21 november 2016

Wasbare luiers zijn hip! Kostenbesparing van bijna 600 euro in 2.5 jaar!! (rekenvoorbeeld)

Wasbare luiers leek me in eerste instantie helemaal niks. Ik herinner me het spoelen van de luiers in emmers wat me moeder deed en het rook meestal niet zo fris.

Dit ziet er toch vrolijk uit? 
Maar wasbare luiers zijn tegenwoordig hip, ze zien er erg leuk uit. Zijn milieuvriendelijk, kostenbesparend en echt niet vies. Je hoeft niet met de hand te spoelen. Ik bewaar ze in een luieremmer (boven) en beneden staat een curverbak bij de wasmachine waarin ik ze ook bewaar voordat ze de machine ingaan. Voordat ik een was ga draaien doe ik een kort programma om de luiers te spoelen. Daarna start ik een programma op 60 graden.

* de eerste 6 maanden als je exclusief borstvoeding geeft kun je de luiers 'droog' in een emmer bak bewaren en kunnen ze zo in de wasmachine. Sommige gebruiken een waszak. De ontlasting is zo dun dat word weggespoeld.
* ik ben begonnen rond 3.5 maand. De pockets die ik gebruik kun je door middel van drukknoopjes verkleinen en zo vanaf een maand of 3,5/4 gebruiken tot aan de zindelijkheid. Voor pasgeboren baby's zou je een paar kleinere broekjes aan kunnen schaffen en verder bijv. oogjesluiers of hydrofielen erin gebruiken.
* als je aan vast voedsel begint ga je inlegvellen gebruiken die de ontlasting opvangen. Sommige vellen zijn weer wasbaar. Andere die afbreekbaar zijn kun je door het toilet spoelen.
* de luiers doe ik eerst op een kort programma om de meeste urine weg te spoelen. Daarna een programma op 60 graden.
* ik gebruik eco waspoeder van Albert Hein. Ariël geeft luieruitslag bij R.!
* en wasbare luiers zijn echt niet zielig. Baby's moeten misschien iets meer moeite doen, maar ons jongste schatje kroop met vier maanden en met precies zeven maanden ging ze zelf staan! Er zijn smalle systemen, maar ik luier redelijk breed, alleen maar goed voor de heupjes. Net zoals in de draagdoek neemt de baby een natuurlijke houding aan, de kikkerhouding. Erg goed voor de heupjes! Bij heupdysplasie worden de heupjes met een spreidbroekje in deze houding gemanipuleerd. Breed luieren is dus alleen maar goed. Eerst vond ik het even wennen maar nu vind ik het gewoon schattig staan.
* er is een wasbare luier groep op Facebook met veel tips! Overweeg je om voor wasbaar te gaan neem daar eens een kijkje.
* Wegwerpluiers zijn een enorme belasting voor het milieu vanwege productie, chemischie toevoegingen, vervoer en afvalverwerking.


Wasbare billendoekjes gebruikte ik al eerder zoals je misschien wel heb gelezen. Ik heb er inmiddels een stapeltje bijgemaakt want ik gebruik ze ook als snoetenpoetsers of om handjes schoon te maken. Of even snel over de kinderstoel of zoiets. En vies is het niet want ik was ze op 60 graden of soms op 90 graden, dat is voor de wasmachine ook af en toe goed.

Kostenbesparend sprak me aan en dat wasbare luiers niet chemisch zijn. Ook zocht ik iets omdat R. gevoelig is voor luieruitslag. Eco wegwerp luiers zijn erg prijzig. Wegwerp luiers bevatten niet zulke natuurlijke stoffen wat irritatie geeft. Niet dat ik nooit meer een wegwerp gebruik, als we een dagje weggaan dan neem ik wegwerp mee. Met een weekendje weg toch wel wasbaar meegenomen want R. krijgt snel luieruitslag van wegwerp. We vinden wegwerp luiers inmiddels echt stinken. Bij wasbaar heb je dat echt niet, mits je een goede wasroutine hebt!
Zelfs bij poepluiers moet je soms even kijken want je ruikt het erg laat, vooral bij alleen borstvoedingspoep.

Als je je gaat verdiepen in wasbaar is er tegenwoordig ontzettend veel verkrijgbaar. Toen ik ging lezen in de wasbaar luiergroep kwam er echt van alles voorbij, van goedkoop tot echt wel prijzige luiers. Tweedehands is ook een optie. Ik ben gestart met een setje van 8 pockets die ik nieuw kon kopen bij iemand uit de buurt. Het beviel goed en ik heb wat bijgekocht. Ik heb ze besteld via Ali Express. Daar zullen de meningen ook over verdeeld zijn, maar als je daar niet wilt bestellen moet je ook niet bij de Action, Zeeman of Wibra kopen.


Oogjesluiers gevouwen als inlegger
Ik gebruik pockets dat zijn leuke broekjes, daarin stop je inleggers (boosters). Ik leg ze er los in dat kan ook. Ik heb ook een stapel ouderwetse oogjesluiers die ik als booster vouw en erin leg. De broekjes gebruik ik vaak twee of drie keer en dan gaan ze in de luieremmer, die zijn eigenlijk niet nat of het moet een hele volle plasluier zijn, dan zijn ze iets vochtig.

In de nacht heb ik een poosje lekkages gehad, ook met wegwerp! R. slaapt vaak op haar buik. Inmiddels gebruik ik een nachtluier die goed werkt. Ik heb ook extra hennep inleggers die ik combineer met de andere inleggers. Geen lekkages meer en wegwerp gebruik ik alleen nog als we bijvoorbeeld naar de dierentuin (abonnement) gaan. Ik heb dan een zin in gesleep. Toen we een weekend weggingen heb ik wel wasbaar gedaan, dat ging prima!

Hieronder de kostenbesparing!
==================================================
BEREKENING WASKOSTEN (kosten drinkwater en elektra per huishouden verschillend!)
* ook per machine is het verbruik anders, dat kun je vinden in de gebruiksaanwijzing.

Wij betalen voor drinkwater 1,1015 per m3 per liter 0,001105
Voor elektriciteit 0,1782 per kwh

- Onze wasmachine verbruikt voor een 60 graden was 1.26 kWh 55 liter water.
- Voorspoelen/korte voorwas is beter bij wasbaar om de meeste urine eruit te spoelen voordat het wassen begint, anders blijft er urine achter. 0.21 kWh en 31 liter water

Kosten wasbeurt 60 graden: 1.26 kWh x € 0.1782 + water 55 liter x € 0,001105 = € 0.2852
Waspoeder AH eco puur voor 24 x wassen € 3.99 = 0.116 per keer
Totaal is dat  0.45145
Voor was: 0.21 kwh x € 0.1782 + water 31 liter x € 0.001105 = € 0.071
TOTAAL: € 0.52245 per luierwas incl voorspoel progamma en eco waspoeder.

Afschrijving machine vind ik een beetje onzin om mee te rekenen, de wasmachine hebben we inmiddels 6 jaar (een Siemens). Na vijf jaar is een machine afgeschreven als je kosten gaat berekenen. Ga je dan bijvoorbeeld nog 0.45 cent voor afschrijving rekenen per was is wel veel. Hopelijk gaat een wasmachine langer mee dan 5 jaar toch en hij staat er toch wel. Je koopt niet speciaal een wasmachine voor alleen de luierwas.

========================================================================

Kosten


Wegwerpluiers 2,5 jaar x 1820 verschoningen per jaar (5 luiers p dag) x 0.18 cent = € 819
* In het begin verschoonde ik echt wel vaker als 5x maar dit is gemiddeld. Al verschoon ik nu soms ook wel 6 of 7x per dag bij een poepluier.

Kosten afval, 6,50 euro per lediging (schatting 3 volle kliko’s) € 19,50 euro. 
nachtluier, een schatje toch?
838.50 euro wegwerp in 2.5 jaar

Ik was ongeveer twee keer per week luiers en de billendoekjes. Soms om de vier dagen. Ik heb daar 120 weken van gemaakt.
€ 0.522 kosten wasmachine.  € 0.522 x 2 maal in de week x 120 weken = 125.28
Aanschafkosten 126.77
252.05 euro totaal wasbaar in 2.5 jaar

In die 2,5 jaar scheelt dat 586.45 euro. De billendoekjes rekende ik eerder uit en scheelde zo 500 euro (omdat ik anders voor eco doekjes had gekozen). Totaal kun je dus een besparing hebben van ruim 1000 euro.

Ik heb best wel budget aangeschaft (het kan nog goedkoper!), maar het gaat heel prima. Duurdere wasbare luiers zijn echt niet nodig of je moet je gewoon leuk vinden en het geld er voor over hebben. Voordat je dan terug verdiend hebt duurt langer natuurlijk. Maar zeker bij meerdere kindjes is het een fikse besparing!!

=====================================================================

Als het kan droog ik alle was buiten, in de winter niet altijd, dan gaat er soms een gedeelte in de droger van de luierwas (de overbroekjes sowieso niet). Droger zit niet vol. Kosten per keer schat ik dan op 0.50 cent. Dat komt er dus nog bij in winterperiode. Ik kan mijn was slecht drogen in huis. Het blijft lang vochtig waardoor het er niet lekkerder op gaat ruiken. Ik heb een wasrekje wat ik in de woonkamer kan zetten maar daar hangt nog weleens kleding aan. Maar soms droog ik de luierwas daar ook op.

Dit is de nachtluier met een hennep inlegger en fleece inlegger.

Aanschafkosten die ik maakte: 
16 pockets zonder de inleggers
12 fleeceinleggers
5 hennep inleggers
10 katoenen inleggers
25 oogjesluiers oma's (gratis)
1 bewaarzakje onderweg
1 rol inleggers
€ 126.77==================================================================

Een eco-wasprogramma is heel iets goedkoper. Dat wil ik wel gaan doen nu ik het uitgerekend heb. Het scheelt bij vier wassen per week op eco-stand 12 euro per jaar. Dat is niet veel, maar alle beetje helpen. De machine doet er wel langer over, ik vind dat niet zo'n probleem. Ik doe vaak 's avonds een was erin en stel hem zo in dat hij de volgende ochtend klaar is.

Kosten per maand wegwerp - wasbaar waskosten: 
Wegluiers kost 30.33 dagen x 5 luiers x 0.18 cent = 27.30 aankoop luiers
Bij wasbaar de kosten voor wassen: 4.3 week x 2 wassen x 0.522 waskosten = € 4.49 waskosten

⏩ Inmiddels gebruik ik bijna een half jaar wasbaar. 
Waskosten 0.522 x 2 p week x 26 weken = € 27.14
Aanschaf € 126.77
Totaal € 153.91    

Als ik wegwerp had gekocht dat was ik kwijt:
6 maanden: 26 weken x 7 dagen x 5 luiers x 0.18 cent = € 163.80
Ik heb ze dus binnen een half jaar terug verdiend!!

⏩ Gebruik je helemaal wegwerp, ook doekjes ben je zo 30 euro per maand kwijt.
Vanaf nu is het voor ons dus een besparing van zo'n 25 euro per maand.2 opmerkingen:

 1. Leuk artikel en wat knap, hoe maak je die berekening joh :) Oja, en als je je wasbare luierstash tweedehands verkoopt, dan ben je helemaal uit de kosten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank ja. Ja dat klopt helemaal!
   Al zijn er dure wasbare luiers waar ze tweedehands ook nog best wat voor vragen ;-). Maar het kan inderdaad nog goedkoper en dan verdien je helemaal snel terug.

   Verwijderen