1 februari 2016

Vitamine K ja of nee, probiotica zwangere moeder

Tegenwoordig word er standaard vitamine K gegeven aan een baby'tje wat net geboren is. Bij mijn vorige bevalling heb ik me daar niet in verdiept en is dat ook gebeurd.
Je krijgt een folder mee met het volgende:

Alle baby’s krijgen vitamine K. De reden hiervoor is dat alle baby’s worden geboren met een laag vitamine K-gehalte. Baby’s hebben vitamine K nodig om bloedingen te voorkomen, die serieuze complicaties kunnen veroorzaken. Moedermelk bevat ook een laag gehalte aan vitamine K, dus moet je baby dit extra krijgen. (Kunstmatige zuigelingenvoeding bevat het hoge gehalte aan vitamine K dat baby’s nodig hebben.)

Nu vroeg ik me af waarom dat word gedaan en heb me erin verdiept. Moedermelk bevat niet voor niets een laag gehalte vitamine K lijkt me. Wat is een normale hoeveelheid dan? Dat is nergens terug te vinden.

Er zijn drie belangrijke punten in dit verhaal.

1. Een kind van een moeder met voldoende vitamine K wordt geboren met voldoende vitamine     K reserve, in combinatie met borstvoeding.
2. Borstvoeding moet zo worden gegeven dat de baby zoveel mogelijk vette melk krijgt, want daar zit de K in. (Vaak kleine beetjes, dat is ook goed voor het voorkomen van geelzucht). Voeden op verzoek!
3. De kinderen die werkelijk risico lopen (stuk of 10 per jaar in Nederland, van de bijna 180.000 die er jaarlijks worden geboren) hebben veel meer K suppletie nodig dan wat nu gegeven wordt.

Er is dus een klein percentage kindjes (<1%) die worden geboren met stollingstoornis. Door de druk/trauma van een bevalling kunnen er bloedingen ontstaan die blijven bloeden. Vitamine K is stollingsfactor en voorkomt daardoor een grote bloeding met ernstige gevolgen. Bij een traumatische bevalling kies ik er daarom wel voor om vitamine K te geven, maar dan geen synthetische variant. Ik bestel dan zelf vitamine K. Bij een normale geboorte vind ik K niet nodig.
De meeste vitamine k's zijn op basis van arachide olie (pinda). Veel kindjes reageren daar op, het is heftig voor de darmpjes dat is ook iets om over na te denken. 

Belangrijk is in dit verhaal weer dat je de navelstreng goed uit laat kloppen. Hierover schreef ik al eerder een blog: http://potjesenpannen.blogspot.nl/2016/01/de-navelveter-en-de-navelstreng-niet.html

Belangrijk is ook dat de moeder een goede voorraad vitamine K heeft. Zorg voor een goede darmflora! Zo kunnen vitamines goed opgenomen worden, en zorg je ervoor dat je een goede voorraad K hebt.
Vitamine K is een in vet oplosbare vitamine die o.a. voorkomt in groene bladgroente, yoghurt en volkoren producten maar word ook aangemaakt door de darmflora zelf, door goede bacteriën.

Zo slik ik naast een goede zwangerschapsmulti (AOV 106), magnesium, visoliecapsules en de laatste drie maanden extra probiotica. Een zwangerschap vergt veel van je energie en weerstand. Moet zeggen dat ik daar weinig van merk ;-) misschien door alle extra vitamientjes maar het is wel zo dat er veel goede stoffen (o.a. veel basische) naar de baby gaan en dat zwangerschap en borstvoeding geven belastend is voor je lichaam. Voeding is niet meer wat het is (ook al eet je gezond), er zit vele malen minder in aan vitamine's en mineralen als vroeger, o.a. door gebruik kunstmest, en zeker in deze periode is het zinvol om dit naast gezonde voeding aan te vullen.
(zelf ben ik na twee jaar borstvoeding geven naar een bioresonantie arts geweest en heb laten testen hoe het met mijn vitamines stond en ik had duidelijk wat tekorten ondanks gezonde voeding, ik slikte toen een tijd geen extra vitamine's). 

De laatste drie maanden is probiotica sowieso aan te raden. Probiotica zorgt er onder ander voor om de dunne en dikke darm schoon te houden. Het voorkomt schimmelinfectie's en bevorderen opname van voedingsstoffen en kan vitamine K dus goed aangemaakt worden. Ook de PH-waarde van de vagina verbeterd wat belangrijk is. Tijdens een natuurlijke bevalling krijgt een baby vruchtwater maar ook vaginale afscheiding binnen. Dit komt in het maagje en de darmen van de baby terecht, dat klinkt misschien vies maar dat is de eerste hap darmflora bacteriën. (1e kolonisatie) 
Pasgeboren baby's hebben van zichzelf nog geen beschermende darmflora, helemaal niets. Daarom is het zo belangrijk dat de zuurgraad van de vagina zo optimaal mogelijk is.

