tot een gladde massa. Kook in de tussentijd de melk op met de honing en het vanille extract. Je kan ook een vanille stokje toevoegen. Snij hem eerst even op zodat het merg in de melk verdwijnt. Giet de hete melk al roerend, beetje bij beetje bij de eidooiers. Blijf kloppen, anders kunnen de eidooiers gaan stollen. Giet het mengsel terug in de pan en breng dit al roerend aan de kook. Het mengsel gaat binden, laat het 1 à 2 minuten doorkoken. Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal/ bord en dek af met plasticfolie (de folie moet direct op de room liggen, zodat er zich geen vel kan vormen). Laat de room eerst wat afkoelen en zet de schaal dan tot gebruik in de koelkast.


Chocolade laagje:

- 100 gram pure chocolade minimaal 70%
- amandelmelk

Bereiden:
100 gram pure chocolade in stukjes breken en met een flinke scheut amandelmelk laten smelten. Goed roeren! Niet te heet laten worden, eventueel au bain marie verwarmen. 

Bestrijk de soezen met het chocolade 'glazuur'. 
Laat het hard worden en vul ze met de vulling die je wilt.
Het lekkerste is het om de soezen net voor serveren te vullen.


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen