8 november 2016

Banketbakkersspijs van witte bonen! Goede vervanger amandelspijs!

Vind je amandelmeel ook zo duur?
Op het moment zie je weer allemaal recepten langskomen met amandelspijs erin, voor sinterklaas of kerst. Lekker... maar jammer dat amandelen of het amandelmeel, waar je amandelspijs mee kunt maken, zo prijzig zijn.

Ik zag een idee langskomen om spijs te maken van witte bonen. Als je gaat zoeken blijkt dat bakkers het ook zo vaak maken, het heet dan banketbakkersspijs!
Een amandelstaaf bevat echt amandelspijs, en mag ook alleen zo heten omdat het amandelen bevat. Voor gevulde speculaas of koeken wordt ook vaak banketbakkersspijs (of een combi met wat gemalen amandelen) erin gebruikt.
Dit is het recept geworden. Zelfs door manlief goedgekeurd en hij is best wel een beetje kieskeurig.
Abrikozen pitten worden er ook wel voor gebruikt las ik.

Voorbereiding witte bonenmeel:
Witte bonen 8 uur laten weken.

De bonen in voldoende water aan de kook brengen. Als ze koken 15 minuten zachtjes door laten koken.
In een vergiet doen en met koud water afspoelen. Uit laten lekken en ik droogde ze even goed op een schone theedoek.
Als ze eenmaal koud genoeg zijn maal je ze in een keukenmachine fijn.

Het zakje bonen wat ik gebruikte was 400 gram, uiteindelijk behoorlijk wat amandelspijs dus.
Geen probleem, ik bakte er gevulde speculaas mee voor afgelopen weekend, ga wat invriezen en verwerk een gedeelte in een appeltaart (want ik ben jarig deze week ;-)).

De spijs:
200 gram gemalen witte bonen
80 gram honing
1 eetlepel amandel extract (online of sommige supermarkten)
kneepje uit een citroen bolletje of vers
1,5 eetlepel arrowroot of maizena

Roer alles door elkaar. Leg een nachtje in de koelkast dan word het nog iets steviger.

Je kunt eventueel voordat je ermee gaat bakken een eitje erdoor roeren zodat iets smeuïger wordt.

Ik gebruikte de spijs voor gevulde speculaas, hier kun je het recept vinden:
http://potjesenpannen.blogspot.nl/2014/11/gevulde-speculaas.html

In deze ouderwetse appeltaart is het ook erg lekker:
http://potjesenpannen.blogspot.nl/2015/10/ouderwetse-appeltaart-van-spelt.html

Of als vulling voor deze gevulde (spelt)koeken:
http://potjesenpannen.blogspot.nl/2014/03/gevulde-koeken.html






4 opmerkingen:

  1. Lijkt me heerlijk! Bedankt voor je leuke blog :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O dit ga ik zeker ook een keer maken. Maar er staat wel een foutje in je beschrijving, er staat namelijk Het zakje bonen wat ik gebruikte was 400 gram, uiteindelijk behoorlijk wat amandelspijs dus. En van witte bonen krijg je geen amandelspijs maar banketspijs :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, dat is stom ;-) goed gelezen :-).

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.