Kinderen die met een keizersnede geboren worden hebben zo ook een hele andere darmflora (ook op latere leeftijd) is uit onderzoeken gebleken. Daar kun je natuurlijk niks aan doen als het zo loopt. Wel belangrijk is ook dan borstvoeding geven.

Borstvoeding is ook een vorm van probiotica. De darmflora van een pasgeboren baby bevat grote gaten, door moedermelk te geven breng je een beschermend laagje aan over de darmen wat de gaten dichtmaakt. Het is belangrijk om zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Eerder bijvoeden heeft geen zin. Het vernietigd eerder het beschermende laagje. (de 2e kolonisatie)
Niet leuk om te lezen misschien maar kunstvoeding heeft een negatieve invloed op de darmflora. Kinderen die kunstvoeding hebben gekregen hebben een aantoonbaar minder goede darmflora, ook op latere leeftijd, als kinderen die uitsluitend minimaal 6 maanden borstvoeding hebben gekregen.

Ik schreef eerder een blog over borstvoeding met tips: http://potjesenpannen.blogspot.nl/2014/04/borstvoeding-en-voeding-moeder-bij.html

Met de eerste hapjes krijg je een 3e kolonisatie. Goede maar natuurlijk ook soms slechte bacteriën. Als de eerste en tweede kolonisatie goed is verlopen kan je baby zich daar goed tegen verweren.

Wist je dat?
  • Een darmflora pas volwassen is na 24 maanden. 
  • Sommige klachten bijna altijd een oorsprong hebben in de darmen, zoals eczeem, astma en een verzwakte weerstand. 
  • De darmflora sterk afhankelijk is van wat je eet. Klachten? Laat eens onderzoeken (bij een natuurarts) of je een intolerantie of allergie hebt. 

Meer info:
http://vrijegeboorte.blogspot.nl/2011/08/vitamine-k-de-andere-kant.html
https://www.borstvoeding.com/bijvoeding/vitaminen/vitamine-k.html

Ook nog een leuk weetje is dat de vitamine K die gegeven wordt aan baby's, is dat het K1 is. Een mens kan daar bijna niets mee, alleen een goede darmflora kan dit omzetten in K2 in kleine mate. En men vermoed dat in de borst ook een kleine omzetting is wat in de borstvoeding komt. K2 is wat het menselijk lichaam kan gebruiken. Meer info over de vitamine zelf:
http://www.voedingisgezondheid.nl/vitamine_K.html





6 opmerkingen:

  1. Interessant! Welke probiotica slik je?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Golden naturals heb ik net een pot op, die ga ik weer bestellen daar zitten veel verschillende soorten goede bacteriën in.
      Probactiol plus van Metagenics heb ik ook in huis die slik ik nu even tussendoor (manlief gebruikt het soms ook).

      Er zijn meerdere goede probiotica hoor niet alleen deze, ik probeer erop te letten dat er geen suiker inzit. Als je gaat googlen kun je kijken waar het het voordeligst is. Ik kom vaak bij de koopjesdrogisterij uit.

      Ik heb ook een tijdje kefir gemaakt, dat is ook een goede probiotica, alleen nu bij zwangerschap doe ik het niet. Er zit iets alcohol in. Het moet niks uitmaken want in een rijpe banaan zit ook iets alcohol maar ik doe het liever niet.

      Verwijderen
    2. Je schrijft dat je probiotica slikt in de laatste drie maanden van de zwangerschap.
      Op de site van de koopjesdrogist staat het volgende :
      Gebruiksaanwijzing
      1 maal daags 1 à 2 capsules met royaal water innemen op een lege maag.
      Kinderen van 2 tot 12 jaar: maximaal 1 capsule per dag. Niet gebruiken bij zwangerschap(swens) en/of borstvoeding.

      Wat was jouw afweging om het toch te slikken? (geen waardeoordeel van mijn kant maar oprecht interesse).

      Verwijderen
    3. Ja dat weet ik, volgens mijn orthomoleculair arts geen probleem. Ik slik op haar advies ook nog wat anders waarvan op het potje staat dat het niet bij zwangerschap/borstvoeding mag.

      Ga je kijken bij andere merken probiotica dat staat er bij het ene merk niets van op en bij het andere merken wel. Ga je googlen over dit onderwerp kun je er veel over vinden en word het ook veel geadviseerd.

      Groetjes Anita

      Verwijderen
    4. Dank voor je toelichting!

      Verwijderen
    5. Hallo San,

      Nog een toevoeging. Vandaag eb ik een nieuwe pot binnen gekregen van golden naturals, probiotica plus. Op de pot zelf staat: Ook geschikt bij zwangerschap(-swens) en/ of borstvoeding.

      Groetjes Anita

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.