21 december 2015

Sneeuwpopjes van zoutdeeg!

Op de blog van Julia kwam ik een leuk knutselidee tegen.
Sneeuwpopjes van zoutdeeg:
 http://www.gezinsleven.com/?p=838
Zo halen we de winter toch een beetje in huis ;-)
16 graden rond deze tijd van het jaar is wel bijzonder. 

Leuk om in de kerstvakantie te maken met kinderen! 
Met zoutdeeg kun je sowieso
allerlei leuke dingen maken en een dag later kan het geverfd worden.

Deze maakte ik samen met Jasmijn, we maakte een aantal sneeuwpoppen door balletjes te draaien. Door een satéprikker (klein) erin te steken bleef het mooi zitten. We legden de popjes plat op het bakpapier maar rechtop zetten is beter, het deeg zakt iets in in de oven.
 De rest van het deeg maakte we andere figuurtjes van.

Verwarm de oven voor op 75 graden. Doe de zoutdeegvormen eerst 45 minuten in de oven, verhoog de temperatuur naar 100 graden en laat ze er nog zeker een uur inzitten. 

De dag erna heeft Jasmijn de popjes geverfd met witte plakkaatverf (Action). De dag daarna hebben we de sneeuwmannetjes aangekleed met sjaaltjes van chenille draadjes en andere dingetjes die we nog in huis hadden. De oogjes tekende ik erop met zwarte stift.

We maakte er een winterbak van met witte wattenbolletjes en wat groen. 



Wat je nodig hebt om het deeg te maken:
1 kopje zout (goedkope)
1 kopje water
2 tot 3 kopjes bloem (goedkope bloem van de Aldi bijvoorbeeld)
paar druppels olijfolie


Patenbloem en zout samen € 0,77 bij de Aldi.
Hoe je het deeg maakt: Meng eerst het zout en het water. Voeg voor een glad deeg enkele druppels olie toe. Voeg dan de 2 koppen bloem toe. Meng eerst met de vork en dan met je handen. Het deeg moet glad en elastisch zijn, het moet niet blijven plakken op het werkblad. Als het te dun is zakt het werkstuk in: voeg dan meer bloem toe. Als het te dik is verbrokkelt het werkstuk: voeg dan een beetje water bij. Ik gebruikte uiteindelijk ongeveer 3 kopjes bloem.




Fijne dagen allemaal!

1 opmerking: