8 februari 2016

(kippen) Leverpastei / smeerworst

Dit recept zag ik op een facebook groep langskomen en maakte er een eigen versie van.
Je kent misschien wel die kleine blikjes leverpastei, 
die kocht ik vroeger weleens. 
Dit lijkt er erg veel op van wat ik me kan herinneren.

Het recept is makkelijk te maken, en zonder troep 
want smeerworst of leverworst zit meestal bomvol e-nummers 
of het is van varkensvlees wat wij niet meer eten.

Ik denk dat het ongeveer een week houdbaar is in de koelkast, 
gebruik wel steeds een schoon mesje. Na twee/ drie dagen verkleurd het iets
maar voor de smaak of houdbaarheid maakt dat niets uit.
Je kunt het eventueel in kleine bakjes invriezen.

Wij aten het op een stokbroodje en op een cracker.
Met deze hoeveelheid heb je een redelijk groot bakje vol.




Wat heb je nodig:

400 gram kippenlevertjes (bij poelier of bij sommige slagers verkrijgbaar)
1 ui
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels gedroogde tijm
1 theelepel zwarte gemalen peper
keltisch zout
100 ml bouillon (klein stukje van een blokje met wat heet water)
eetlepel bloem
175 gram roomboter  (geitenroomboter bestaat ook, bij o.a. AH)

Keukenmachine/ staafmixer om alles fijn te malen.

Hoe maak je het:
Snij de ui fijn. Verhit wat boter in pan. Bak de uitjes samen met de kruiden bruin, voeg de levertjes toe en bak gaar (gaat redelijk snel, blijven keren). Voeg de bloem toe roer even om en voeg de bouillon toe. Laat eventjes pruttelen.

Snijd de roomboter in blokjes en doe samen met het kippenlever mengsel in een keukenmachine en maal tot een gladde massa. Proef met een schoon lepeltje en voeg naar smaak keltisch zout toe.
Giet in een potje of bakje en laat koud en stijf worden in de koelkast (of als je snel wilt poosje in de vriezer).

=================================================================
Koemelkvrije variant:

Geitenroomboter vind ik niet overal lekker in, op brood in elk geval niet. In een baksel proef je het meestal niet.
Ik heb voor dit recept geen kokosolie uitgeprobeerd, dat zou ook een optie zijn al geeft roomboter een iets romige smaak wat bij dit recept wel lekker is. Het kan zijn dat als je alleen geitenroomboter gebruikt dat je het een beetje proeft.
Wat ook kan is half kokosolie/ half geitenroomboter.


8 opmerkingen:

  1. Bedankt voor je recept! Ik ga het proberen. Bij AH hebben ze ook kippelevertjes. Ik vind ze zo heerlijk. Ga zeker dit beleg maken. Vandaag de oudste jarig, vrijdag en zaterdag visite hiervoor. Ik ga ze het eens voorschotelen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan. Leuk, ben benieuwd wat je ervan vind. De visite bij ons had het goedgekeurd :-)

      Verwijderen
    2. Graag gedaan. Leuk, ben benieuwd wat je ervan vind. De visite bij ons had het goedgekeurd :-)

      Verwijderen
  2. Vandaag gemaakt, heerlijk! Vond het alleen lastig in te schatten hoeveel zout ik er bij moest doen, kun je een richtlijn geven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen!
      Ik proef tussendoor altijd als ik op smaak breng. Ik gok een theelepel, ik gebruik Keltisch zeezout.

      Verwijderen
    2. Leuk om te horen!
      Ik proef tussendoor altijd als ik op smaak breng. Ik gok een theelepel, ik gebruik Keltisch zeezout.

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.