Maggieplant!
Maggieplant word
ook wel lavas genoemd. Lavasblad smaakt naar maggi (vandaar de naam maggiplant)
en ook naar sterk gepeperde selderij.
De smaak is sterk,
dus gebruik het met mate. Fijngehakte lavas is lekker in bouillon en
diverse soepen. Ik vries gedeeltes in voor de wintermaanden, het is een vaste plant maar sterft af in de winter. Het is erg lekker
door erwtensoep bijvoorbeeld. Je kunt het gebruiken in salades, bij komkommer, in
sauzen en ragouts, in ovenschotels met wortelgroenten en in stoofschotels.
Een aantal jaar
geleden had ik wat maggiezaad waar ik wat planten van gekweekt hebt. Ik heb ze
een paar jaar in een pot gehad maar vond dat ze het niet heel uitbundig
deden. Dit jaar heb ik ze in de volle grond gepoot en de eerste stengels zijn
inmiddels geknipt, gewassen en fijngesneden. Maggieplant breid aardig uit, je
kunt in het voorjaar delen als je de plant te groot vind worden. Je kunt de
plant weggeven aan iemand die het graag wilt hebben. In de winter sterft de
plant af, in het voorjaar zie je al vroeg de eerste knopjes boven de grond
komen!
Je kunt hele stengels invriezen voor als je later een keer bouillon wilt trekken. Dit keer wilde ik wat fijngesneden dus deed alles in de keukenmachine. Ik maak ook wel ijsblokjes met fijne stukjes maggieplant dan kun je een blokje door een soepje doen voor extra smaak.
Je kunt hele stengels invriezen voor als je later een keer bouillon wilt trekken. Dit keer wilde ik wat fijngesneden dus deed alles in de keukenmachine. Ik maak ook wel ijsblokjes met fijne stukjes maggieplant dan kun je een blokje door een soepje doen voor extra smaak.
Pluk het blad
regelmatig, oudere stengels geven minder smaak.
Oogst voordat de
plant gebloeid heeft of knip de bloemen af; na de bloei wordt het blad een
beetje bitter.
Ik ben benieuwd of ze het in de volle grond beter gaan doen, het lijkt er wel op!
Ik ben benieuwd of ze het in de volle grond beter gaan doen, het lijkt er wel op!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.