16 juli 2014

Bespaar veel, stap elk jaar over #Bespaartip 2

Overstappen of bij je energieleverancier blijven? Wat is wijsheid? Hoe moet je een nieuwe energieleverancier kiezen?


Wij sluiten elk jaar een contract af voor 1 jaar vast. Via diverse vergelijkingssites kun je bekijken wat het voordeligste is. Het is daarbij wel handig om je verbruik te weten (bekijk de eindafrekeningen van de laatste jaren en neem het gemiddelde).

Ik schrijf elke maand even de meterstand op. Tegenwoordig kun je bij eigenlijke alle energiemaatschappijen online je meterstanden opslaan. Zo kun je zien of je voorschotbedrag nog klopt. Wij vinden dat erg handig! 
Overstappen: Daarmee bespaar je flink! Dit kan zo oplopen tot 300 euro per jaar (vergeleken met variabel tarief). Hoeveel je precies bespaard, ligt natuurlijk aan je verbruik. Het eerste jaar moet je je er even goed in verdiepen. De jaren erop weet je hoe het werkt en ben je zo overgestapt. Je vult je gegevens in bij de vergelijksite en alles word voor je geregeld: Opzeggen bij de oude maatschappij, aanmelden bij de nieuwe maatschappij. De afrekening van de oude leverancier krijg je na het doorgeven van de meterstanden. 

Onlangs zijn we overstapt naar Energie Direct, voor ons een 'besparing' van 270 euro. Daarvoor zaten we, tevreden, bij andere maatschappijen, maar als ze niets aan de prijs willen doen, ik mail of bel altijd even of ze nog een interessante aanbieding hebben, dan houd het op.. 
Misschien lijkt je het lastig? Verdiep je er eens een avond in het valt reuze mee.
Waarom is het voordeliger? Via de overstapsites krijg je vaak een nieuwe klant korting, daardoor ben je voordeliger uit. Overstappen via een overstapsite is voordeliger dan als dat je aanmeld via een site van de energiemaatschappij zelf. Dan heb je wel dezelfde tarieven maar niet de korting die je via de overstapsite wel krijgt.

Is je contract afgelopen dan ga je automatisch naar een variabel tarief. Dit is altijd een stuk duurder dan een jaar vast. 
  • Wij kiezen voor groene stroom. Dit jaar is dat 25 euro duurder vergeleken met het grijze tarief, maar dat hebben we er wel voor over: groene stroom is opgewekt uit duurzame energiebronnen. Denk aan wind, water of zon. Er komt geen CO2 vrij dat negatieve gevolgen heeft voor het milieu en voor onze toekomstige leefomgeving. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.