16 oktober 2015

´Ouderwetse' appeltaart van spelt

Ik kocht een volle krant met onbespoten appels 
bij iemand in de buurt. Wat handappels en goudrenetten. 
Je kunt goudrenetten best een poos bewaren in de schuur of garage, 
tot januari moet zeker kunnen.

 Leg de appels dan wel netjes naast elkaar met 
wat ruimte ertussen bijvoorbeeld op een oude krant.
Als ze wat langer liggen komt er zelfs wat meer smaak aan! 
Ik bakte van de eerste appels een 
'ouderwetse' appeltaart maar dan van
spelt en met honing i.p.v. suiker.






Wat heb je nodig:

Voor het deeg:
150 gram speltmeel
150 gram speltbloem
175 gram koude roomboter
100 - 150 gram (balsemien) honing
1 eigeel
snufje keltisch zeezout

Voor de vulling:
6 grote appels
75 gram rozijnen
2 theelepels kaneel
eventueel wat honing om te zoeten

Bestrijken bovenkant: beetje eigeel.

Bereiding:

Snijd de roomboter in stukjes en doe het met de rest van de ingrediënten in een kom en meng er een deeg van, dat kan met een keukenmachine of de hand. Zet in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Boven en onderwarmte gebruik ik.
Week de rozijnen in heet water.
Schil de appels en snijd ze in blokjes, meng ze met de kaneel en wat honing. Knijp de rozijnen uit en doe ze bij de appels. Meng alles goed door elkaar.

De onderkant van een grote springvorm bekleed ik met bakpapier, de randen smeer je in met roomboter.
Rol het deeg dun uit en bekleed de vorm ermee.
Doe de vulling erin, met de restjes deeg maak je repen en leg je op de appeltaart. Bestrijk de repen met een beetje eigeel.

Zet de taart in de oven en bak hem in 50 minuten gaar. Mijn oven is snel, wat langer kan ook nodig zijn.

=====================================================================

Je kunt ook alleen speltbloem gebruiken. Voor een echt volkoren variant kies je alleen speltmeel
als vind ik dat zelf iets minder lekker voor een appeltaart.
Ik denk dat je de roomboter ook wel voor kokosolie kunt vervangen voor een koemelkvrije variant
alleen dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.
Voor zoetekauwen gebruik 150 gram honing voor het deeg en zoet de appels nog wat extra.

Ook lekker is om de appeltaart te bestrijken met abrikozenjam, doe dat als deze net uit de oven is.

5 opmerkingen:

  1. Ha zus,
    Heb gisteren deze taart gemaakt, met kokosolie ipv roomboter. Had de kokosolie iets zacht laten worden maar laat het volgende keer helemaal smelten. Het was moeilijk om door het deeg te kneden. Uitrollen ging later ook moeilijk dus heb gewoon met m'n handen bekleed.
    Verder had ik er ook nog peer door gedaan, had niet genoeg appels. En bovenop een kruimeldeeg.. Resultaat: HEERLIJK!! Zelfs Wim vond hem lekker. Het meeste met kokosolie vind hij droog of niet lekker maar van deze appeltaart heeft hij al 2 megastukken op;)
    Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij was heerlijk! En de kokosolie proefde je inderdaad niet :-)

      Verwijderen
  2. Lekker hoor, zo'n traditionele appeltaart. Én gezellig ook. Je huis gaat er zo heerlijk van ruiken...
    Maar euh... wel héél moeilijk om hem niet helemaal in één keer te willen opeten! :-)

    Goed te weten dat je de suiker gewoon kunt vervangen door honing.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je honing verwarmt verliest het wel zijn goede eigenschappen, helaas. En de insuline piek volgt ook nog hierna. Dus suiker of honing. Beide niet echt gezond. Maar het is een keuze....

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.