8 juni 2015

Rauwkostsalade met rettich/ rammenas

Van mijn zus kreeg ik lekker veel soorten sla, andijvie, spinazie en rammenas. Dank je wel nog! Biologisch geteeld en onbespoten. Helemaal blij mee natuurlijk.

Rammenas is in Nederland niet zo bekend, in Duitsland is het beter verkrijgbaar. Een soort vergeten groenten.
Deze witte wortel werd jaren geleden in Duitsland herontdekt. De lengte van de wortel is 20-30 cm. Er worden ook rode, roze en bruine rettichwortels gekweekt. Onder de schil zijn de wortels altijd wit.
Het lijkt op radijs maar is het niet, de radijs is een stengelknol. De rammenas een wortelknol.

Ik gebruikte de rammenas voor een rauwkost salade. De rammenas alleen vind ik best wel pittig van smaak, dus ik zou het zeker combineren met iets anders. Zo in deze rauwkost vonden wij het erg lekker!
Rauwkostsalade's maak ik in dit seizoen regelmatig, lekker tussen de middag bij een roggemeel-cracker met kaas, op een ei-omelet of extra bij het avondeten.Ingrediënten:

1 komkommer
1,5 rettich
1 appel

Eventueel:
2 eetlepels yoghurt en een beetje balsemien honing.

Was alles goed. Verwijder de zaadlijsten uit de komkommer. Snijd de komkommer en appel fijn met behulp van een keukenmachine of rasp. De rettich raspte ik met de keukenmachine.
Roer alles door elkaar en meng wat een beetje yoghurt en wat rauwe honing. De yoghurt en honing kun je ook prima weglaten. Ik gebruik dat lang niet altijd in rauwkostsalade's.

In de koelkast kun je rauwkost salades prima een aantal dagen bewaren!

=================================================

Ook lekker in rauwkostsalade's:
wortel, bleekselderij, ui, (punt)paprika, radijs


2 opmerkingen:

 1. De laatste tijd probeer ik wat meer rauwkost te eten, dus dit receptje komt mij heel goed uit. Temeer ook om eens af te wisselen. Retrich/rammenas ligt niet altijd voor de hand en de inspiratie om er iets lekkers mee te maken ontbreekt mij dan ook vaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ook meer rauwkost op het menu. Wat ook lekker is:
   appel, komkommer, paprika en ui.
   radijs, bleekselderij en appel.

   Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.